Selasa, 15 November 2011

Petua Ekspres - Baju Kecheret!

rider comot makan kek coklat moist. eeiiii!!!

Tau tak makna KECHERET?
Dah lama cikgu Jawa tak mengajar, iye? hehe!

Korang pernah tak mengalami situasi begini:
Semasa sedang syok menikmati sarapan, brunch atau lunch, tiba-tiba kuah/sambal terkena baju, tali leher atau tudung. Itulah, sambil makan jangan bercakap atau mengumpat! Kan dah kena.. Tapi kalau anak korang, mesti lagi sememeh, kan? (macam korang le tu!)

Tenang, jangan gusar. Setiap permasalahan pasti ada penyelesaiannya.

Petua menghilangkan kesan minyak pada pakaian ialah:
1. Jangan panik!
2. Ambil tisu, gently tekap pada tempat kejadian tu. Maknanya, tekap kuah minyak atau sambal whatsoever itu tadi. Tapi jangan gosok, nanti kesan tompokan minyak akan tersebar.
3. AMARAN! Jangan terus cuba cuci dengan air. Habiskan makanan korang dulu. Tidak baik membazir..
4. Segera dapatkan bedak talkum baby atau yang setara dengannya, sapukan pada kesan tompokan tadi. Tanyalah girls, sure ada. Compact or loose powder boleh tak? hhhmmm... kalau tiada rotan, akar pon berguna.. :-) 
5. Sementara itu, bolehlah cover dengan brooch atau shawl. Untuk kaum Adam, nak cover dengan apa ya? mafela??
6. Selepas beberapa jam, bolehlah cuci dengan sabun. Biasanya sampai rumah baru saya cuci. Cuba cuci dengan tangan je. Cuci tudung dengan shower foam pon bagus tau! Hasilnya sangat membanggakan. hehe! Syukurlah nak..

*Gambar tutorial petua tidak disertakan sebab dah siap cuci bersih. (>.<)

#OBESITI: Penduduk Malaysia tergemuk di ASEAN!
Mari bersenam oittttttt!!!!!!!


TQ Adidas Body Care!

 







38 ulasan:

Tukang Karut berkata...

umangaihhhhh! comot gila... anak siapa la tu...

blog-tips-kurus berkata...

hehe! anak orang ini:
http://blogamani.blogspot.com

Asrul "iLham" Sany berkata...

beliau menikmati makanan...

:D

LadyBird berkata...

lps balik cuci ngn sabun mandi kan..

blog-tips-kurus berkata...

AiS,
ok, sebab kecik lagi maka alasan itu diterima. :)

blog-tips-kurus berkata...

LadyB,
tepat sekali! selamat mencuba. :-)

khaifaiz berkata...

sekarang dah tak risau dengan kotoran degil

blog-tips-kurus berkata...

Khai,
betul! betul! (>.<)

akubiomed berkata...

Cukup tidak suka tengah makan ada percikan sambal pada baju. :-)

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
(saye kopipes komen Mr KhaiFaiz ye). hehe!

ghost writer berkata...

aku belum punya anak.eh,bahkan belum kawen lagi.

blog-tips-kurus berkata...

Ghost W,
Adakah itu satu pemberitahuan- mempromosi diri sendiri?

*kalau nak dapat zuriat baik, kita kena baik dari sekarang.. :-)

AmirFX berkata...

Biasa kalau makan laksa gerenti ada jumpa percikan kuah dekat baju... Makin2 guna baju kaler putih.. Nway, org yang tegur pasal obesiti kat Malaysia tu mesti body dia kacak giler...

Love Hijau berkata...

satu tips yg berkesan..nanti saya sharekan dgn wife..selalunya basuh terus aje baju anak..rupanya ada cara yg lebih baik. TQ
Jerat Percintaan, Sukarnya Lepaskan Diri

blog-tips-kurus berkata...

Amir,
'kacak' sangat!! hoho!

laksa Sarawak nyaman,kan? :-)

blog-tips-kurus berkata...

LoveH,
prosedur tepek bedak tu kena buat serta-merta tau. didik le si anak tepek bedak sendiri. hehe!

sahromnasrudin berkata...

sy ingat kecheret itu cirit birit huhuhuhhhh

Mario berkata...

bestnya klu dpt makan cenggitu...tak payah nak kontrol2...ekeke

Denaihati berkata...

sy pun ingat kecheret itu cirit birit...

~SaL IjOu~ berkata...

comotnyehai..mata pun sampai nak tertutup menikmati keenakan kek cokelat tuh~ nyum

dill berkata...

tips yang hebak!

saye slalu amalkan. hehe.

dill.

delarocha berkata...

oic

blog-tips-kurus berkata...

SahromN,
huuuuu... sangat lari maknanya. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Mario,
zaman makan comot sudah berlalu le.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

DH,
haha! 'German' memang unexpected! :-)

blog-tips-kurus berkata...

Sal,
hoho! sangat selamba!

blog-tips-kurus berkata...

dill,
kantoi! awek tu makan 'kecheret'!!

blog-tips-kurus berkata...

delarocha,
hehe! sooooo....? :-)

Ain Zulaikha berkata...

tips berguna, mmg ain kalau kuah tumpah lagi2 baju kaler putih, terus gosok dengna tisu, habis dah baju tu terus buang.. T_T

lelakiJAHAT berkata...

saye makan banyak tapi xgemuk2..nak gemuk....

btw pix budak atas tu comel.hahha

blog-tips-kurus berkata...

Ain Z,
hhhmmm... org kaya memang macam itu. semua pakai buang! hehe!

blog-tips-kurus berkata...

lelakiJ,
nak gemok? meh amik lemak tepu saya ini. huh!

semua budak comel. :-)

KiD berkata...

kecheret pun kecheret lah.. janji rock!!

blog-tips-kurus berkata...

KiD,
hehe! nak tambah KAPAK tak? :-)

Suhami Ahmad berkata...

wah....kalau kena kesan gincu jastin bibir?

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
eeewwwww!!! tu nak kena 'lempang' je tuuuuuu... ;)

ghost writer berkata...

haha..lebih kurang lah.

but im not available..haha

blog-tips-kurus berkata...

Ghost W,
ek eleeeeee.. kau jangan curang wahai kang ophan. aku tahuuuuu..! (",)

LinkWithin

related posts with thumbnails