Khamis, 3 November 2011

ninabobok ~ Mewah Bahasa!!

ini bukan ninabobok tau!!

*patung burung biru di atas tu comel kan..? RM25 je. Mari kelik di sini.

Kawan-kawan,
Pernah dengar pasal Ninabobok tak? Sila jangan cemas!
Ia tidak berkaitan dengan Program Seksualiti Merdeka. Jangan risau..

Ninabobok ialah:
1. Nyanyian untuk menidurkan anak atau dodoi.
2. Kata-kata manis untuk tujuan menipu.

Jika kawan-kawan berminat untuk mengambil tahu berkenaan asal-usul perkataan ninabobok ini atau maklumat lanjut berkenaannya, bolehlah cari Prof.Madya Dr Nor Hisham Osman di UM.

Contoh ayat? Sila buat sendiri ya. Selamat maju jaya! (>.<)

sumber: Mewah Bahasa, Berita Harian 02112011. 



20 ulasan:

dill berkata...

alah! tak de anak lak!

dill.

ghost writer berkata...

kalau merah mesti jadi angry bird kan..

akubiomed berkata...

Setajat ini dodoi anak dengan berselawat nampak berkesan

blog-tips-kurus berkata...

dill,
save bajet! hehe! :)

blog-tips-kurus berkata...

GW,
(kenapa asyik masuk spam ni??)

burung biru ni penyabar tau.. :)

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
bagus petua bapa soleh ni. itu > afdhal.. :-)

Hans berkata...

comel2

blog-tips-kurus berkata...

Hans,
beli! beli! :-)

Yastro berkata...

anak aku tido x nak dodoi...klau didodoikan langsung x tidur...yg tidur mak ngan bapak dia plak..hehehe

blog-tips-kurus berkata...

Yastro,
anak Yastro selalu 'meninabobokkan' Yastro dan isterinya.. (>.<)

EmpayarUtama berkata...

Menarik. Anak-anak campur anak-anak sedara ada satu bas ni :)

Cikli berkata...

cuma tahu mizz nina

d_LA berkata...

tu burung churp2 kan..ala tomeynye..

Prince Halilintar berkata...

ahalah cute...

chii berkata...

slalunya kalo tdokan anak sedara..xde nyanyi2pun..tepuk2..tertdo la dia...krg takut lama2 chii plak yg tertdo :p

blog-tips-kurus berkata...

EU,
mine=1 coaster jek.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
auuuwwwww!!!! >.<

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
mesti nak pos kat i kan? tq. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

Prince H,
siapa owner dia yek? :)

blog-tips-kurus berkata...

chii,
alasan memang nak tido same le tuuuuuuu!! ;)

LinkWithin

related posts with thumbnails