Ahad, 18 September 2011

Jus Kentang

Neslo shack.. yami! yami!

Hari ini, mari kita ambil tahu pasal jus kentang. Alaaa... kentang tu, yang buat potato chips Mr Potato, kentang putar, fun/french fries, wedges etc.. makanan ruji arwah embah. hehe!

Khasiat kentang ni bagus untuk:
1. Darah tinggi
2. Fungsi otak.
3. Batu karang
4. Penghadaman
5. Cirit-birit

6. Kecantikan kulit
7. Inflamasi * tanya doktor anda.
8. Reumatisme *yang ini pon, tanya doktor anda
9. Skurvi-kurang Vit C: bibir kering, gusi berdarah & kerap flu.
10. Tambah berat badan
11. Cegah PMS & tekanan mental. (tahu PMS itu apa??)

*Elok rebus & bakar kentang. French fries itu tidak bagus!

* Jus kentang mentah adalah terbaik. Sila kisar dengan air mineral/RO/air jarang pon takpe. Then segera diminum. Ingat tu.. kakak opis buat jus ni untuk suaminya yang kena gout. Orang Jerman minum jus ni untuk rawat ulser gastrik & sembelit. Majalah Anis yang bagitahu ini.. (bukan Ustaz Olando Ahmad!!)


38 ulasan:

Latifah berkata...

banyak khasiat kentang ni kan.
cuma bila sampai tang 'menambah berat badan' tu terus jadi kaku kejap. ahakssss... cancel cancel... saya nak turunkan berat badan... hahhahaha~~

Azham Vosovic berkata...

sedap tak akak?

sy nak mencantikkan kulit huhuhuhu

lieynanilaz berkata...

cemana rasanya...leh try..

Tukang Karut berkata...

gila kentang, kentang boleh buat jus... hoho...

dill berkata...

sedap ke eh? tak pernah cube jadikan jus lagi.

dill.

aleen aiden berkata...

omaigod...xpela,bia alin makan wedges je la.hi3

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

salam..LM lum pernah cuba minum lagi.dan tak tau blh minum jus ni mentah tanpa sakit perut.tq atas perkongsian

d_LA berkata...

dla angin la makan kentang byk sgt walaupun sy ni penggile kentang sebnarnya

akubiomed berkata...

Malam tadi lorong rumah saya menganjurkan BBQ ada juga disediakan Kntang rebus yang disalut dengan Majerin.

blog-tips-kurus berkata...

Cik Latifah,
pengambilan yang betul should be ok maaa... rebus, bako! :-)

blog-tips-kurus berkata...

Azham V,
kentang Russet sedap! kentang Indonesia, biasa-biasa je.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

LieyN,
sedap kot! (ai belom try le..)
tapi kalau nak buat ubat, telan aje.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

TK,
iyo bro! kentang tidak gila!! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

dill,
ace try! tak tergamak lagi nak cuba. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

Aleen A,
makan! makan! asalkan seimbang dengan aktiviti fizikal, tak gemok le.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

sis LM,
wa'alaikumussalam..
ibarat macam kita blend epal, still guna air masak/mineral kan?? gitulah konsepnya.. :)

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
so, makanlah secara sederhana. ok dear.. :)

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
uuuu... sedapnya! western menu. :)

Bob Merley berkata...

sedap tak rasa dia?

khaifaiz berkata...

wedang jarang... Nang ngomah wae iso kerungu wong ngomong... heheh

Cikli berkata...

jus kentang tambah berat badan? tak jadi lah

ORLANDO AHMAD berkata...

gua selalu mamai, kena makan kentang tak?

blog-tips-kurus berkata...

Bob M,
untuk orang sakit, 'nak sedap ke nak cepat baik??' :-)

blog-tips-kurus berkata...

khaifaiz,
haha! 'German' rupane.. wedang jarang yo seksi! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
ambil secara terkawal, tak gemuk le. kalau ahli sumo makan kentang memang banyak untuk tumbesaran badan.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Ustaz OA,
jangan mamai semasa mengimamkan solat ye.. 'jangan makan ajinomoto!' (^.^)

zuera berkata...

nyum2..sedap ny..lapa tengok..hehhee

Matjoe berkata...

kentang mentah? macam tak sanggup makan jer kalau tak terpaksa. haha

アヌム ちゃん berkata...

xpenah pulak minum just kentang..huhuuuu..

aaa mmg brg2 dekat sini apa pun mahal..huhuu

blog-tips-kurus berkata...

zuera,
haha! best wo! (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

Matjoe,
kalau terpaksa, pejam mata je.. :)

blog-tips-kurus berkata...

(awek Jepun)
ai pon tak pernah minum. hehe!

apik pehe berkata...

aaaa..tak pnah lg minum camtu..huhu

blog-tips-kurus berkata...

Apik P,
tunggu sakit, mesti nak try kan? hehe!

sitiezahim berkata...

ooo ye ke..alamak cam ngeri aje nak minum jus kentang..rebus then baru blend leh tak? campur gula dulu la hahahaha :P

blog-tips-kurus berkata...

sitieZ,
tak bole! tak bole! zatnya lain.. :)

logorithm berkata...

Ewww! Mesti sangat tak sedap rasanya, kan? Rasa... 'hijau'?

blog-tips-kurus berkata...

bro Logo,
belum rasa nak try le bro. hehe!

LinkWithin

related posts with thumbnails