Rabu, 19 Januari 2011

Senaman Memanjangkan Kaki

Mem MarthaStewart ade ajar senaman untuk menguatkan kaki.
Dia suruh masuk dalam rutin kita untuk  improve strenghth & balance.
Tambahan pula, ia boleh membantu kita mencegah kecederaan & sakit lutut.



kiosk lembu susu yang comel; ade ciken, itik & bebiri

CARA-CARA:

1. Calf Lift = Berdiri tegak kat hujung stepper atau anak tangga.
                    (Pegang dinding kalau x stabil).
                    Jengket perlahan-lahan setinggi yang boleh. Then turunkan tumit
                    perlahan-lahan sampai kedudukannya lebih rendah drpd tangga.
                    Ulang 10 kali. Buat perlahan-lahan ye.. x paham?
klik je kat link mem tu :)
*Boleh panjangkan kaki ni*

2. Squat = Buat macam nak duduk atas kerusi. Angkat tangan lurus
atau folded (tengok pix kat mem tu punye web ye).
                  Aksi macam nak duduk tadi tu agak2 je. 
                  Dia pesan, jangan bagi lutut tu lebih drpd hujung kaki
(pandai-pandai la bayangkan ye).
Berat badan rasa kat  tumit (beratnya!!) & paha sakit oooo...
Buat aksi tu 10 kali, perlahan-lahan.

3. Forward Lunge = Berdiri tegak. Langkah kaki kanan ke depan
(langkah besar!). Kaki kiri pula direndahkan-tumit diangkat.
Turun perlahan-lahan sampai lutut kanan tu boleh mencapai
sudut tegak 90 darjah.
Lutut kiri pula jarak 2 inci dari lantai (kalau boleh) & selari dengan ankle.
Tahan & ulang lagi 9 kali. Rase tegang paha2 ku.. 
Kemudian sila tukar kaki ye.. Ulang lagi 10 kali. Jangan ngelat!!
                 

Susah tak kerja jadi PMBRR ni? macam best je;)

# Squat & Lunge boleh kecikkan paha/betis.

* Tahun ni, tinggi naik 2 inci seiring dengan naiknya berat:(
   Adakah alat pengukur 2 in 1 tu rosak??



11 ulasan:

Jumir berkata...

INsaflah.....alat timbang tu OK jer. Ko jer yg fitnah dia rosak.

blog-tips-kurus berkata...

wok J,
'tiada komen'. sigh....! ;)

Suhami Ahmad berkata...

wa, beguno tips ni

blog-tips-kurus berkata...

tok Suhami,
org dah kaki panjang tak yah guno tips ni;)

Hanie_Dew berkata...

nice tips tapi rajin tak rajin je nak buat..nak la jugak kan kaki panjang mcam artis KPOP tuuuu..

blog-tips-kurus berkata...

Hanie,
KPop aje! ish!

Hanie_Dew berkata...

Kpop aje la yang lawo. Mpop out!

blog-tips-kurus berkata...

Mpop? bukan M'sia kan? hoho!

Hanie_Dew berkata...

no komen.

blog-tips-kurus berkata...

Hanie,
haha hehe! :-)

Tanpa Nama berkata...

udh 3 thn gk brhsil jga

LinkWithin

related posts with thumbnails