Ahad, 18 Julai 2010

Tips kuruskan badan & kempiskan perut & sihat.


hehe...
akhirnya blog ini ada menyediakan tips seperti nama yang diberi. ape daaaa...

Puan2, Cik2, & all readers,
Berikut dinyatakan beberapa tips yang bersesuaian dengan tajuk di atas. Sesuai utk semua golongan/jantina. :)

1. Niat - mesti betul, utk kesihatan diri sendiri dan tanggungan kita. Ingatlah orang yang t'sayang.. Bukan sebab nak menunjuk/pakai cekci2 di tempat awam.

2. Mind set - kita yang kawal minda kita. So semua kelakuan kita mesti di jalan yg lurus, supaya misi/visi dapat dicapai. Jangan sesekali makan ikut perasaan! Bayangkan kesan obes & ancaman penyakit t'lebih makan & kos rawatannya kelak!

3. Gantung baju/seluar kegemaran pada tempat yang senang dilihat. (eg: tepi cermin meja mekap). Bile dah tengok hari2, mesti semangat nak b'senam tu terus m'bara. cewah!

4. Kunyah byk kali sampai hancur/makan pelan2.. ikut sunnah Nabi.

5. Jangan mkn b'sulam air, supaya tidak m'ganggu peristalsis anda & kurangkan minuman /makanan manis.

6. Kurangkan ayam komersil yg diinjek hormon gebuz tu & daging lembu. Makan ikan setiap hari bagus-brain food!

7. Sentiasa tarik perut ke dalam sama ada masa duduk/berdiri/b'jalan. So nampaklah kempis perut itu. hoho!!!!! tapi ini mmg elok utk postur bdn. nmpk segak je..

8. jangan diet YOYO - mula2 target turunkan 1/2kg je weekly & try maintain to ideal level.

9. Amalkan puasa sunat utk cuci perut yg penat bekerja tu.

10. Jangan pergi buffet. Kalau t'paksa pergi pon, ambil food sikit2 je supaya x t'kilan.. Biasakan makan sikit, makan utk hidup! Bayangkan kalau kite ni hidup di bumi Palestin..

11. Kalau berat anda dah > 5kg, bayangkan seguni beras kecil yg t'paksa dipikul ke hulu ke hilir. kalau >10kg=2 guni beras=1 guni beras besar. perrggghhhhhhhhh!!!!!!!!!

12. Biasakan jalan laju2, pakir kereta jauh2 & naik tangga.. hehe..

13. Sentiasa bersama dengan org2 yg positif n optimis utk kurus. Pengaruh kawan ni bahaya. Tapi klu kite istiqamah for 7 days consequently, Insya Allah akan berjaya & maintain amalan2 baik ni..

14. Buat la all 13 tips ni dulu..
kalau kaye, p la slimm' world. cepat b'kesan tu..

3 ulasan:

PuanBee berkata...

hehe yoyo jer bee nih..!

blog-tips-kurus berkata...

Puan Bee,
oklah tu!! uuuuu...:)

sha berkata...

salam untuk semua….

saya ada plan pemkanan yang amat berguna untuk membantu mengurangkan berat badan mengikut kemampuan masing2 ye….sila call/sms saya untuk penerangan selanjutnya…..

Ina -016-2885776 ataupun
email saya: shasha0376@gmail.com

LinkWithin

related posts with thumbnails