Saturday, December 17, 2011

Cara Ujian Darah Zaman Dulu


Pernah tengok Beyond the Realm of Conscience?
Setiap Isnin hingga Jumaat di 8TV. Tapi baru je habis Jumaat lepas. kah! kah!
Gelak sebab drama Hong Kong bukan Korea ini telah berjaya memukau aku. Sorry ye Tentang Dhia. Terpaksa ku pinggirkanmu.

Dalam episod yang ke berapa entah, depa tunjukkan cara-cara buat ujian darah pada zaman Dinasti Tang. Bukan uji jenis kumpulan darah tapi uji keturunan. Caranya senang je..

1. Sediakan semangkuk kecil air.
Drama tu guna mangkuk porcelain kot.

2. Ambil jarum bersih, cucuk jari kedua-dua suspek.

3. Ambil setitik je darah mereka, titiskan pada mangkuk berisi air tadi.

4. Kalau titisan darah  itu bercampur, maknanya mereka ada pertalian darah 1 keluarga.

5. Cubalah buat di rumah. But at your risk!! (>.<)

28 comments:

dill said...

pastikan ada insurans. ahaks

dill.

Unknown said...

haha, pastikan jarun pun di-steril juga hehehehehe

~Sal Ismail~ said...

pastikan jarum tidak tumpul ya!~ =p

blog-tips-kurus said...

dill,
orang jaman sekarang ada > drpd 1 insurans. :-)

blog-tips-kurus said...

Azham V,
pinjam kat misi le. kompem suci.. ;)

blog-tips-kurus said...

Sal,
jarum misi mesti berkualiti. hihi!

Nonie said...

alamak...kanak2 y nak cuba kena ade pengawasan orng dewasa ni.hehehe ^_^

ewanthology said...

mcm tu pulak, tak diakui kesahihannya ... huhu

zati embong said...

jat kalau tgk citer,suka tkar2 channel time iklan,ada gak la yg tersangkut kat cite ni.hihi.layan je walaupn kdg2 blur jalan citer.hihi.mklumlah tgk lompat2.

Unknown said...

pastikan juga anak kecil tak meraung dan ada benda nak buat umpan memujuk

blog-tips-kurus said...

Nonie,
aiyoo! kanak-kanak main lain le.

blog-tips-kurus said...

delarocha,
sesuai pada jaman itu.. :)

blog-tips-kurus said...

jat,
haha! same laaa.. tapi cite cino ni kena pulak dgn selera. terus setia..

blog-tips-kurus said...

bro tehr,
erk! nak buat eksperimen jugak ke??

AmirFX said...

Aaa.. Geli nak tengok darah.. Boleh pengsan maaa...

NasQ said...

aku takut jarum.... sekian...

Liyana Zahim said...

Tanak gune jarum nk gune piso gilette tros.. Ahaks..

Anonymous said...

nyamuk gigit malam tadi. sayang darah. haha

Unknown said...

Kadang2 layan cite cina jaman dinasti ni mmg best...yoyo ooo je...salam kenal & i follow~

blog-tips-kurus said...

Amir,
memang tak boleh jadi misi ni. (",)

blog-tips-kurus said...

TK,
kesian.. ;)

blog-tips-kurus said...

Liyana Z,
memang split identity le novelis ni. uuuuuu!!!

blog-tips-kurus said...

maCy,
ruginyaaaa... kalau dia bawak virus, lagi rugi!!

blog-tips-kurus said...

Marya Y,
biasanya tengok rupa paras pelakonnya dulu. hoho!

tq dear. :-)

Unknown said...

wah, tips yang amat berguna...huhu

blog-tips-kurus said...

atok SA,
atok berani buat kah?? (",)

logorithm said...

Dalam satu filem lakonan Stephen Chow pun ada digunakan cara nih dalam satu perbicaraan untuk mengesahkan bahawa perogol itulah ayah kepada bayi tersebut...

blog-tips-kurus said...

Logo,
oooooo.... memang orang Cina guna kaedah ini ye..

LinkWithin

related posts with thumbnails