Sabtu, 17 Disember 2011

Cara Ujian Darah Zaman Dulu


Pernah tengok Beyond the Realm of Conscience?
Setiap Isnin hingga Jumaat di 8TV. Tapi baru je habis Jumaat lepas. kah! kah!
Gelak sebab drama Hong Kong bukan Korea ini telah berjaya memukau aku. Sorry ye Tentang Dhia. Terpaksa ku pinggirkanmu.

Dalam episod yang ke berapa entah, depa tunjukkan cara-cara buat ujian darah pada zaman Dinasti Tang. Bukan uji jenis kumpulan darah tapi uji keturunan. Caranya senang je..

1. Sediakan semangkuk kecil air.
Drama tu guna mangkuk porcelain kot.

2. Ambil jarum bersih, cucuk jari kedua-dua suspek.

3. Ambil setitik je darah mereka, titiskan pada mangkuk berisi air tadi.

4. Kalau titisan darah  itu bercampur, maknanya mereka ada pertalian darah 1 keluarga.

5. Cubalah buat di rumah. But at your risk!! (>.<)

28 ulasan:

dill berkata...

pastikan ada insurans. ahaks

dill.

Azham Vosovic berkata...

haha, pastikan jarun pun di-steril juga hehehehehe

~SaL IjOu~ berkata...

pastikan jarum tidak tumpul ya!~ =p

blog-tips-kurus berkata...

dill,
orang jaman sekarang ada > drpd 1 insurans. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Azham V,
pinjam kat misi le. kompem suci.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

Sal,
jarum misi mesti berkualiti. hihi!

Nonie berkata...

alamak...kanak2 y nak cuba kena ade pengawasan orng dewasa ni.hehehe ^_^

delarocha berkata...

mcm tu pulak, tak diakui kesahihannya ... huhu

zati embong berkata...

jat kalau tgk citer,suka tkar2 channel time iklan,ada gak la yg tersangkut kat cite ni.hihi.layan je walaupn kdg2 blur jalan citer.hihi.mklumlah tgk lompat2.

tehr berkata...

pastikan juga anak kecil tak meraung dan ada benda nak buat umpan memujuk

blog-tips-kurus berkata...

Nonie,
aiyoo! kanak-kanak main lain le.

blog-tips-kurus berkata...

delarocha,
sesuai pada jaman itu.. :)

blog-tips-kurus berkata...

jat,
haha! same laaa.. tapi cite cino ni kena pulak dgn selera. terus setia..

blog-tips-kurus berkata...

bro tehr,
erk! nak buat eksperimen jugak ke??

AmirFX berkata...

Aaa.. Geli nak tengok darah.. Boleh pengsan maaa...

Tukang Karut berkata...

aku takut jarum.... sekian...

Liyana Zahim berkata...

Tanak gune jarum nk gune piso gilette tros.. Ahaks..

maCy berkata...

nyamuk gigit malam tadi. sayang darah. haha

MaryaYusof berkata...

Kadang2 layan cite cina jaman dinasti ni mmg best...yoyo ooo je...salam kenal & i follow~

blog-tips-kurus berkata...

Amir,
memang tak boleh jadi misi ni. (",)

blog-tips-kurus berkata...

TK,
kesian.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

Liyana Z,
memang split identity le novelis ni. uuuuuu!!!

blog-tips-kurus berkata...

maCy,
ruginyaaaa... kalau dia bawak virus, lagi rugi!!

blog-tips-kurus berkata...

Marya Y,
biasanya tengok rupa paras pelakonnya dulu. hoho!

tq dear. :-)

Suhami Ahmad berkata...

wah, tips yang amat berguna...huhu

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
atok berani buat kah?? (",)

logorithm berkata...

Dalam satu filem lakonan Stephen Chow pun ada digunakan cara nih dalam satu perbicaraan untuk mengesahkan bahawa perogol itulah ayah kepada bayi tersebut...

blog-tips-kurus berkata...

Logo,
oooooo.... memang orang Cina guna kaedah ini ye..

LinkWithin

related posts with thumbnails