Khamis, 2 Jun 2011

Bahasa Jawa-3

Ingat lagi kelas bahasa asing kita yang lalu?
Sila buat ulang kaji di sini dan sini ya.

Hari ini, mari kita belajar bahasa Jawa yang bermula dengan huruf K. (Maaf, A-J kita kiv dulu ok sebab K > istimewa!)

fokuskan pada KEMBANG!

1. kembang = bunga
2. kentos = tumbung (yg dalam kelapa tu..)
3. kecemplong = terjatuh ke dalam air.
4. kejeblos = termasuk ke dalam lubang
5. kejegor = termasuk ke dalam perigi/kolam/sungai
6. keplak = tampar
7. kettek = kera
8. kakang = abang
9. keranjang = bakul (mata keranjang bukan mata bakul!)
10. kencur = cekur.

inilah KENCUR

*No. 3, 4 & 5 tu, jangan keliru tau.
Sila buat latihan latih tubi banyak-banyak supaya dapat menguasai bahasa ini dengan cemerlang! (^.^)

30 ulasan:

Cikli berkata...

karipap kamsah terkecemplong ke dalam telaga buta

Suhami Ahmad berkata...

atok perhatikan, bahasa Jawa ni sebutannya macam "bunyi kejadian" tu...contoh jatuh tu bunyi kecemplong....paham dak? erk

Cik SHiNJU berkata...

suka tgk org main bola 'bakul'.. hahaha...

sahromnasrudin berkata...

kabare??? ujo kesandung ya...hehehehehe

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
bagus anak murid dewasa ku ini..
:-)

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
ye tok! (ni murid paling dewasa kot!). sangat bagus rumusan mu itu.. teruskan m'kaji yek. (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

SN,
Alhamdulillah wak SN.
seng alon yo! :)

blog-tips-kurus berkata...

cik shinju,
hoho! sukan itu tidak wujud nak. cikgu tak ajar.. (",)

*i miss basketball!!

Gayahspears berkata...

bahase ni boleh tergeliat lidah bila menyebutnyer..huhu

Mama Zharfan berkata...

sounds cute :)

MZ singgah jap jer ni :)

Mohamadazhan hjDesa berkata...

tak boleh komen ya blog sy? tak pasti la sy knp jadi cmtu.huhu

tambah perbendaharaan kata =)

penaberkala berkata...

eh, xboleh komen ke? boleh je tuh

alang-alang singgah, blajar bahasa jawa la jap,hehe

zacky ~786~ berkata...

keceploss.. hehe

Budak Botak berkata...

He3, boleh ckp dgn Blog Anak Jawa nie...

Entry terbaru -> Ernestine Shepherd Ahli Bina Badan Wanita Tertua Di Dunia... (",)

vampire's lovex berkata...

keplak kettek laju2.. hahaha..

waaaa bgus2..boleh praktik hehe

apik pehe berkata...

hehehe..meh apik nk wat ayat...

"kembang kakang kecemplong"

Kak Aya berkata...

anak saya suka belajar bahasa jawa dengan kawan sekolah, balik sekolah dipaksa pula saya menghafal apa yang telah dia belajar dari kawan dia..tak sangka kat sini ada kelas bahasa jawa..saya jumpa perkataan yang sama seperti anak saya ajarkan
kentos = tumbuh

blog-tips-kurus berkata...

G Spears (vog betul namemu!!)
dah jadi 'buluh' memangle. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

MZ,
.. cute & weird!!
*tq sudi singgah jap je.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

pk,
(blocked sebab waktu kerja. padan muke! huhu!)
sila.. sila.. kelas e-pjj percuma.

blog-tips-kurus berkata...

MA Hj Desa,
wrong timing mase tu. hehe! (*.*)

blog-tips-kurus berkata...

zacky 786,
tak sure ertinya ape tapi > < yg warna pink tu kot! hihi!

blog-tips-kurus berkata...

BB,
set! nanti nak p rumah dia. :)

blog-tips-kurus berkata...

vl,
ayatmu sungguh zolim!
jangan aniaya haiwan ye anak-anak..

blog-tips-kurus berkata...

ap,
'kembange kakang kecemplong!' - baru ade bunyi Jowo! tapi 'abang' mane yg 'berbunga' itu??!!

blog-tips-kurus berkata...

Kak Aya,
sungguh murni niat anak akak itu. berapakah umur beliau? boleh sign up jadi tutor. hehe! (^.^)

Tanpa Nama berkata...

MATA BAKUL....KAH KAH KAH...

blog-tips-kurus berkata...

Tanpa Nama,
bukan juga 'masuk keranjang angkat sendiri..!!' (",)

akubiomed berkata...

Semasa duduk di Sungai Besar Selangor mempunyai teman-teman Jawa dan Banjar tidak berkesempatan belajar bahasa dialek daerah hanya perkataan tertentu sahaja yang saya faham tapi itu pun tidak banyak

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
(ulasan tanpa NOKTAH, semput nak bace). Jawa memang biasanye bff Banjar. hehe! :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails