Jumaat, 15 Julai 2011

Petua Menghilangkan Mengantuk & Menghidupkan BLOG!

bukan NASI BUKHARA AYAM

Salam.
Dah pagi Jumaat pon.. 15 Julai?
(Bunyi gerudup, tanda nak hujan. Patutlah tadi cuaca panas).
Last post=4 Julai. haha!
dah ikut sifir sahabat seUiTM sepejabat malah sebaya dan sestatus ni iaitu tuuuutttt!! (>.<)
Sepeninggalan aku, ada ke yang merindui..? (anggap je la ada. haha lagi!). Insya Allah, akan ku susuri jejak kalian yang sudi menyinggah ke blog hidup segan tapi tak mau mati ini..

Baiklah, mari kita teruskan misi berkongsi petua (tapi aku MUDA lagi!) menghilangkan ngantuk & menCPRkan blog yang dah 11 hari pengsan ni.

Bahan-bahan & Cara-caranya:
* sepinggan NASI BUKHARA ayam (490 gram). Jumlah kalori=880 kal. 
~ boleh didapati (kena beli lo!) di kedai Pak Tam MARA.
~ rasanya oklaa.. kena kurangkan manis le Pak Tam!

~ sila makan sebelum jam 7petang (sebab tadi tak lunch. lapo wey!)
~ selepas mandi & solat, sila tengok adik yang dekat di mata & hati on air @ 8TV. Personal Taste-Lee Min Ho tu. hehe! Drama Korea itu akan habis pada jam 9.30 malam. 
~ kemudian, segera S1-S3 (SISIH, SUSUN & SAPU) bilik & packing & iron baju; ready sehingga untuk  hari Selasa minggu depan. Maknanya 3 pasang terus. Energeticnya diriku! 
~ dah panas berpeluh ala sauna, segera ke bilik mandi tapi JANGAN MANDI TERUS! bahaya! kena warm down dulu..
~ sebab pemandangan sangat jelas bila pakai spek, nampaklah dinding wc yang dah ternoda sikit-sikit tu. Maka ambillah berus yang sesuai & Zip untuk menyental. (sesi sejuk).
~ dah siap, bolehlah cuci spek & mandi lagi. Baru segar & wangi. :-)
~ memandangkan idea & mood telah mekar, maka segeralah on lap top & start blogging. itu je. hehe! 

 * Untuk kesegaran hari seterusnya, acik tak jamin ye. acik ok je kot sebab jumpa Jumaat. I love Friday!




34 ulasan:

vampire's lovex berkata...

suka yang time makan tu !! hahaha

blog-tips-kurus berkata...

VL,
kita pencinta makanan. hoho!

ghost writer berkata...

banyak gak ek kerja2 yang nak kena buat hanya nak bagi blog bernyawa semula..letih kannn.

ok kita sarapan dulu ct rohani..selain untuk kebaikan jasmani,rohani jugak perlu diisi.hihi

tengkorakemas berkata...

lepas dah buat semua tu, idea pun mekar, lalu menghadap laptop dan cite pasal keeenakan nasi bukhara ayam :D

blog-tips-kurus berkata...

GW,
silakan: Bismillah.. Alhamdulillah..

*so far so good! :-)

blog-tips-kurus berkata...

TE,
sebab dah overdue-tak boleh tidur. hehe!
*sedaaaaapppp! :-)

d_LA berkata...

mmg lame tol beliau ni menghilangkan diri..nasi bukhara tu camne pulak?nasi bukhari tahulah..hehe..ouh personal taste, mmg x bosan tgk..wahahaha...

nak alamat rumah leh?send kat email dla..
kertaslukisan@gmail.com

ORLANDO AHMAD AL BUAYAK berkata...

kalo ngantuk ubatnyer tido je di mana sahaja anda berada

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
hehe.. tak hilang le. korea aje mek ni..

*nak bagi hadiah ye? yeay! yeay! akaun no tak mo ke?

blog-tips-kurus berkata...

Orlando AAB,
(panjang namanya..)
tidur itu sangat nikmat tapi jangan tidur dalam wc, depan bos/cikgu etc.. hihi..

Cik SHiNJU berkata...

Halamak...kita pun layan Personal Taste tu..tp nk nunggu ektibi lambat sgt...last2 tgk kat youtube..skang dh tgk smpai episode 11... :D

blog-tips-kurus berkata...

Cik Shinju,
ooooo... kat situ takde iklan. laju le. (^.^)

logorithm berkata...

Har har har! Bagus punya petua! Ngeee...


Terbaru dari Logokoko:

[U] I menang lagi!

[U] Tikus mondok yang peramah

tehr berkata...

tak leh layan blog kalau tak ada kopi
idea lari
haha

Cikli berkata...

tanpa petua, badan dah naik

faiz berkata...

ok..sekarang nak cari nasi bukhara..hehe

papabear berkata...

perghhh... hahahaha..

blog-tips-kurus berkata...

mr logo,
hehe! bravo bro! selalu menang yek?! :-)

blog-tips-kurus berkata...

tehr,
aik? bukan TEH ke? (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
tak nampak ponggggg! >.<

blog-tips-kurus berkata...

faiz,
cari! jangan tak cari! *.*

blog-tips-kurus berkata...

papabear,
(>.<) hehe!

Hanie_Dew berkata...

wawawawawa...sedap eh.wat kite lapo jew le..

blog-tips-kurus berkata...

Hanie_D,
tak lunch ke tadi dear? hihi..

Jumir berkata...

Hmmm....kena ikut petua2 ni ke tak...tgh pikir.

Suhami Ahmad berkata...

gitooo....bab makan tu atok suko!

blog-tips-kurus berkata...

wok J,
hehe! elllleeeeeeeeeee...

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
makan untuk hidup.. :-)

Hanie_Dew berkata...

kite pose..lagi dua minggu nak pose ni nak biasakan perut,.asyik manja kene sumbat je memanjang..hahahha

blog-tips-kurus berkata...

Hanie_D,
bagusnya awek ni.. hehe!

Hanie_Dew berkata...

kekekekeke....nak maintain slim le katakan..takyah susah susah diet. ^.*

blog-tips-kurus berkata...

Hanie_D,
sungguh berdisplin semasa berbuka ye? :-)

Hanie_Dew berkata...

hehehehe..memang kene berdisiplin masa berbuka else wasted la..huhuhuhu.

blog-tips-kurus berkata...

Hanie,
good job dear! :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails