Saturday, June 11, 2011

SI DARA, HATI-HATI APABILA BERMIMPI ULAR..

www.ustazmalek.com

Salam.
Cerianya pagi Sabtu bila berjaya bangun awal. Alhamdulillah..
(harap-harap tak tersambung tidur lepas ni!)

Kawan-kawan,
Mimpi ape alam tadi?
Tidur lena sangat-tak sempat nak mimpi atau mimpi macam-macam episod sampai tak boleh nak ingat semua? hehe!

Mimpi mainan tidur atau mimpi juga satu petanda?
Aku pernah mimpi ayahanda wafat, few years ago. Sedar-sedar je aku tengah nangis tersedu-sedan. ceh!! can't imagine lo! Aku  bukan bongsu tapi ..hehe! Doaku semoga aku sempat berada di sisi mereka bila masa itu tiba nanti. Tolong doakan aku (even we don't really know each other) sempat tunaikan hajat besar mereka yang masih tertunggak  tu.

Kenapa orang Melayu cakap, bila si dara mimpi ular itu tandanya ada orang nak masuk meminang? Ular itu mematuk, membelit atau merenung dari jauh? eeeeiiiii...! Apa kaitan ular dengan jodoh Melayu? Siapa yang mula-mula tafsir mimpi macam tu? 

Bila aku semakin dewasa ni, baru aku tau bahawa mimpi reptilia itu adalah petanda yang kurang baik. Pengalaman orang lain mendewasakan kita.

Buku Dato' Dr Haron Din:
Mimpi manusia biasa tidak serupa dengan mimpi para Anbia. Mimpi mereka adalah benar sedangkan mimpi manusia biasa lebih terdedah kepada penipuan iblis. Wallahhua'lam..




36 comments:

Hashira Yusoff said...

huii...x sangka pulak cenggitu. seb baik x penah lagi mimpi kena patuk ular. feuhh... -__-

CikPuan Fara said...

mimpi patuk ular lepas tu ada org nak masuk meminang rasanya momokan org sahaja.. dulu en suami masuk meminang xde pulak mimpi bukan-bukan camni hehehe ;)

bersama kak Es said...

kena dapatkan rawatan cara islam kalau mimpi macam tu..ada benda lain ganggu

Unknown said...

mimpi hanya mainan tidur
bukan boleh percaya sangat

akubiomed said...

Orang tua-tua kata kalau mimpi ular hitam cuba mematuk maknanya ada orang cuba menganiaya kita.

Kalau mimpi dikejar anjing hitam ada gangguan jin

Bawang Goreng said...

Salam,

Belilah buku tafsir mimpi Ibnu Sirin (terjemahan), ada jual di MPH... tak mahal, RM65.

Mimpi binatang, budak kecik (especially baby) tak berapa baik. Banyak mainan syaitan & saka (jin)...

Latest update : Bunga kacang telang

Cikli said...

mimpi ular adalah mimpi menakutkan.

Gayahspears said...

yeka???
Gayah xpernag pualk mimpi ular..x tahu lah akan dtg >_< takot...

Unknown said...

malam tadi x mimpi apa2 pun...tidur dgn nyenyak..;)

faiz said...

mimpi ni kdg2 hanya maianan saje..jgn terlalu percaya..

ORLANDO AHMAD said...

gua ade gak bermimpikan ular... ade orang nak pinang gua kot

panda putih said...

pernah mimpi keluarga meninggal jugak. mcm real smpai bgun2 teros nangis..

Unknown said...

haishh..tido kena basuh kaki..

blog-tips-kurus said...

Hashira Y,
hehe.. hati-hati! :-)

blog-tips-kurus said...

CP Fara,
testimoni ni.. :)

blog-tips-kurus said...

Kak Es,
cegah sebelum parah..

blog-tips-kurus said...

tehr,
ya. letih sangat kot!

blog-tips-kurus said...

akubiomed,
ular hitam & anjing hitam, noted! thanks..

blog-tips-kurus said...

Bawang Goreng,
Waa'laikumussalam..
thanks a lot. :-)

blog-tips-kurus said...

Cikli,
mimpi haiwan comel je yg tak mengerikan.. (*_*)

blog-tips-kurus said...

G Spears,
berhati-hati semasa mimpi. hehe!

blog-tips-kurus said...

Papa Mifz,
Alhamdulillah... bagus!

blog-tips-kurus said...

faiz,
'mimpi kita berbeza'.. hihi!

blog-tips-kurus said...

Jari YT,
MUNGKIN!! haha! suka la tu!

blog-tips-kurus said...

panda putih,
hehe! lecun la bantal tu!

blog-tips-kurus said...

apik p,
kenapa basuh kaki je? terus wudhu, dapat pahala.. :-)

caliph shuriken said...

klau mimpi dipatuk ular tu salah satu tnda kna santau.. *based on ustaz rwatan cra islam bgtau...

blog-tips-kurus said...

caliph s,
oo! tidak mahu mimpi itu!!

lady-D said...

seriouly dla salu mimpi ular tp dla x amik serius pun..sebab kwsn rmh dla byk ular so, kdg2 sbb fobia sgt kot smpai termimpi-mimpi..hehe..hrp xde buruk2 la

blog-tips-kurus said...

d_LA,
area mane tu? ngerinya!!!

Unknown said...

atok penah mimpi kena patuk ular...ada org nak masuk minang ke? ops

Unknown said...

heheh .. pernah gak dgr psl ni .. :)

tapi kan klu mmpi datag jodoh lak ?? mksudnye akan kene patuk ular ?? haha

blog-tips-kurus said...

atok SA,
ish! mungkin itu petanda < baik wahai atok.. Wallahhua'lam.

blog-tips-kurus said...

alif h,
ish! ish!
mimpi biasanya terbalik tapi agak-agak le.. haha!

Mhelmi said...

Salam. Saya seorang lelaki yang selalu mimpi ular.

Poster Menarik Membuatkan Anda Terkesima

blog-tips-kurus said...

herumi,
waa'laikussalam..
anda juga perlu berjati-hati. itu ular 'Betty-na'..!

LinkWithin

related posts with thumbnails