Jumaat, 12 Ogos 2011

Sambung Kelas Bahasa Perancis

Salam.
Bonjour! (ingat lagi cara nak sebut? mari ulang kaji di sini).

Lamanya kelas tertunda. Maklumle, cikgu balik kampung jauh nuuu...
hehe! Hari ini, kita belajar cara sebut nama-nama tempat di Perancis ye. Ini penting sebagai persediaan kita nak bercuti nanti. cett!! berangan!!

1. PARIS = Pari
2. LYON = Lion
3. LILLE = Lill
4. MARSEILLE = Marghsil
5. TOULOUSE = Tulus

6. BORDEAUX = Borghdu
7. DIJON = Disyon
8. MANCHE = Monch
9. CANNES = Kan
10. LE RHONE = Le Rhon

Ingat ye, cara nak 'idgham' kan dia..
Kalau tengok berita bola, perasan tak cara penyampai tu sebut? Sekarang anda lebih pandai kan? Eksyen!! (>.<)
Perancis tu pon orang panggil sebagai kota fesyen. Banyak jenama terkenal berasal dari sana.  

Sekian. Tchao!! Wassalam. :-)

 *Pemain bola Perancis tu semuanya diimport. Bukan anak tempatan. Noted!!  Contohnya Zizou ni..

ewahhh!!
 pic: france.worldcupblog.org

30 ulasan:

dill berkata...

berbelit lidah. ade idgham2 lak tu. hehe.

dill.

Ezay Hadry berkata...

Le Rhon tu ape? hehe dh mcm beskal Lerun plak..

blog-tips-kurus berkata...

dill,
mula-mula memang susah dear.. main gelak beramai-ramai je! (^.^)

Cikli berkata...

maknanyer?

blog-tips-kurus berkata...

EH,
nama tempat di sana. nanti kita p yek! [ajak2 ciken!!] (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
nama tempat le bro... :-)

ENCIK TIKUS berkata...

ingat gua salah masuk blog kea paa... woah power.. power..

sahromnasrudin berkata...

et plak maksudnya ape?? huhuhhhh

Azham Vosovic berkata...

oh, akak dulu belajar kt sana eyh?

aleen aiden berkata...

jenuh nak menyebutnye oih!hi3

James Alexander berkata...

cmni boleh ajak pi paris ni...


zizou tu mmg stylo dan terer... kenapa la Malaysia x import die dulu ? kalo x, dah boleh menang world cup dah...

Suhami Ahmad berkata...

ghaiehhhh...erk

d_LA berkata...

tetibe rs mcm dok pari jer..merci..

gedek! berkata...

Oooo....

ingatkan selama ni eja dia ciao..

sebab ada restoran ciao kat bukit bintang..

blog-tips-kurus berkata...

En. Tikus,
ish! bukan 'power' rangers aaa... :-)

blog-tips-kurus berkata...

SN,
'et' = and, kot! hoho!

blog-tips-kurus berkata...

AV,
YA, sangat tak betul tu.. cikgunya je yang berasal dari sane. ;)

blog-tips-kurus berkata...

AA,
memang pon! agaknya senang je depa nak belajar B.Melayu kan..?!

blog-tips-kurus berkata...

JA,
jom! Disember kan?! (>.<)

agak-agak le.. mampu ke nak bayar En.Zizou tu?

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
heyyyyyy!!!
(keluar ka--- tu!) ;)

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
hati-hati.. tower tu makin condong!

blog-tips-kurus berkata...

Uncle G,
oo.. restoren depa ke? :)

Lea IsNaw! berkata...

uish..susah nak sebut...ejaan pun pelik2 =.='

vampire's lovex berkata...

hihihi tak lepas...

idgham bersepah ....

blog-tips-kurus berkata...

Lea,
German lagi pelik le... ;)

blog-tips-kurus berkata...

VL,
alaaaaa.. humble betul student Egypt ni.. (^.^)

caliph shuriken berkata...

yg #5 tu best *tulus*
sungguh tulus ikhlas, hikk...

blog-tips-kurus berkata...

Caliph S,
hehe! nanti jgn tulis kat kad raye; 'dengan ingatan toulouse ikhlas drpd saye di perantauan-Toulouse..' (",)

.:|kamaryeah|:. berkata...

wahh~
siyes teringin sgt nk p~
tp dorg pon da byk ckp english kan~

blog-tips-kurus berkata...

kamaryeah,
kita p Colmar @ B.Tinggi tu je la yek.. :)

LinkWithin

related posts with thumbnails