Rabu, 11 Mei 2011

Misteri Ular & Tanda-tanda Saat Kematian..


red circle: ular senduk yang nak berada di sisi jenazah.. 

a) 100 hari: Seluruh badan rasa bergegar.
b) 60 hari: Pusat rasa bergerak-gerak.
c) 40 hari: Daun dengan nama orang yang akan mati di arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.

d) 7 hari: Mengidam makanan.
e) 5 hari: Anak lidah bergerak-gerak.
f) 3 hari: Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.
g) 2 hari: Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.
h) 1 hari: Terasa bahagian ubun bergerak-gerak antara waktu Subuh and Asar.

Saat akhir: Terasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi (di bahagian belakang badan). Seelok-eloknya bila sudah merasa tanda yang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiam and jangan lagi bercakap-cakap.


cerita anak ular ini di mahaguru58


28 ulasan:

aleen aiden berkata...

Ya Allah,ckp psl kematian memang menakutkan.

d_LA berkata...

mmg scary kalo ckp pasal mati ni..tp insaf kejap je tu yg bahaya tu..huhu..

blog-tips-kurus berkata...

Aleen A,
mati itu pasti..

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
manusia mudah lupa..

Suhami Ahmad berkata...

Astaghfirullah...thanks mengingatan....

gedek! berkata...

ini janji Allah....

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
same2. saling ingat-mengingatkan..

blog-tips-kurus berkata...

uncle gedek!
ya.. itu yang pasti..

diana berkata...

bila sebut pasal kematian mesti termenung panjang la kita semua..kan??
bukan takut kepada kematian ..
tapi takut pada apa yang akan kita hadapi nanti..

CikPuan Fara berkata...

ya Allah. Takutnya. Tima kasih saling ingat mengingat supaya sentiasa tak lupa Allah swt Insya Allah...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

tu la.. alam kubur memang menyeramkan .. takut...

hans berkata...

alhamdulillah saling ingat mengingati sesama kita

cucu umie berkata...

ya-Allah..sungguh bnyk tanda2 kematian..cuma manusia sedar @pon tidak shja..

fa10 berkata...

dariNya kita dtg, padaNya kita kembali

blog-tips-kurus berkata...

diana,
saat sakaratul maut tu.. semoga dimudahkan..

blog-tips-kurus berkata...

TA aka TI,
kita semua takut..

blog-tips-kurus berkata...

CikPuan Fara,
Insya Allah. terima kasih kembali

blog-tips-kurus berkata...

hans,
ye, saling ingat-mengingati..

blog-tips-kurus berkata...

cucu umie,
semuanya mesti dah sedar ni, cuma..

blog-tips-kurus berkata...

fa10,
semoga kita kembali dengan mudah.. aamiiinnnn..

faiz berkata...

sebab tanda2 ni la saya sakit...byk tanda2 ni dulu ada kat saya...

blog-tips-kurus berkata...

diana,
takut memikirkan saat sakaratul maut..

blog-tips-kurus berkata...

CikPuan Fara,
sama-samalah kita.. Insya Allah..

blog-tips-kurus berkata...

faiz,
saspen je ulasan kamu ni..

pemuda berkata...

assalamualaikum..apekah soheh tentang artikel di atas ?? adakah ia terdapat dari hadith? atau dari al-quran?? kata2 ulamak?? kitab2 lama??

Tanpa Nama berkata...

membaca seluruh blog, cukup bagus

blog-tips-kurus berkata...

pemuda,
orang yang biasa mesti tau..
yang penting, kita sediakan bekalan yang secukupnya..

blog-tips-kurus berkata...

Tanpa Nama,
Alhamdulillah.. syukran! :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails