Saturday, November 19, 2011

Petua Rebus Jagung


ini karipap besar, tiada gambar jagung rebus..

Walaupun makanan ruji kita orang Melayu ialah nasi, tapi sekali sekala makan jagung rebus adalah sangat nikmat. Nyaman!! Baiklah, berikut diwartakan satu petua untuk merebus jagung. Senang sahaja! 

1. Masukkan sedikit gula ke dalam air rebusan.
2. Tutup tudung periuk dan biarkan mendidih.
* Jangan masukkan garam. Nanti isi jagung jadi keras. oooo.. begitu ye...!

* Petua ini diambil daripada majalah, tapi lupa namanya. Maafkan saye... ;)

## Karipap besar pelbagai rasa dan perisa itu boleh dibeli di kebanyakan pasar malam. Contohnya di Pasar Malam Minggu, Bandar Jengka. Dekat UiTM Jengka, Pahang pon ada (pasar hari Rabu).


30 comments:

dill said...

saye baru tau ni. time kasih :)

dill.

blog-tips-kurus said...

dill,
sama-sama kasih. :-)

Jumir said...

Nak jagung rebus 1 MsTips...please...!

EmpayarUtama said...

Eh, cantiklah jagung rebus awak cam karipap

DzuLagiL said...

lapar ar plak...hehe

kyuubi said...

oo mcm tu ke rebus jagung? ingakan main sumbat dalam kuali je. hahaha. dah lama x makan jagung rebus

JR said...

Jadi tak payah masukkan garam yer?

Panas..Perlukah Aksi Berahi Aaron Aziz dan Jasmin Hamid?

blog-tips-kurus said...

wok J,
1 je keeeeeeee??? makan nasi jela!

blog-tips-kurus said...

EU,
haha! 'petanda' la tu.. hati-hati.. :-)

blog-tips-kurus said...

Dzul,
makan semasa lapar, ye.. :)

blog-tips-kurus said...

kyuubi,
begitulah ye, anak-anak.. :)

blog-tips-kurus said...

JR,
NO! no! <kan garam ye bos! :)

~Sal Ismail~ said...

oh, punyala tenung apekah itu jagung..karipap rupenye..=p

blog-tips-kurus said...

Sal,
iya teacher Sal, itu ialah karipap=curry puff. :-)

CekWa said...

jagung manis mmg sedap di rebus! tanpa garam, ermm dah masak baru isi la ni..

Amir Syahir said...

krukk krukk..bunyi perut kosong.

akubiomed said...

Eh mana jangungnya sebalik gambar karipa-karipap cinta pula diletakkan. :-)

rahman said...

Hello, how are you? I have something to show you, before it is going to be late.
A new antivirus product.

KASPERSKY 2012
KASPERSKY ANTI-VIRUS (KAV)
1PC = RM 40
3PC = RM 60

KASPERSKY INTERNET SECURITY (KIS)
1PC = RM 40
3PC = RM 70

Any order, you can send me your interest to my email.
mandin26[at]yahoo.com

OR for a better process, you can go to my blog, and fill in the ORDER FORM. It is much easy because it go directly to my email.

http://rahman-kaspersky2012.blogspot.com/

Make sure you insert your handphone number for easy contact. THANK YOU.

AmirFX said...

Ehhh.. Ingtkan letak garam gak dalam rebusan jagung tu... hihi...

Waqheh said...

dalam masakan biasanya garam dibubuh last sekali..sebb nak elak bahan masak keras...

blog-tips-kurus said...

CekWa,
selalu dapat jagung manis yang tak manis.. :(

blog-tips-kurus said...

hiro,
musim hujan, cepat lapar. tak musim hujan pon lapar jugak. hehe!

blog-tips-kurus said...

akubiomed,
kah! kah! love puffs!! :-)

blog-tips-kurus said...

rahman,
mmmm.. macam tak berkenaan je ni.. ;)

blog-tips-kurus said...

Amir,
hehe! simpan garam tu yek.. :)

blog-tips-kurus said...

Waqheh,
tu dia... M'sia Masterchef sudah bagi petua. xie xie ni sifu. :-)

Tips Kuruskan Badan said...

Jagung pun ada petua utk merebus .. nice =)

~Sal Ismail~ said...

wah..siap terjemah lam english..ehehe~ =p

Unknown said...

tapi napa kadang2 jegung rebus macam masin?

blog-tips-kurus said...

atok SA,
mesti bubuh garam tu-nak bagi rasa lemak, kot! ;)

LinkWithin

related posts with thumbnails