Jumaat, 3 Ogos 2012

Tips Jawab Esei dan Soalan Matematik Peperiksaan Akauntan Kerajaan

study last minute baru ada feel.. jangan rebus buku, ok!

Esok ada exam Akauntan W41 dari jam 9pagi hingga 2petang. Biasanya invigilators akan tanya calon-calon bakal penjawat awam ni sama ada nak direct atau rest sejam. Kebanyakannya akan proceed. Yelah, last sekali ialah paper Esei B.Inggeris. Semuanya hebat kan.. tambahan pula dalam bulan Ramadan yang mulia ni, semuanya nak balik cepat!!


Antara tips daripada otai ialah seperti berikut:


a) SOALAN ESEI, Seksyen C & D (20 markah-1 jam):
1. Jawab 1 esei sahaja dengan tulisan dan ejaaan yang kemas.
2. Panjang esei 200-300 perkataan sahaja.
3. Buat 3-4 isi penting, 1 pendahuluan & 1 penutup.
4. Kalau tere, buat 1 lagi perenggan kontra (counter argument). So nampaklah kita ni matang, rasional dan bersikap terbuka.


*Jangan malu-malu rujuk buku soalan contoh esei SPM. 
* Skill & teknik 1 laki  beristeri 5 itu perlu dibuat sebaik-baiknya.

b) SOALAN MATEMATIK & UJI IQ
1. Dilarang bawa mesin kira/sempoa/calculator.
2. Soalan sampai silibus SPM je.
3. Soalan lukis Plan Dongakan pon tak de.
4. Buat soalan latih tubi gerak gempur set PMR & SPM yang mudah, tanpa perlu mesin kira.
5. Cuba buat soalan uji IQ di testtq.com


**Maklumat lanjut bolehlah beli ebook ptd yang banyak dijual di alam maya ini. (>.<) 

credited: soalanptd.com

16 ulasan:

hudahassan ^^ berkata...

thnx ! best and penuh info ! sukeeee . sbb huda amek akauntan . boleh buat rujukan nih :D

mane lah tauuu , nak pegi exam SPA nanti :)

Remy hazza berkata...

wah...
tip yg bagus utk semua......
boleh dijadikan rujukan bagi yg memerlukan......

blog-tips-kurus berkata...

Huda,
hehe!
kije la private dulu, biar kaya pengalaman.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Remy H,
harap2 begitulah.. :)

dill berkata...

karangan boleh lagi. kira2? adoi..

eh! tu sbbnye saye ni bukannye seorang akauntan. cis

dill.

farahaznil berkata...

apa2 pun kena ulang kaji....selebihnya tawakal dan doa..insyaAllah mampu berjaya...semoga berjaya yang akan ambil exam esok !!

ghost writer berkata...

send to me email & password

biskut.assassin@gmail.com

Tukang Karut berkata...

ooooo... nasib baik aku bukan akauntan...

Uncle Jonni berkata...

tips paling berkesan...

sila bawa dadu masa periksa soalan objektif...

Ash Give berkata...

wah tu dia tips daripada otai hehehe

blog-tips-kurus berkata...

dill,
kita ada kemahiran masing2.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Farah,
setuju.. thanks dear. :)

blog-tips-kurus berkata...

Ghost,
done mr BISKUT! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

TK,
kerana kau seorang J. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Uncle J,
main tenyeh je. nak bace soalan pon tak sempat. huhu!

blog-tips-kurus berkata...

Ash G,
i tak berapa OTAI tauuuuuu!! :)

LinkWithin

related posts with thumbnails