Rabu, 13 April 2011

Tips Sihat Tan Sri Zaleha Ismail


Ahli politik Malaysia pertama (dan > drpd sekali) yang aku pernah salam ialah  Tan Sri Datin Paduka Seri Hajah Zaleha Ismail. Tiada bukti gambar sebab tak sesuai nak snap time tu.  Big bos babab nanti kalau ngada-ngada nak bergambar!  Politician ni memang peramah kot, tak kisah nak bersalam & laga pipi. Mesraaa....

Tan Sri & tipsnya:-
-Pemangku Pengerusi Eksekutif Magna Prima Bhd.
- berjawatan penting dalam 5 NGO.
- berumur 75 tahun.
-menghidap kencing manis sejak 40 tahun dulu.
-bangun pada jam 5.30 pagi setiap hari. uuuuu..! :-)
-teh tarik banyak gula & pewarna.
-kalau suka sesuatu, ambil sekali sehari atau 3 hari sekali. kalau suka seseorang, ambil...
-makan 1 mangkuk oat = turunkan kolestrol.
-epal boleh rendahkan kadar gula & turunkan BERAT badan.
-bangun tidur elok bersenam ringan even semasa baring.
-mesti bersenam keluar peluh setiap hari = kawal diabetes.

*Berfikir +ve, melakukan perkara +ve; jika diamalkan kita jadi tenteram & sabar. Selalu senyum & tolong orang kita akan jadi seronok & lega.
 
*jika seseorang merasakan dirinya muda, dengan sendirinya dia akan rasa lebih bertenaga, berdaya fikir & berusaha melakukan apa yg disukai..

**waktu bersara = masa utk melakukan apa yg telah ditinggalkan dulu.~ noted! bertahun-tahun lagi nak pencen weh!


- sauna=30 minit, elok untuk bakar kalori & berpeluh.

# Rumusan drpd Mingguan Msia-6.3.2011:
"Power of 10 Sen is not about collecting millions of dollars, but about empowering millions of children."



10 ulasan:

kak ina kl berkata...

akak orang selalu kat dah kertu tapi berhati muda..tak perlah kan..think yang positif..negatif buang jauh-jauh

zmah berkata...

Boleh iku juga petua ni...akak nak cuba

Suhami Ahmad berkata...

epal untuk diet tu epal hijau ko epal merah? tapi atok ado baco epal hijau tu tak bagus untuk otak....minda tumpul....ye ek?

Zik berkata...

boleh diamalkan nie... positif... saya masih muder.. hihi

faiz berkata...

lopeih ni nk pikir positifla..

blog-tips-kurus berkata...

kak ina kl,
kertu tu orang yang kata. akak kan femes, tu yg depa jeles. :-)

blog-tips-kurus berkata...

sis z,
selamat mencuba ye. *_*

blog-tips-kurus berkata...

tok SA,
epal hijau biasanya masam, tu yg kurang elok kot.. tapi jus epal hijau + limau kasturi + asam boi = sangat best!! (^_^)

blog-tips-kurus berkata...

Zik,
'makin muda' la kamu.. >_<

blog-tips-kurus berkata...

faiz,
sekarang la.. :)

LinkWithin

related posts with thumbnails