Khamis, 23 Jun 2011

Nora Elena dah habis? Mari Belajar Bahasa Korea.



Salam.
Kabare bocah-bocah?

Today, (tiba-tiba kok English?!..lantak! siapa sudi baca sila teruskan niat suci murni anda ya), kelas Jawa dibatalkan lagi dan digantikan dengan kelas Bahasa Korea. hehe!


Siapa tidak pernah melayan cerita Korea?
Rugi.. rugi.. bukan sebab para pelakonnya yang cun, jambu batu atau jambu air. Tapi kebanyakan ceritanya  tidak menghampakan aku terutama yang bertemakan komedi. Mereka tidak perlu bermekap tebal atau tidur dengan bulu mata palsu untuk menarik minat aku. Good job!

Oleh yang demikian, mari kita belajar asas dialog Bahasa Korea. Kita guna tulisan rumi je ye. Gilo susah nak tulis Mandarin, ape lagi Korea-tak pernah belajar pon..!

1. Hello/Salam sejahtera = annyonghaseyo
2. Saya cinta awak = nan naeoreul saranghae 
3. Terima kasih = gomaweo
4. Saya juga = nado
5. Saya rindu awak = bogoshipeo
6. Awak buat apa? = mweohaeyo
7. Saya tak tahu = molayo
8. Sila duduk = anja juseyo
9. Sila makan = mogojuseyo
10. Sila berusaha = himne juseyo




Kalau korang biasa buka chanel 391-KBS World, mesti dah biasa dengan perkataan di atas kan? To my beary dearie RedVixen, Javanese class will be  held next time ok?! Stay tune! (^.^)

*sumber: HAI Feb.2011


  

32 ulasan:

Miscellaneous Smiles berkata...

annyonghaseyo ^^

ghost writer berkata...

kalau ada setiap hari kelas bahasa korea,confirm tak perlu subtitile dah lepas nih.hihi

panda putih berkata...

kamsamhida.. haha.. kalau ada bunyi cara nak ckp ag best. haha

James Alexander berkata...

lidah aku perlu dilentur untuk menyebut perkataan2 di atas...


mungkin belajar bahasa jawa lebih mudah.... hehehe...

RedVixen berkata...

hahaha... semua ending dengan 'yo'...
yoyo apa plak maksudnya? :P

gomaweo banyak2! :D

blog-tips-kurus berkata...

MS,
bonjuor!
(tiba-tiba terpergi Paris!) haha!

blog-tips-kurus berkata...

ghost w,
tak rajin beli HAI.. biarlah ada, nanti juru bahasa tak de job pulak! :-)

blog-tips-kurus berkata...

PP,
saje tak nak bagi..
(padahal memang tak mahir sebab pernah belajar formal!) teeettt!!!!

blog-tips-kurus berkata...

JA,
tepat BERKALI-KALI!
tulisan Korea susah. kalau Jawa boleh tulis RUMI/JAWI je.. (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

RV,
yoyo='turun naik' ~ macam BERAT jisim ai. huhu! isk! :(

*sama-sama.. (*.*)

tengkorakemas berkata...

kenapa ramai suka korea tak jepun?

blog-tips-kurus berkata...

TE,
dulu suka sangat tengok Rin Hane Koma, Oshin, Moero Attack, Ninja... :-)

AesyaZealous berkata...

labuuuusayongg...

vampire's lovex berkata...

anyeounggggg kekeke...


saranghae :) *tiup flying kiss hikhik

Raden berkata...

hai..sy penah bcehnta dgn org korea tahu?

blog-tips-kurus berkata...

AZ,
pulaaakkkk! suka ati le.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

VL,
uuuuuuuuu... wo ai ni lah! :-)

blog-tips-kurus berkata...

Raden,
wowwwwooooww!!
tidak kesampaian ke? (^.^)

apik pehe berkata...

hehehe..ohaiyo..ittadakimasu...

skang ni tgh layan running man..hehehe

blog-tips-kurus berkata...

ap,
run' man? hhhmmmmm...(",)

d_LA berkata...

gamsahamnida chinggu ya^^

himne juseyo !!

Hasdin berkata...

berbelit lidah nak ikut....http://mykampong-hasdin.blogspot.com/2011/06/keputusan-penuh-malaysia-vs-lubnan.html

tehr berkata...

saya tak tahu = molayo

yang ni macam sindir orang melayu je rasa
huhu

apik pehe berkata...

hak ah..tak pernah tengok la tu..huhu..kalo tengok skali..mesti rasa nk tengok lagi..sampai tak kuar rumah..skang ni dah 45 episod..hehehe..variety comedy

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
tobat 'molayo'! hoho!
ape mende tu mek? :-)

blog-tips-kurus berkata...

Hasnin,
haha! Bahasa Melayu jugak yang indah kan? (*.*)

*bola TENGOK aku semalam. ciss!!

blog-tips-kurus berkata...

tehr,
hhhhmmm... nyaris-nyaris dah tu! (",). kebetulan je tu..

blog-tips-kurus berkata...

ap,
HARUS gitu! selain free channel, tak tau la dear.. (^.*)

Cikli berkata...

bahasa korea yang saya tahu hanyalah KIA sportage

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
haha!
shimida'!! (^.^)

FasiHaH SupiaN berkata...

annyong!! :)

Running Man tak layan ke kak??hehehehe

blog-tips-kurus berkata...

FS,
TERTEKAN aku! chanel mane tu dear? ish!

LinkWithin

related posts with thumbnails