Sabtu, 25 Jun 2011

Asyik Maharaja Lawak je! Mari sambung kelas Jawa?


Merujuk kepada dashboard pagi ini, ada 33 updates pasal Keputusan Akhir Maharaja Lawak. Hanspunyablog siap buat analisis lagi. Tapi takpe, sebab pelanggan Astro di rumah ini memang tidak pernah mengikutinya dari Alif, so sampai Ya pon tak beri kesan kepadaku..

Walau bagaimanapun, tahniah kepada Sepah yang menjuarai kejohanan pertandingan tersebut. Rejeki pengantin baru ye buat Encik Shuib itu.. Kepada Jozan, Nabil & Jambu, anda juga juara di hati peminat kipas susah mati masing-masing. Jangan nangis ye!

Ok, iki dhino Setu yo bocah-bocah.
Yok belajar perkataan yang bermula dengan huruf U.
Kok lompat-lompat; dulu K sekarang U? Sebab U are beautiful & charming...  sila perasan!! (^.^)

1. Umbel = hingus
2. Untu = gigi
3. Umep = didih
4. Uthel/udel = pusat
5. Utho = bogel
6. Uthan = hujan
7. Usah = jangan
8. Uler = ulat
9. Ulo = ular

* 'th' bunyinye 'd'



grandsons Wok J karo ULO!!



nampak uthel Amani. eeeeeeiiiiii!!!
 #Juara Imam Muda musim ke-2 akan berlangsung pada 1 Julai ini. Encik Fahrin Ahmad (pelakon tu la) menjadi pengacara bidan terjun menggantikan Ustaz Dzulkarnanin Hamzah yang mengalami kemalangan jalan raya. Maklumat lanjut boleh rujuk pada blog enciknakal.com (nakal-nakal pon update Imam Muda ye. Bagus!)

37 ulasan:

cucu umie berkata...

akak orng jawa belah mane ea?? ayie pon orng jawa..area pontian..kehkhe

blog-tips-kurus berkata...

lahir Pahang so Jawa Pahang. :-)
*hidup orang Pahang! hihi!

Jumir berkata...

Aku pun Jawa Pahang gak (setelah dijawakan oleh MsTips). He3...

blog-tips-kurus berkata...

wok J,
??! kau baru 'play-school' dear.. belum tadika lagi. :-)

YOUsoF berkata...

Bocah cilik : Wahh.. Sepah ke juara?? Tahniah la tuk diorang!! ;D


Hehhe saya kalau dengar mak abah cakap tu paham jugaklah, tapi nak join sekali macam keras lagi lah lidah ni..

gedek! berkata...

Uncle mandi Utho...

(Quick learner, kan uncle ni...?)

Asrul "iLham" Sany berkata...

pernah date ngan orang jawa dulu...

tau serba sikit

;D

Sunah Sakura berkata...

eheheh...kebetulan pulak kannn.. entri semalam pasal bahasa jawa... ciji... :p

FasiHaH SupiaN berkata...

kak, i am javanese tahu,,,??hehehe

wes madang opo orong yo kak?hehe


kaka, apa tajuk lagu dlm blog nie???nak dload laaaaa

tehr berkata...

uiks, besarnya ulo
tak de la aku berani nak pegang

James Alexander berkata...

bleh tahan susah gak bahasa jawa ni ek...

blog-tips-kurus berkata...

YOUsoF,
ye kot! takkan bloggers bagi salah fakta kan? :-)

*habislah legasi Jawa..

blog-tips-kurus berkata...

Uncle G,
ish! 18SX la uncle ni.
tak bagi homework pon tadi. memang best student ni! (^.^)

*nasib baik tertinggal perkataan ni iaitu UTHANI/udhoni..

blog-tips-kurus berkata...

AiS,
oo kisahnyeeeeeee... tak kesampaian ke? (*.*)

blog-tips-kurus berkata...

S Sakura,
yela ndok! dah passed kan? :-)

blog-tips-kurus berkata...

FS,
Alhamdulillah.. wes mangan banyak kali ki.. yok mangan meneh! (",)

*lagu opo dear? keliru!?

blog-tips-kurus berkata...

tehr,
hehe! takkan tak segan dengan bocah-bocah tadika, wahai cikgu tehr? :-)

blog-tips-kurus berkata...

JA,
sebab start lambat, rasa susah le. cubalah dulu... (^.*)

Bella Bell berkata...

rajin ea buat kelas kat blog.. bagos2.. hehehhee!!!~


errrrr... encik nakal yang tak berapa nakal letteewww.. :)




^^

blog-tips-kurus berkata...

Bella B,
tq! hihi!
*your bf yek? oooooo... :-)

nur berkata...

OWH.. ADA KELAS BAHASA JAWA FREE LA YE KAT SINI YE?..

Nur Liyana berkata...

wah..pndai cakap jawa..hehe

takutnyer dgn ular tue...berani betul..hehhe


imam muda ..hos dignti.......

blog-tips-kurus berkata...

nur,
hhmmm... tak reti la nak caj orang!
(sebab saya pon amatur! hoho!)

blog-tips-kurus berkata...

Nur L,
bocah-bocah tu yang berani. eerrkk!
tengok Imam Muda yek? :-)

Hans berkata...

saya memang buat analisis tu daripada episod pertama lagi

Kumpulan Sepah Juara Maharaja Lawak

! Encik Nakal ! berkata...

salam akak,pekabar??moga-moga sihat yer..Nakal lepak2 sini..hehehehe

ceq mas berkata...

lurah itu sgt garang...siapakah lurah???(kite pun dh b;aja ckp jawa)

blog-tips-kurus berkata...

Hans,
encik ini memang rajin & berdedikasi! :)

blog-tips-kurus berkata...

En.Nakal,
Alhamdulillah, sangat waras & hebat! cewah! silalah.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

ceq mas,
LURAH? hhmmmm... (kantoi!) (>.<)

sergeant keroro berkata...

hahaha, jawa rupenye.

ulo ulo XD

vampire's lovex berkata...

untu aku sakit !!!!


waaaaaaaa waaaaaaaaaaaaa... hehehe :P

aleen aiden berkata...

ulat dengan ulor dah lebih kurang dah.hee

blog-tips-kurus berkata...

sergeant K,
iyo!
(menatang tu gelakkan kita agaknye!) (",)

blog-tips-kurus berkata...

VL,
p kinik jom (sambil ngorat dentist lanang!) hoho! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

Aleen A,
aku tak puas ati; kenapa macam terbalik je 2 perkataan/fauna itu! hehe! :-)

RedVixen berkata...

ooohhh!!! tengs 4 da class!!

LinkWithin

related posts with thumbnails