Ahad, 30 September 2012

Tips Interview Kerja Kerajaan


seronoknya jadi kanak-kanak yang tak perlu kerja lagi

PM dah umumkan bonus sebulan setengah kepada penjawat awam dalam Bajet 2013 baru-baru ni. Adakah anda berminat bekerja dengan kerajaan?
Bonus pegawai bank lagi banyak berbulan-bulan kan... Untunglah dah ada kerjaya tetap yang stabil tu.

Kalau berminat nak kerja kerajaan, kenalah isi online form dalam spa.gov.my. Cuba semak Jadual Temu Duga pelbagai jawatan  tu. Skim perjawatan tu ada kod macam G, J, P, Q, S, U, W etc.. Gred 41 ke atas adalah untuk pemegang Ijazah, Gred 27 ke atas untuk Diploma holder..

Panel temu duga kerja kerajaan ni terdiri daripada pegawai SPA dan pegawai Jabatan berkenaan. Contohnya bagi post W, panelnya adalah daripada AG, Jabatan Akauntan Negara atau mungkin Kastam. So kena bersedia dengan pengetahuan am tentang carta organisai & fungsi Jabatan berkenaan. Kena juga ambil tahu isu-isu semasa terutama yang berkenaan dengan jawatan yang dipohon. Boleh rujuk contoh soalan am di sini.

*Dokumen mesti lengkap, penting sangat ni.
*Pakaian mestilah kemas dari atas ke bawah.
*Jangan sarat dengan aksesori blink blink.
*Pakailah warna lembut macam pink, sedap mata memandang.
*Lelaki nak pink juga ke? auw!!
*Result bagus CGPA >3.5 adalah satu bonus.
*Jangan sesekali kondem current employer.
*Be professional; gaya dan cara kita bercakap.

*Kena ada kabel? Ops!! No idea.. (>.<)
Usaha dengan kudrat sendiri lebih macho kan..

please-pray-for-me. Syukran.. :)
Credited: donnyien.blogspot.com






9 ulasan:

Remy hazza berkata...

teringin nk keje kerajaan... tetapi dpt ker mkn2 cam remy buat sekarang?

Tukang Karut berkata...

dah tak ada kabel2 lagi dah... zaman kabel dah berlalu...

akubiomed berkata...

Makin ramai yang mengidam menjawat penjawat awam. :-)

boni kacak berkata...

wah... nak apply gomen le..hehehe

blog-tips-kurus berkata...

Remy,
amboiiii!! ade ke??

blog-tips-kurus berkata...

TK,
ade laaaaaaaa... ;)

blog-tips-kurus berkata...

bro akubiomed,
harus begitu! :)

blog-tips-kurus berkata...

Boni,
jom! jom! :)

alanbaik berkata...

Base on true story: Ramai orang kata, untunglah ko keja gomen, xbanyak keja, rileks, dok mengarah orang. Tapi hakikatnya keja kerajaan sama jek byk mcm kerja kat luar. Dgn work load yg smakin bertambah, nak pulak tgh sibuk dgn RMK-10, stress jugaklah. Itu baru cerita bab tugas hakiki belum lagi cerita bab tugas di luar hakiki sebab kekdahnye "saya yang menurut perintah".

Tapi kalau kerja kerajaan ni adalah sikit jaminan masa hadapan. Byk part yang best drpd yang tak best. Bagi semangat sikit. Aja aja fighting! good luck. bila interview?

LinkWithin

related posts with thumbnails