Rabu, 4 Mei 2011

Cara "Kembali" Bersenam



inklingscommunity.org


Bila kali terakhir korang BERSENAM bersungguh-sungguh? aku langsung tak bersenam pada bulan April lepas. tettttt!!! 

Sangat susah nak mulakan tapi adalah tidak terlambat untuk kembali bersenam dengan jayanya. Semua orang ada 24 jam sehari semalam. Di bawah ini aku tolong sebarkan artikel Cosmopolitan; Jul2011 berkenaan cara-cara nak kembali bersenam:

1. Take baby steps:
Kalau dulu pejam mata pon boleh lari 10 round padang bola, sekarang mulakan dengan perlahan-lahan. Cuba 2 round dulu, then dari hari ke hari, tambahlah jumlah 'round' itu. Bukan tambah skip yek!

2. Motivasi:
Tepek  tampal nota kecil warna warni di tempat yang selalu dilihat (kat fridge/pc). Tulis kata2 semangat pembakar jiwa mencabar diri sendiri untuk > rajin bersenam, nanti > fit & smart!

3. Masalah Cuaca: 
Memang sekarang negara kita mengalami la nina el nino ujan ribut taufan. Tapi where there is a will, there's a way. Beli aje cd/dvd senam robik, pilates etc. Then cucuk kat player/lappy & kita enjoy! Lagi syok buat kat rumah. (cd cerita hindustan pon ok, ikut je step tarian rancak depa tu!) 


16 ulasan:

Cik Cempaka berkata...

alasan utk tidak mahu berjoging...malu sebab semua sudah bergegar..huhu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine berkata...

xpernah wat senaman berpandukan video.... :).

blog-tips-kurus berkata...

Cik C,
hahah! so, mari berdansa dalam rumah yg tertutup drpd pandangan mata kasar mereka. :)

blog-tips-kurus berkata...

TA aka ti,
ace cube try sekali. mesti pastu nak buat berkali-kali. hehe! :-)

ghost writer berkata...

sebelum mandi pun masih leh bersenam kan..mengeliat salah satu senaman yang paling mudah dan sesuai untuk yang pemalas.hihi

senaman boleh saja dilakukan dengan berjalan kaki.

blog-tips-kurus berkata...

ghost w,
bestnye menggeliat! *_*
*baring atas katil pon boleh bersenam maaaa... :)

faiz berkata...

teringin sgt nak jogging...tapi masalah kesihatan dah xbley..

Suhami Ahmad berkata...

atok kan joging dalam umah yo...pakai mesin senaman tu...kdg2 sampai terjunam ke lantai sobab space xdo

Belalang Hijau berkata...

sudah lama x bersenam...
perut pun dah mcm ibu mengandung skrg nih...
wakakaka

Afzainizam berkata...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
air balang kenduri kahwin

uihhhh dah lama tak buat senaman ni almaklum tak ambil berat walhal baik untuk tubuh.... pasni aku akan kuatkan semangat untuk amalkannya

blog-tips-kurus berkata...

faiz,
jgn joging tapi cuba senaman lain yg > bersesuaian. (cewah!) *_*

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
ok la tu! mesin tu kan mahal. pinjam mesin senaman atok laa.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Belalang H,
uuuppppsss! ada yang salah faham nanti. cepat kempiskan perut itu.

blog-tips-kurus berkata...

Afzainizam,
so sekarang dah kuat semangat la yek? hehe!

Cik SHiNJU berkata...

As salam...

weh...semangat nak xcercise smula nih...dah sebulan menternak badan je kijenye...huhuh

blog-tips-kurus berkata...

salam

haha! selamat mensenamkan dirimu. :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails