Selasa, 31 Mei 2011

petua gosok baju BATIK

Iki dhino Sloso, Kemis kenek nganggo batik. Malase arek gosok..!!

belum berapa ready!
Tuan-tuan & Puan-puan para penjawat awam dan badan berkanun sekalian,
Tahukah anda petua mudah untuk menggosok atau menyeterika baju batik~pakaian rasmi hari Khamis itu? Senang je.. bukan tambah softlan kat spray tu. Ada petua lain iatu:

1. Bungkus baju batik tu dalam plastik. Guna beberapa helai plastik, ikat ketat-ketat ye.
2. Masukkan bungkusan batik itu tadi ke dalam peti sejuk (bahagian beku).
Kan tadi dah suruh guna beberapa helai plastik. Ini supaya baju itu tidak menyerap bau iwak, ayam etc..
 
3. Setelah beberapa jam, bolehlah dikeluarkan dan tibalah saat yang diidamkan iaitu menggosok baju!! Jangan risau, baju itu tidak akan beku sebab ia kan kain je.


4. Kalau takut berbau, bubuh roti bukan biskut ke dalam fridge itu. Roti expired pon takpe, tapi buang la dulu kulat fungusnya, if any..

ready! hehe!
* Kalau susah sangat, beli aje baju/blouse yang bercorak batik macam ni.

bercorak batik

Lebih mudah untuk digosok. Kainnya boleh dipadankan dengan skirt warna plain gaya bebas tapi tak mau over ranggi tau. Yang terbelah-belah pon tak mau! (",)

* Baju batik ni manja, kena cucian tangan gentle je & guna shower foam. Jangan spin guna mesin basuh tu. Perah pelan-pelan & gantung di tempat yang berbumbung. 

* Kalau guna iron yg macam kat supermarket tu, best jugak kan..?! :-)  




21 ulasan:

CikPuan Fara berkata...

mekasih sgt bagi petua. sbb tiap2 kali nk gosok baju batik boleh tensi tau heheh..

zacky ~786~ berkata...

err.. tak pakai kain batik.. hehe

d_LA berkata...

dla kan kdg2 sebulan skali je pakai batik..cukup mls nak iron sebabnya..hehe..thanx petua ni..InsyaAllah dla try..

Suhami Ahmad berkata...

hah, amat berguna tips ini kepada atok yang tak suka menggosok!

Ummi Alesya Sofea berkata...

slm,best bila masuk ke blog ni..byk petua2 yg blh d gunakan dlm m'jalani khdupan harian.Liza dah follow..nnt jmput ke blog liza plk yer...

Zik berkata...

owh macam nie...memang malas nak gosok2 nie... lagi2 kalau dah last minute.. hehe

vampire's lovex berkata...

cmtu ehh ...baru tahu... hua3..tak suka baju batik,susah nak jaga,.. hehe

apik pehe berkata...

hehe..camtu rupanya nk wat untuk baju batik..hehe

ghost writer berkata...

nak gentle slow2 tuh yang payah sangat nak buat,macam tak cukup gentle lak.

lelaki pon ada baju batik khas untuk majlis2 formal atau pertemuan kelab.dan sudah tentu itu aku.

blog-tips-kurus berkata...

CikPuan F,
aku jua begitu.. tertekan!! (",)

blog-tips-kurus berkata...

z~786~,
mungkin kamu akan terpakai, 1 hari nanti.. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
same-same. :-)
(ai pon selalu buat-buat lupe. sssyyhhhh!!!)

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
bukan tok sorang yg tak suke m'gosok.. gosok! jgn x gosok!!

blog-tips-kurus berkata...

UAS aka Liza,
erk,
terima kasih kembali. Insya Allah.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Zik,
kalau dah minit terakhir, babai sajelah! (*.*)

blog-tips-kurus berkata...

vl,
sutera batik memang manja, ampuh, tak boleh lasak..

blog-tips-kurus berkata...

ap,
ya, begitulah nak.. hoho!

blog-tips-kurus berkata...

gw,
kelab belia 4B yek?
*bukan susah to be gentleman kan?! (^.*)

Tanpa Nama berkata...

tau tau petua nih tq... tapi mana nak cari iron wao mcm kat butik tu ehh?? mahal ke idak??

Tanpa Nama berkata...

alamak typing error....iron wao=iron wap

blog-tips-kurus berkata...

Tanpa Nama,
ada dijual. Cuba kamu masuk SenQ. Harganya bawah RM200 kot-mampu dimiliki..
*silap sikit takpe. :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails