Jumaat, 10 Jun 2011

Kelas Jawa Dibatalkan-Ganti French!!

Colmar Tropicale @ Pahang Darul Makmur

Salam..
Bonjour! sebutnya Bonju ye.. :-)

Adik-adik,
Minggu ni, kelas Jawa terpaksa sengaja dibatalkan tau.
Ini kerana, cikgunya dah boring asyik cakap Jawa je. Beliau nak polish & wax Frenchnya pula. Sila beri sokongan kepada beliau yek.


OK, Adik-adik dah hafal ABC?
Gelak ye ko! Agak sukar menyebut makhrajnya ye, maklumlaa.. rebung dah jadi buluh!! Tapi takpe, kita boleh ulang kaji di  kelas pertama kita, yang tahun lepas tuuu.. (kelas setahun sekali, patutlaaa...!)

Baiklah, seperti biasa, kita mulakan dengan mengira ye:
*(huruf kecil-cara baca)

0. ZERO = zero
1. UN = a
2. DEUX = du
3. TROIS = tuaa
4. QUATRE = kat
5. CINQ = seng
6. SIX = sis
7. SEPT = set
8. HUIT = uit
9. NEUF = nef
10. DIX = dis

* French characters ni ada baris calit-calit dan 2 titik pada a, e, i, o, u dan c. (eja zero: ada calit pada e). Boleh rujuk di bonjour.com


Kelas orang dewasa

36 ulasan:

gedek! berkata...

french bahasa romantik... betol kah?

blog-tips-kurus berkata...

Uncle G,
mungkin, tapi tak larat dengar loghatnye (padahal belajar tak abis!)

Suhami Ahmad berkata...

aiyooo kelaz maria!!

Bella Bell berkata...

hai cikgu! heheheh!!~

puanbee berkata...

mcm susah je nk follow nih huhu ajar bahas english dah ler haa BI pun tungging langgang lagi ni

BRO_MONDAY berkata...

blog tips kurus : wah!!! ai sangat suka kelas² camni...hope ai dapat terus belajar...sekurang² nye dapat gak ilmu sambil berblog..('',)

Ain Zulaikha berkata...

ajar lah bahasa jepun hehehe..
ain lahir bulan uit... betul tidak? haha

apik pehe berkata...

yakkk..yang ni lagi pening

slimdiet2 berkata...

macam susah je bahasa perancis ni

Tanpa Nama berkata...

payah tol nak ejas makhrajnya...

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
'gelfren' lame atok jugak tuuu...!

blog-tips-kurus berkata...

Bella bell,
hi dear.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

puanbee,
alaaa.. nanti lupe. ilmu kena kongsi. :)
*i anak Wak Salleh je.

blog-tips-kurus berkata...

Bro_Monday,
selamat belajar bro. nak p Paris kan? :-)

blog-tips-kurus berkata...

Ain Z,
ops! mujur time Ramadan. tak yah bagi b'day cake. :)
*pernah p Japanese Village je..

blog-tips-kurus berkata...

apik p,
hehe! perlahan-lahan.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

slimdiet2,
awal-awal ni, mungkin semuanya susah.. (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

Tanpa Nama,
haha! dah cuba ke? (^.^)

amiYo berkata...

mak aih. susak bebeno nak nyebut nya. -.-

blog-tips-kurus berkata...

amiYo,
takpe, takkan MELAYU hilang di dunia.. hehe!

Jumir berkata...

Tak sia2....aku ambik ko hari2 kat class...akhirnya ko praktikkan juga bahasa tu. Tahniah...

blog-tips-kurus berkata...

wok J,
yelaaaaaaaa... Merci Beaucoup! :-)

ghost writer berkata...

i love paris...paris with love!

bagus punya idea untuk mengajar french..

apik pehe berkata...

hehehe..bonjour...

blog-tips-kurus berkata...

ghost w,
romantik rupanya kau ini...! {^.^)

blog-tips-kurus berkata...

apik p,
bonjour.. :-)

akubiomed berkata...

Perhi Colmar bestnya tentu merasa diri berada diluar negara. Ada pergi taman Jepun dan melihat arnab yang jinak

Gayahspears berkata...

fuh tergeliat lidah Gayah nyebutnye >_< huhu

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
rabbit farm tu sepatutnya kena upgrade lagi.. tapi berbaloi naik Bkt Tinggi tu. :-)

blog-tips-kurus berkata...

G Spears,
practice makes perfect! :-)
* ke practise??

Hanie_Dew berkata...

wooaahh..susah gila ah nak belajar French..pronunciation lari selaut dari ejaan...perrggghhh....serender la

blog-tips-kurus berkata...

Hanie D,
yeeehaaaaa..!! itu baru sikit lo!

Hanie_Dew berkata...

wallaweh...mau tegeliat lidah menyebut satu persatu kata kata itu..oh..idok le kome nak belajo French ni..hhmm..

blog-tips-kurus berkata...

Hanie D,
haha! yakin BOLEH!! :-)

Hanie_Dew berkata...

ye yakiinn...yakin la sangat hanie ni..huhuhuhuhu...

blog-tips-kurus berkata...

Hanie D,
oke laa.. CHAIYOK Hanie! :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails