Selasa, 9 Ogos 2011

Kaedah 'Skipping' Yang Betul.

tulang selangka=scapula

Skipping = Lompat Tali telah diamalkan sejak zaman Mesir kuno.

1. Berdiri di bahagian tengah tali.
2. Genggam kedua-dua pemegangnya & tarik ke paras dada.
3. Pastikan bahagian atas pemegang tali berada 6 inci di bawah tulang selangka anda.  Sila tengok gambar clavicula di atas, kalau keliru di mana tulang selangka.
    (supaya tali tidak terlalu pendek-boleh terjatuh tergolek semasa melompat).
4. Silalah mulakan lompatan anda. 1,2...... 11 lagi! (^>^)

Teknik  lompatan:
1. Basic Jump Rope
2. Reverse Basic Jump Rope
3. Alternate Foot Jump
4. Running Jump Rope
5. Double Under Jump
* 1 & 2 je yang berjaya buat..  :(

# Kalau lompat 5-10 minit sehari setiap hari, boleh kurangkan 1kg berat badan seminggu. Tapi bergantung kepada berat badan anda & jumlah kalori yang diambil. Jangan lupa pakai kasut semasa melompat.


sumber: HARMONI, ARIL 2011

39 ulasan:

gedek! berkata...

Biar betol!

dari zaman mesir?

mOon jOhari berkata...

biasa buat 1 & 4 je.....

diana berkata...

dah lama tak skipping...
tu yang makin membulat ni..
hahahha

blog-tips-kurus berkata...

Uncle G,
zaman Mesir kuno guna pokok yang menjalar tu. (Majalah tu la bagitauuuuu..) :-)

blog-tips-kurus berkata...

Moon J,
boleh up lagi tu. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

Diana,
bulat kan comel! (^.^)

Saiazuan berkata...

bagus klu amalkn

Rain berkata...

huh, penat!

baru lepas skip. bukan skipping he...


sis, bg tips untuk chubby.. mcm2 tips dh rain cuba... tak de isi gak..

47kg dgn 159cm .

kalau tgk bdn msti tak pecaya

kalau rain ckp rain dh gumuk n berisi, mmg xkan ada sorang pun member yang cayer. haha. susah naik berat

Prince Halilintar berkata...

bulan2 pose ni ade yg rajin buat jgk ke...hehe

CikPuan Fara berkata...

dah lama tinggalkan skipping nih. pttla bdn dah mkin kembang heheh. fara dulu ms bdn tembam skipping sehari 100x.. dalam sebulan hilang 3kg.. tapi kena control mkn jugakla :)

Azham Vosovic berkata...

setuju! sebab masa FOrm 5 saya gemuk...so amalkan benda ni dan dpt kurangkan 4 kg dlm 3 bulan huhuhu

James Alexander berkata...

banyak halangan la nak main skipping ni...


nak main kat taman, segan dan tiada teman...

nak main kt umah, takut terlompat tinggi sangat sampai terhantuk kat siling... haish...

WAHIDA ALIAS berkata...

thanks for sharing...

Jue berkata...

thx for sharing dear
dulu rajin skipping
skrg dah kurang, mungkin sbb tu bdn naik =P

AmirFX berkata...

Nice inpo.. TQ for sharing...

Suhami Ahmad berkata...

wah menarik! sama konsep ngan jogging x?

d_LA berkata...

sejak dok rumah bertingkat-tingkat ni dh lama x skipping..takut bergegar jer..hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

nice info
patut la ancaksinamun gudik firaun tu cantik

Asrul "iLham" Sany berkata...

nak cube wat ni...

tapi...

Zzz...

malass je manjang kan hahaha

ORLANDO AHMAD berkata...

firaun dulu mesti hari2 main skipping

dill berkata...

dah lame tak main skipping~

dill.

blog-tips-kurus berkata...

Saiazuan,
teknik senaman yg betul semuanya bagus. :)

blog-tips-kurus berkata...

Rain,
memang underweight ni. patutnya kena berat 59kg. cuba tidur sejam waktu tengah hari.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

Prince H,
niat tu ade tapi umah sempit le. asyik sangkut2 je. :(

blog-tips-kurus berkata...

CP Fara,
uuu.. kagum! kagum! jom skipping bersungguh-sungguh!

blog-tips-kurus berkata...

AV,
gemuk sangatkah? sekarang terus maintain ye? mmmm... ;)

blog-tips-kurus berkata...

James A,
'alasan konkrit' kita adalah sama tapi tak de le lompat sampe siling. ni bukan lompat galah beb!!

blog-tips-kurus berkata...

WH,
your welcome dear. :)

blog-tips-kurus berkata...

Jue,
your welcome. tak nmpk naik pon!!

blog-tips-kurus berkata...

Amir FX,
sama-sama.. buat ke?! (",)

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
kalau skipping dengan gigih iaitu beratus-ratus kali=berlari kencang. kita akan berpeluh-peluh & jantung dag dig dug! hehe!

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
rumah papan je bergegar dear.. :)

blog-tips-kurus berkata...

BS,
pernah jumpa beliau ke? rasanya semua gundik itu cantik..

blog-tips-kurus berkata...

AiS,
kalau lelaki skipping, menten macho. hoho!

blog-tips-kurus berkata...

O Ahmad,
...tengah membayangkan firaun skipping guna pokok m'jalar ni. hhhmmm... huduh!!

blog-tips-kurus berkata...

dill,
p beli sekarang. cari yg ade counter. takpon guna getah ikat tu je! (^.^)

akubiomed berkata...

Dulu ada juga buat skipping. Sebelum puasa setiap Jumaat bermain badminton dengan rakan sekerja

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
badminton-kegemaran saye juga. :)

oPiE iSa berkata...

Tumpang tnya. 100 kalori sekiranya skipping tanpa henti. Bermaksud langsung tak berhnti ke? Kalau benti sekejap sebab tersalah step tak boleh juga ke?

LinkWithin

related posts with thumbnails