Isnin, 4 Julai 2011

Asal usul 'Monday Blues'



Salam.
Semoga semua orang dalam keadaaan sihat wal-afiat ceria selalu. Sudah pagi Isnin, 2 Sya'aban 1432H ni=4.7.2011. Maknanya bulan depan ialah Ramadan.

ISNIN ye..
kenapa wujud istilah Monday Blues
Aku rasa sebab RAKSASA di atas itu berwarna biru. Raksasa kan wujud pada zaman dahulu lagi. Maka, orang-orang dulu (atau orang dulu-dulu?) telah mengabadikannya menjadi simpulan bahasa. 

Sebenarnya, kajian aku tak siap lagi ni. 
Mesti anda ada pengetahuan am berkenaan istilah itu. Maka silalah beritahu dengan suci hatinya. (^.^)

* Kalau bekerja sendiri, istilah ni tak terpakai kot!







  

42 ulasan:

Suhami Ahmad berkata...

mungkin blue itu menerangkan tentang mood yang dingin setiap hari isnin

Bob Merley berkata...

monday blues syndrome (=

CikPuan Fara berkata...

kalau tgk kat wall fb setiap pagi isnin.. ramai yg status monday blues.. lebih pada mereka yg kerja isnin-jumaat/sabtu. yg kerja shift/kerja sendiri xinclude lar kann :)

d_LA berkata...

sbb mood weekend x abes lg, so setat hari isnin jd blues je mood..hehe..tp dla xde monday blues sbb keje ari ahad tp kdg2 hari2 blues..

James Alexander berkata...

ala... blues nye kejap jek... bukan lama mana pon...


lebih dari blues bg org yg keje x tentu masa...


seperti sy...

RedVixen berkata...

blues tu sedih... hari isnin pulak keje... adeehh... memang monday blues lah...

Nur Misnan berkata...

huhuhu.... lama sudah tidak merasa
monday blues...

anyways, mr hubby feeling moody
nak pegi keja... malas katanya

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
banyak mood dingin biru ye.. BLUES :)

blog-tips-kurus berkata...

BM,
sindrom yang kita sendiri boleh kawal, kan? :)

blog-tips-kurus berkata...

CP F,
ooo.. maklomle, ai tak buka FB. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
haha.. sana Sunday Blues tak? join Blues Geng lo :-)

blog-tips-kurus berkata...

JA,
hehe! ye ye.. (insaf..)
ada kelebihan masing-masing kan? (",)

blog-tips-kurus berkata...

RV,
sabar.. u r not alone. huhu!

blog-tips-kurus berkata...

NM,
jangan malas! (untuk hubby anda) hehe!

Cik SHiNJU berkata...

istilah itew juge tdk terpakai kpd ahli2 persatuan pekebun anggur sedunia..hakhak :P


Biasa la,asal senin jek semer layan blues...mcm di awang2an jek... tak masuk mood lg ngn suasana keje..tu yg dipanggil monday blues kot..

Cikli berkata...

untuk kelantan, terengganu, kedah, perlis tak ada blues on monday. kerja start hari ahad.

Raden berkata...

monday sy kelabu tahi lembu

ghost writer berkata...

monday blues bagi aku bermaksud hanya untuk orang-orang yang layan blues jer macam Ito dan Ramli sarip..haha

sampai ke sudah aku tak faham apa itu monday blues.

vampire's lovex berkata...

monday's blue ehhh..baju biru x banyak,acner..hihi

sahromnasrudin berkata...

suke dgr lagu blues gang hehehhehee

JARI YANG TERBARAI berkata...

waktu kerja gua tak terasa sangat, tapi kalo pegi kuliah amat lah terasa sampai berat mata gua ni

GaRy™ berkata...

kat sini baru gary taw wujud monday blues... hehehehe~..

Encik Psychopath berkata...

monday blues ni mcm mood blues la pepagi isnin. mana taknya, sape suke isnin. so mood so blues.

apik pehe berkata...

hehe..apik pon tak baper paham..naper monday blues

iKhRam berkata...

kadang2 jadi student ni.. setiap hari blue.. hahahaha

aleen aiden berkata...

student pon ade monday blues juga lah kan?keh3

puteri ain berkata...

always love blue :)

papabear berkata...

isk isk isk... ingatkan dia dah tau citernya..

blog-tips-kurus berkata...

cik shinju,
agak munasabah tu. pengasasnya org putih yg tak start kerja hari Ahad. kan?! :)

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
aaa.. baru cerita tadi. betul! betul! :-)

blog-tips-kurus berkata...

Jari YT,
ciri-ciri pekerja cemerlang & berintegriti tinggi ni..

blog-tips-kurus berkata...

Gary,
:-)... beliau ini dari mane yek?

blog-tips-kurus berkata...

En. P,
suka ISNIN kalau kompem tunggu berita gumbira kot! cth: dapat bonus ke.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

ap,
malas nak godak la apik.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

ikhram,
ish! tak baik tau! harus dirotan ni!!

blog-tips-kurus berkata...

puteri a,
i love colourful! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

papa b,
hehe! mesti papa tau kan?! ^.^

blog-tips-kurus berkata...

Raden,
heeeeeeee!! sila tukar kaler lain!

blog-tips-kurus berkata...

gw,
mari kita temuduga En Blues Gang itu?

blog-tips-kurus berkata...

VL,
tak perlu pakai biru tapi hati-hati kalau pakai KUNING pada hari Sabtu ye..

blog-tips-kurus berkata...

SahromN,
saya pon agak suka. :)

blog-tips-kurus berkata...

Aleen A,
itu students yang ngada-ngada!

LinkWithin

related posts with thumbnails