Sabtu, 19 November 2011

Petua Rebus Jagung


ini karipap besar, tiada gambar jagung rebus..

Walaupun makanan ruji kita orang Melayu ialah nasi, tapi sekali sekala makan jagung rebus adalah sangat nikmat. Nyaman!! Baiklah, berikut diwartakan satu petua untuk merebus jagung. Senang sahaja! 

1. Masukkan sedikit gula ke dalam air rebusan.
2. Tutup tudung periuk dan biarkan mendidih.
* Jangan masukkan garam. Nanti isi jagung jadi keras. oooo.. begitu ye...!

* Petua ini diambil daripada majalah, tapi lupa namanya. Maafkan saye... ;)

## Karipap besar pelbagai rasa dan perisa itu boleh dibeli di kebanyakan pasar malam. Contohnya di Pasar Malam Minggu, Bandar Jengka. Dekat UiTM Jengka, Pahang pon ada (pasar hari Rabu).


30 ulasan:

dill berkata...

saye baru tau ni. time kasih :)

dill.

blog-tips-kurus berkata...

dill,
sama-sama kasih. :-)

Jumir berkata...

Nak jagung rebus 1 MsTips...please...!

EmpayarUtama berkata...

Eh, cantiklah jagung rebus awak cam karipap

DzuLagiL berkata...

lapar ar plak...hehe

kyuubi berkata...

oo mcm tu ke rebus jagung? ingakan main sumbat dalam kuali je. hahaha. dah lama x makan jagung rebus

JR berkata...

Jadi tak payah masukkan garam yer?

Panas..Perlukah Aksi Berahi Aaron Aziz dan Jasmin Hamid?

blog-tips-kurus berkata...

wok J,
1 je keeeeeeee??? makan nasi jela!

blog-tips-kurus berkata...

EU,
haha! 'petanda' la tu.. hati-hati.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Dzul,
makan semasa lapar, ye.. :)

blog-tips-kurus berkata...

kyuubi,
begitulah ye, anak-anak.. :)

blog-tips-kurus berkata...

JR,
NO! no! <kan garam ye bos! :)

~SaL IjOu~ berkata...

oh, punyala tenung apekah itu jagung..karipap rupenye..=p

blog-tips-kurus berkata...

Sal,
iya teacher Sal, itu ialah karipap=curry puff. :-)

CekWa berkata...

jagung manis mmg sedap di rebus! tanpa garam, ermm dah masak baru isi la ni..

hiro berkata...

krukk krukk..bunyi perut kosong.

akubiomed berkata...

Eh mana jangungnya sebalik gambar karipa-karipap cinta pula diletakkan. :-)

rahman berkata...

Hello, how are you? I have something to show you, before it is going to be late.
A new antivirus product.

KASPERSKY 2012
KASPERSKY ANTI-VIRUS (KAV)
1PC = RM 40
3PC = RM 60

KASPERSKY INTERNET SECURITY (KIS)
1PC = RM 40
3PC = RM 70

Any order, you can send me your interest to my email.
mandin26[at]yahoo.com

OR for a better process, you can go to my blog, and fill in the ORDER FORM. It is much easy because it go directly to my email.

http://rahman-kaspersky2012.blogspot.com/

Make sure you insert your handphone number for easy contact. THANK YOU.

AmirFX berkata...

Ehhh.. Ingtkan letak garam gak dalam rebusan jagung tu... hihi...

Waqheh berkata...

dalam masakan biasanya garam dibubuh last sekali..sebb nak elak bahan masak keras...

blog-tips-kurus berkata...

CekWa,
selalu dapat jagung manis yang tak manis.. :(

blog-tips-kurus berkata...

hiro,
musim hujan, cepat lapar. tak musim hujan pon lapar jugak. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
kah! kah! love puffs!! :-)

blog-tips-kurus berkata...

rahman,
mmmm.. macam tak berkenaan je ni.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

Amir,
hehe! simpan garam tu yek.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Waqheh,
tu dia... M'sia Masterchef sudah bagi petua. xie xie ni sifu. :-)

Tips Kuruskan Badan berkata...

Jagung pun ada petua utk merebus .. nice =)

~SaL IjOu~ berkata...

wah..siap terjemah lam english..ehehe~ =p

Suhami Ahmad berkata...

tapi napa kadang2 jegung rebus macam masin?

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
mesti bubuh garam tu-nak bagi rasa lemak, kot! ;)

LinkWithin

related posts with thumbnails