Selasa, 23 November 2010

info: 5S - Siri 1

5 S..Tau tak ape mende 5S tu?

Supaya kita ni nampak bijak, mari ambil tahu serba sedikit berkenaannya..


* 5S ialah kaedah pengurusan yang boleh mewujudkan persekitaran tempat kerja
 yang berkualiti, selesa & selamat.

* Kaedah ini berasal dari JEPUN, bermula tahun 1980-an.
* Sekarang, India pon cemerlang dalam 5S ni.




* Maksud 5S (sambil belajar bahasa Jepun):-

1. SEIRI~SISIH/Sort out
2. SEITON~SUSUN/Systemize
3. SEISO~SAPU/Shining
4. SEIKETSU~SERAGAM/Standardize
5.SHITSUKE~SENTIASA AMAL/Sustain


* Sokongan top mgt sangat penting bagi menjayakan kempen 5S ini.
   Contohnya, KUAD kami telah berbesar hati untuk menaja t-shirt berjenama
   ini kepada semua staff kesayangannya (termasuk untuk dirinya) untuk
   dipakai semasa hari Jumaat-hari gotong-royong misi S no.1!
   
Here, we proudly present u our new 5S T-shirt:-
.
.
.
.
L.O.V.E yg x berape nak jadi; dibantu oleh:
bini abaii & CP
 

pelakon yang same lagi..
 
rase macam aweks kilang berprofil tinggi!
(bini abaii tutop molot sorg - x aci!)

confession-shoes/sandal addict!
range $$: RM5 to dot dot only maaaa...
* Rule 5S: hanya 1 pasang kasut je bwh meja!


bini abaii lagi - sedang gigih mengemas..


Memandangkan kami ni terdiri daripada staff yg memang berdedikasi &
integriti tinggi, maka dengan gembiranya kami telah memanjangkan
kempen 5S ini ke kediaman masing-masing.. Anda, bila lagi?

Untuk maklumat lanjut berkenaan 5S, anda boleh rujuk sini.

10 ulasan:

mr.curly berkata...

uwaaaa..gitu gigihnye laling wa bkeje tuk mnyare famili..bagusss !!!..ptut diamalkn tuk dlm kete gak..huhu

blog-tips-kurus berkata...

mr curly,
BINI u ke tu? muahahaaaa..!!
bukan ke beliau byk kereta? oppss! mungkin x sempat la tu..:)

ann berkata...

mcik penah dgr ni.. tp jarang2 nak buat..hiks

blog-tips-kurus berkata...

mcik ann,
better late than never :)

Asam Makruh berkata...

terasa nak mengamalkan 5T (sebab di luar ofis tu hujan):
1. Tidur
2. Tidur
3. Tidur
4. Tidur
5. Tidur

blog-tips-kurus berkata...

Asam Makruh,
JANGAN! Jangan TAK amalkan 5T kamu tu:) Hujan kan rezeki..

CP berkata...

CP nak minta bayaran royalti kerana penggunaan CP sebagai model tidak dimaklumkan dan tanpa kebenaran terlebih dahulu.... anyway TQ big boss coz sponser baju 5S tuk kami...

blog-tips-kurus berkata...

CP,
elleeehhhh... sebenarnye suke sbb 'inteprem' kat sini. MC bole blog' ke?? aaaaa.....

nas berkata...

pernah terdengar 5s nie...
bagi aku aku selalu amalkan 5s gak..

sengal
suka tidur
semput
smart
songeh

hehehe

blog-tips-kurus berkata...

nas,
hehehe..jugak!
(klu Jepun pioneer tu bace blog ni...mmmm)

LinkWithin

related posts with thumbnails