Jumaat, 20 Mei 2011

Bahasa Internet - baru tau makna LOL!!

salam..
Semoga anda semua dirahmati, sihat & ceria. Cepatnya dah tengah hari Jumaat kan?
Saat ini, aku nak berkongsi artikel daripada majalah sensasi yang bersaudara dengan UJANG iaitu APO 2011. Tajuknya ialah berkenaan bahasa internet, yang turut juga digunakan semasa menaip SMS.

121 = one to one
AFK = away from keyboard
AKA = also known as
ASAP = as soon as possible
A/S/L = Age/Sex/Location (masa sesi ice-breaking YM)
BBL = be back later
BTW = by the way
FAQ = frequently asked question
FYI = for your info
IDK = i don't know
J/K = just kid'
L8R = later
LOL = laugh out loud = bukan Lots of LOVE???!!
PM = private message
ROFL = roll' on the floor laugh'
SYL = see you later

*sumber: APO 2011

~ tolonglah jangan gelakkan aku pasal LOL!! mmm.. singkatan ejaan ni boleh disalah tafsir.

21 ulasan:

NuSaNa NoSa 91 berkata...

hehehehehe~ xpe la.. semua org tatau sal singkatan ni pd mulanya, kn?? jgn malu.. dan sbb tu kita xdigalakkn guna singkatan.. kesian kt org yg tatau.. ^_^

p/s: erkkk..?? sorry tau.. sbnrnya keen xpandai sgt wat header.. T_T

Blogger Melayu Jawa berkata...

thanks, dah lama dah cari makna LOL tu. sekarang baru saya tau.

Tanpa Nama berkata...

tima kasih...baru ku tahu apekebenda AKA... hiksss

tehr berkata...

macam ni rupanya
baru tau juga saya ni
hehe

mar yanie berkata...

same la..i pun br taw..kui3..

Cik SHiNJU berkata...

x kira..nak gelak gak..
miahahahahahahahaha... :d

blog-tips-kurus berkata...

NN 91,
setuju! setuju! jangan guna short form ni secara berleluasa. :-)

blog-tips-kurus berkata...

BMJ,
see.. ade geng yg x tau LOL. (^.^)
(apsal Javanese x tau LOL ni?! hehe!)

blog-tips-kurus berkata...

TN,
same-same.. *.*

blog-tips-kurus berkata...

tehr,
iye.. bahasa yg dipelopori org2 muda kot! (",)

blog-tips-kurus berkata...

m y,
ye! ye! ade geng.. :)

blog-tips-kurus berkata...

cik s,
mmmm.. kalau ade kat sebelah, dah lame kena ni! (^.*)

SyafzMagz.com berkata...

wah! banyak lagi yang saya tak tahu ni..kalau AKA, ASAP, BTW, FYI, LOL, PM tu saya tahu la...kalau yang lain tu memang tak tahu menahu langsung.. :)

SyafzMagz.com

blog-tips-kurus berkata...

takpe.. silalah amik tau. x de org marah pon klu tak tau tapi lebih baik kalau kita tau. kan?! :-)

mushroom berkata...

yang LOL tuh memang laugh out loud pun.. ada lagik, LEL - laugh even louder.. x caya ce search kat wikipedia huhuk

blog-tips-kurus berkata...

mushroom,
oo.. macam tu ke? tqvm dude! (*.*)

tengkorakemas berkata...

kalau join forum ke youtube ke selalau lah ada singkatan mcm ni huhu

dulu TE pun tak faham, sampai sekarang tak biasa nak guna

Suhami Ahmad berkata...

dulu atok ingat LOL tu 'toLOL' tau...hihi

blog-tips-kurus berkata...

TE,
patutlaa.. saye x prnh join any forum. Forum Perdana pon x prnh!

blog-tips-kurus berkata...

tok SA,
ish! org tuo ni.. mmmm.. (",)

muhammadikram berkata...

aq bru tau maksud lol

LinkWithin

related posts with thumbnails