Rabu, 8 Ogos 2012

Nasyid Yang Popular Sebagai Terapi MInda


Apakah nasyid yang paling anda suka, yang selalu terngiang-ngiang di halwa telinga?

1. Selimut Putih - Orkes El Suraya, Indonesia - pernah diharamkan (RTM) pada tahun 70-an kerana dikatakan MENYERAMKAN PENDENGAR.

2. Yang Pergi Takkan Kembali Lagi - Rabbani, Malaysia gubahan KRU.

3. Puji-pujian - Rabbani, Malaysia.

4. Sepohon Kayu - Nada Murni (kemudian berpecah jadi Hijjaz & Rabbani).

5. Kembara di Tanah Gersang - Al-Jawaher, Singapura gubahan M.Nasir.

6. Kasih Kekasih - InTeam - lagu nasyid cinta pertama sepasang kekasih yang sedang menunggu saat diijabkabulkan. Ia menjadi pilihan utama bagi kebanyakan pelajar fakulti agama yang sedang dilamun cinta, itu sudah pasti. 

7. Ya Rabb - Imad Munaya, lelaki Lubnan pertama yang menggamit hati peminat Malaysia.

8. Teman Sejati - Brothers - lagu nasyid pertama yang guna muzik, bukan acapella, kompang atau rebab. Brothers adalah bekas kumpulan nasyid Mirwana SMKA Maahad Hamidiah Kajang. Faizal Tahir & Yassin tu mantannya ye??

(ITALIC =  ayat dari yahoo.com)
sumber: yahoo.com

34 ulasan:

Tukang Karut berkata...

sepohon kayu...

akubiomed berkata...

Elok juga dengar lagu kerohanian ini.

ophan bunjos berkata...

sepohon kayu.. masih yang terbaik dan kontemporari

Hans berkata...

sepohon kayu yang masih terbaik :-)

Remy hazza berkata...

remyn suka kembara ditanah gersang tu... version al jawaher dan juga version ziana zain......

karatz berkata...

Di pondok kecil-memang teriak la gua!!!

blog-tips-kurus berkata...

TK,
pelapis Imam Muda ye... :)

blog-tips-kurus berkata...

bro akubiomed,
PEACE.. ubat penenang. :-)

blog-tips-kurus berkata...

kang Ophan B,
(ghost dah mati yek?)

kuatnya pengaruh nasyid itu, kan... :-)

blog-tips-kurus berkata...

Hans,
yaaaaa... Imam Muda simpanan! :)

blog-tips-kurus berkata...

Remy H,
gubahan M.Nasir memang mantop!! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

karatz,
uwwwaaaaaa...
lagu fav nak psiko budak2 hostel tu!!

AL AZRUL berkata...

smua lgu2 ni prnh dgr, Imad the special one..

Ardini Humaira berkata...

suara azan - fitri unic
:)

Lady Windsor berkata...

nasyid kumpulan al jawaher, kebanyakannya kita suka...

Mak Lagenda berkata...

Semua lagu2 nasyid tu best!

haikal blank berkata...

aku suka selimut putih, dengan lagu hijjaz-kau sahabat kau teman.

LadyBird berkata...

nasyid selimut putih sgt2 terkesan di hati.. agak menggetarkan sanubari.. huhuhuhu

Suhami Ahmad berkata...

atok suka lagu sepohon kayu dan toman sejati :)

p/s : nak lotak namo apo kat kad rayo nanti? erk....

Cendol berkata...

seeeliiimuuuttt puuutihhhh !!eh nice!!
sepohon kayu pn best!

boni kacak berkata...

kesemua lagu2 tu semuanya best dan menenangkan hati

blog-tips-kurus berkata...

Al Azrul,
Imad tu sekejap sangat, < publisiti kot..

blog-tips-kurus berkata...

AH,
oh!
akan dicari nanti. thanks.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Lady W,
best! stylo-jaman dulu2 kan.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Mak L,
tak macam sekarang, kan.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Haikal B,
yg lagu hijjaz tu akan dicari nanti. thanks! :)

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
dulu vokalis nasyid sekolah kan?? :-)

blog-tips-kurus berkata...

LadyB,
gubahan yg ikhlas.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Cendol,
memang nasyid itu jadi People's Choice lah! :)

blog-tips-kurus berkata...

Boni K,
setuju.. santapan rohani kita..

dill berkata...

suke lagu keluagrga bahagia - saujana & teman sejati - brothers.

ade banyak lagi. mostly lagu raihan :)

dill.

leakedknowledge berkata...

oh lagu dr feveret band nasyid ku tiada di situ..haha. nowseeheart :)

eh,selimut putih menyeramkan???

blog-tips-kurus berkata...

dill,
itu jaman dill kan? hihi!

blog-tips-kurus berkata...

leakedK,
hhhmmm... itu pula jaman kamu.

*dikhabarkan oleh yahoo.com

LinkWithin

related posts with thumbnails