Sabtu, 24 Disember 2011

Laura Calder - Petua Mengharumkan Dapur

Kak Laura Calder naik basikal

Akak-akak & adik-adik sekalian,
Dengan bangganya saya nak kongsi petua akak Laura Calder mengharumkan dapur kesayangannya. Kenal tak kak Calder ni? Kalau dapur seindah Laura Calder French Food at Home Channel AFC 703 tu, mesti best ya amat, kan!! Harus > rajin masak & cuba semua resipi French desserts kak Laura Calder tu. (alasan!!) Beliau ialah orang Canada? Bukan jiran Celine Dion ni. Kelaaasss kau Logha!!

Baiklah akak-adik, petua mengharumkan dapur ni senang je. Sebelum tu nak bagitau, petua ni diambil daripada majalah Harmoni, bukan kak Calder tu bagi. hehe!:

1. Rebus sedikit kayu manis, bunga cengkih & cuka biasa. Harap akak-adik semua kenal rupa paras kayu manis & bunga cengkih ya. ish! ish!

2. Rebus tu agak-agak jelah ye. (Harmoni tak nyatakan tempohnya. teettt!!) 

3. Basahkan kain lap dengan air rebusan tadi (yang dah disejukkan ya!).

4. Proses mengelap dapur bermula..

5. Bau yang < menyenangkan akan hilang. Magic!! (>.<)

*Profile Laura Calder:
*ada Degree in Linguistics & Psychology.
*pernah jadi journalist & PR.
*pernah putus tunang then masuk sekolah memasak. *Sekarang tulis buku masakan Dinner Chez Moi, French Taste & French Food At Home. 
*Dia juga dah jadi personaliti TV aka celebrity chef! 
mesti bekas tunang dia gigit jari..

credited: majalah Harmoni, lauracalder.ca, reuters.com 


24 ulasan:

Zul Fattah berkata...

rumah ni xde dapur.. rumah bujang.. haha..

MaryaYusof berkata...

Tq for the petua...boleh try ni ;)

blog-tips-kurus berkata...

Zul F,
nanti balik rumah FAMA, bolehlah buat latihan amal ni. :)

blog-tips-kurus berkata...

MaryaY,
same2.. selamat mencuba! :)

dill berkata...

nak try la..

thanks

dill.

delarocha berkata...

saya tgh pikir di mana letaknya dapur saya

Nur Misnan berkata...

nice sharing.. aku kalau nak hilangkan bau dapur
cuma gunakan limau saje.. hik3..

tehr berkata...

sapa eh bekas tunang dia
ruginya...

AmirFX berkata...

Mesti bekas tunang dia gigit jari dan lepastu cari awek lagi cantik dan bijak pandai.. haha.. :D

H.J berkata...

calder ada pakwe baru ke skang ni..?haha

JR berkata...

Nak try lepas ni...

Tajuk entri terbaru di blog JR: "Ngeri Dan Dahsyat: Doktor Jumpa Biji Mata Di Dalam Kemaluan Wanita"

semutsengal berkata...

paling penting, smpah mesti buang. kalau tak buang gunalah apa pun mana nak wangi.


HAHAHAHAHHAHA

blog-tips-kurus berkata...

dill,
mesti rajin masak ni.. :)

blog-tips-kurus berkata...

delarocha,
whooooaaaaa... di mana fridge anda?

blog-tips-kurus berkata...

Nur M,
buah sitrus itu pon bagus!

blog-tips-kurus berkata...

bro tehr,
reuters.com tu tak kabo... ;)

blog-tips-kurus berkata...

Amir,
ceh!! kureng asam je.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

H.J,
ade... kot! hehe!

blog-tips-kurus berkata...

JR,
bagus bro ni.. :)

blog-tips-kurus berkata...

semutS,
betul! betul! faktor kebersihan amat penting. :-)

LadyBird berkata...

nanti kalau dh kawin nk amalkanlah..

akubiomed berkata...

Saya menyokong pengunaan bahan organik tidak perlu guna bahan kimia.

blog-tips-kurus berkata...

LadyB,
aikkk?? sekarang pon boleh maaaaa... ;)

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
yeahhhh!! back to nature! :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails