Khamis, 11 Ogos 2011

Tips Mengelakkan Diri Daripada Digoda MLM


from cfagbata


Apabila rakan lama ~ sekolah tadika, sekolah rendah/tinggi mahupun kolej menghubungi anda (secara tiba-tiba), maknanya ada sesuatu akan berlaku. Antaranya:

1. Dia nak jemput kenduri kahwin.
2. Dia nak bagitau hal kematian.
3. Dia nak buat pinjaman peribadi terus daripada anda atau minta anda jadi penjamin.
4. Dia nak membantu menaikkan taraf hidup anda iaitu mengikut jejak langkahnya join MLM.

No.4 itu sangat menyeramkan bukan? Kecuali kalau anda sendiri memang  Diamond, Crown, etc...

Tips:
a. Sila jangan halau dia secara kasar. Tolak secara sopan.
b. Minta dia buka blog You Know My Name @ Aidileaks & study segala hukum hakam berkenaan sistem MLM itu.
c. Itu sahaja. (^.^)

Diharap tiada tokey MLM yang marah dengan entry ini. Sila jangan perkecilkan majikan lama anda (kerajaan) yang memudahkan pinjaman peribadi anda dengan Bank Rakyat itu. Bonus bank berbulan-bulan kan..  :-)



34 ulasan:

cucu umie berkata...

alhamdulilah stkt nie member ayie tak ad lg bt MLm..

Solihin Zubir berkata...

sbnrnya ada jugak sistem MLM yg bgus..
tp kebanyakkannya x bagus la.. heheh..

blog-tips-kurus berkata...

cucu Umie,
syukurlah nak.. tiada gangguan. ;)

blog-tips-kurus berkata...

SZ,
hehe! yang tak bagus tu mendominasi..

Hans berkata...

tips B tu memang harus diamalkan
:-)

akubiomed berkata...

Sudah berapa kali terjebak dan beberapa kali tersungkur dengan MLM kerana tidak bakat sebagai jurujual :-)

blog-tips-kurus berkata...

Hans,
dah study yek?? ;)

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
rezeki dalam blogging kan? :-)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

saya pernah terjebak ngan MLM kerana trpaksa.. sb bek duit sume bukan saya yang keluarkn.. orang yang ajak saya tu yg keluar kn :)

Tukang Karut berkata...

hoho... kalau aku aku lari je jauh2 tanpa menoleh ke arah beliau...

Nur Misnan berkata...

terlalu byk sgt MLM
memang semua org nak cepat kaya
tapi kalau tak rajin sure takat tuh jer

terkadang kasihan dgn ramai yg dah byk melabur
tapi lepas tuh diam jer coz x larat
nak jumpa taja org...

puteri ain berkata...

MLM . byk sgt dah dgr pasal MLM ni .

amranaiman berkata...

MLM= menakutkan La Mereka huhu

mahfudzah berkata...

hahahaha.best ah entry ni.i like!

AmirFX berkata...

Tokey gula pun buat MLM jugak.. Tapi dierang mendominasi gula.. Kita sebagai customer terus menyokong dia.. haha...

blog-tips-kurus berkata...

TA @ Ti,
ooo.. nasib baik! :-)

blog-tips-kurus berkata...

TK,
biasanya depa akan sentiasa call. ada yg sampai bertandang ke opis tanpa rasa malu!!

James Alexander berkata...

MLM ni kalau sape offer kat sy, mmg nak kena tapau nampaknye...

blog-tips-kurus berkata...

Nur M,
memang kesian.. terutama yang pinjam 20k+ tu.. beringat le. ;)

blog-tips-kurus berkata...

Puteri A,
dari dulu sampai sekarang kan..! ;)

blog-tips-kurus berkata...

Amranaiman,
haha! 1st time 'baca' simpulan bahasa itu..! (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

Mahfudzah,
hihi! tq bebeh.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

AmirFX,
dia seorang tokey gula ye? memang le orang terkaya di Msia.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

JA,
uuuuu... 'tuan rumah' garang ni.. hoho!

Raden berkata...

mama sy da terkene byk kali da..jage hati kawan punye pasal..

si para para berkata...

hehe dah pernah kena...
bila dah kena, mmg susah nak larikan diri..
mula2 kawan lama yang tak berapa rapat msj..call..ajak minum..kalau kena macam tu, berhati hati lah.hehe

fahmie firas berkata...

Best Entry Ni
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.

http://fahmiefiras.blogspot.com/

blog-tips-kurus berkata...

Raden,
mmm.. kes macam itu memang ada. kena pandai2 pilih hati untuk dijaga..

blog-tips-kurus berkata...

si para para,
betul! betul!
tektik depa ajak minum dulu tu. pastu depa tolong tengokkan 'phonebook' henpon kita untuk teknik cari orang.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

FF,
ok boss! tq. :-)

vampire's lovex berkata...

and lagi satu...tetiba tegur lepas sekian lama x tegur sebab nak mintak like gambar dia kat kontes fb..perghhhhh...sentap...

blog-tips-kurus berkata...

VL,
mujur ac FB ai 'hidup segan mati tak mo!' ;)

syasya berkata...

hehe betol tu...pinjaman bank kan ade..

Suhami Ahmad berkata...

atok pun penah terkono...pas ni i say no no no no (amy winehouse)

LinkWithin

related posts with thumbnails