Selasa, 17 Januari 2012

Petua Mudah Untuk Mengatasi Migrain

teknik ikat kepala minum vitagen..lepas dioperate!

Anda ada masalah migrain?
Sakit-sakit kepala, rasa berdenyut-denyut pada bahagian kening tu. 
Kalau anda pernah mengalaminya, jangan terus telan pain-killer atau ponstan waima panadol Acti-Fast. Dadah terkawal itu boleh mendatangkan kemudharatan pada organ dalaman kita. Tapi kalau demam sikit pon doktor bagi panadol, kan?
Setakat panadol, aku pon boleh jadi 'doktor'..

OK, petua 1 ialah ambil setin/sebotol kecil 100 plus.
Tuang dalam galas - takat separuh gelas je tau!
Tambah air jarang/air mineral/air bertapis dalam gelas itu tadi.
Maknanya mesti nisbah 1:1, faham kan?? Bagus!
Kemudian baca Basmallah, niat minta Allah sembuhkan, minum, Alhamdulillah...
Disarankan untuk cuba tidur lepas tu. Kalau di pejabat atau tempat awam lain, pandai-pandailah bawa diri..

Petua 2 ialah untuk Muslim/Muslimah:
Amalkan bertafakur-sujud 5 minit lepas solat Subuh. 
Edaran darah yang betul ke otak dan kepala akan jadi lebih lancar ketika sujud.*
Insya Allah, prevention is better than cure..
Pernah baca atikel pasal seorang doktor/saintis barat yang peluk Islam lepas buat kajian pasal sujud ni..


credited: Nur-Nov.2011

42 ulasan:

Tukang Karut berkata...

pasal sujud tu memang betul kerana ada kajian saintifik yang membuktikan...

Suhami Ahmad berkata...

lagi satu tips, kalo sakit kepala........tutup hidung kanan dan bernapeh seporti biaso selamo 5 minit

akubiomed berkata...

Ada kawan-kawan yang mengalami Migrain yang akut sehingga tidak boleh buat kerja.

Nazri Razra berkata...

Tetima kasih utk petua tu. Abe akan cuba sebab abe selalu gak kena migrain. Insya Allah abe bg feedback nt.

telor power berkata...

thanks 4 sharing. tapi petua yg kedua tu mmg betul2 berkesan.

MaryaYusof berkata...

Salam tips,
Jarang sakit kepala, tp klau sakit ubatnye tdo je... tips yg ke-2 tu mmg power!

Hafriz Mohamad berkata...

btul..klau nk hrpkn panadol, atau painkiller yg laen mmg xbleh thn sgt. hanya bleh kurangkn simptom kjap jer.. pastu kne srang lg..

tme kasih cz bg alternatif ni.. mgkin sy bleh bg nasihat pd psakit sy nt..

sbb, klau slalu amik ubat oral ni, bleh mnyebabkn krosakan pd hati. huhu...

apapun smuanya atas kehendak Allah SWT. :)

Asrul "iLham" Sany berkata...

sy slalu makan aspirin :D

LadyBird berkata...

ade lady terbaca..
cara nak hlgkan sakit kepala..
ikat kepala mcm anak akak yg dpt gambar tu pun boleh kurangkan..
tp lady belum cuba lagi sebab jrg sgt skt kepala..

AmirFX berkata...

Sakit gastrik pun doktor bagi panadol gak... :D

Anak Wak Mail berkata...

magrain ni bahay,,tengok orang sampai tarik2 rambutkan..

ghost writer berkata...

mekasih

mekasih

mekasih.tips nih bagus untuk aku.walaupun selama hidup nih cuma sekali dua penah kena migrain,tapi aku perlu bersedia utk hadapi masa akan dtg.

Hani berkata...

Semalam dalam Tanyalah Ustaz dkat TV9 mnyuruh banyak membaca surah Al-Khausar...insya Allah sakit kepala atau stress akan hilang.

adan berkata...

sal sujud tu sy pernah baca gak..
thanks share info..

blog-tips-kurus berkata...

TK,
aaa... kan!
yg wajib 5 kali sehari tu memang utk kesihatan kita juga. :)

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
betul! rasanya pernah post atikel teknik pernafasan ni pada 2010. :-)

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
sorang paman saye pon mcm tu, kadang2 tak boleh terbau petrol..

blog-tips-kurus berkata...

Abe NR,
ooo.. pesakit tegar.. selamat mencuba ye Abe..

blog-tips-kurus berkata...

Telor P,
(>.<) kuasa Allah..

blog-tips-kurus berkata...

Marya Y,
itu memang yg saye selau buat. tapi mesti termenanges dulu sebab tahan sakit. huhu!

blog-tips-kurus berkata...

Dr Hafriz M,
alamak! ni memang 'doktor Saab' le.. hehe!

*setiap penyakit ada ubatnya kecuali tua & mati, kan..!? :-)

blog-tips-kurus berkata...

AiS,
itu < bagus wahai anak muda. huhu!

blog-tips-kurus berkata...

LB,
senior ofc lame memang ckp ikat kepala bole rase release.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Amir,
aik?? mcm tu ke? nasib saye ni pemakan n mesti mkn ontime. (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

Anak Wak M,
aaahh..! angin naik ke kepala tu. kalau berjaya muntah, lagi cepat lega..

blog-tips-kurus berkata...

Ghost W,
sama-sama kasihnyaaaaaaaaa..!

ajal maut itu kuasa Allah tapi kita perlu sentiasa bersedia hadapi kemungkinan yg tiba, kadangkala yg berlaku di luar kemahuan.. (penat taip lagu Rem ni!!)

blog-tips-kurus berkata...

Hani,
thanks a lot dear.
surah Al-Kauthar itu memang byk fadhilatnya w/pon pendek je. :-)

blog-tips-kurus berkata...

adan,
thanks sudi baca.. :-)

Pembunuh Tanpa Bayang berkata...

perkongsian yang baik untuk aku yang selalu di serang migrain ni.tapi sekarang memang terpaksa minum 100 plus sebab takut tekanan darah rendah.

wantong berkata...

sekarang ni wantong sedang sakit kepala..kekekek, wantong berada di bumi semenanjung malaysia sekarang...

Zul Fattah berkata...

sujud kan satu senaman yg paling baik utk tubuh..

p/s: anak ke? cute r

tehr berkata...

pernah sesekali sakit kepala
syukur tidak melarat/teruk

Sam Banjamin berkata...

petua yang bagus....

blog-tips-kurus berkata...

Pembunuh TB,
elok makan kerang ni..

100+ itu memang membantu yek?

blog-tips-kurus berkata...

wantong,
harus tidur tu!
selamat kembali ke semenanjung. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Zul F,
khasiat sujud memang menakjubkan..

*itu ialah niece yg ke... berapa ntah!!?

blog-tips-kurus berkata...

bro tehr,
sesekali sakit kan perkara biasa.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Sam B,
tq bro. (>.<)

keri ikhwan berkata...

owh.. camtu ke... pakai 100 plus. ingt unk kembalikan tenaga je

sujud, kedudukan paling baik utk peredaran darah /oksigen ke tempat2 yg tidak sampai pd kedudukan yg biasa

blog-tips-kurus berkata...

keri I,
itu petua akak opis.. yg penting, dapat tidur secepatnya.

*fungsi sujud itu menakjubkan.. :)

caliph shuriken berkata...

nice sharing ^^

*solat mmg bkesan utk aliran darah yg seimbang dlm badan...

blog-tips-kurus berkata...

caliph S,
iye.. terapi terbaik.

LinkWithin

related posts with thumbnails