Khamis, 22 Julai 2010

Terapi Pernafasan untuk Sakit Kepala & Keletihan - BREATHING THERAPY FOR HEADACHE & TIREDNESS

Sekadar hiasan
Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?

Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya: sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin).
Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit. Sakit kepala akan sembuh .

Jika anda merasa letih, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan . Lakukan 'ulang-alik' . Tak lama kemudian, anda akan berasa segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas - 'sehingga banyak sekali panas', lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin .

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya cepat menjadi dingin . Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga cepat sekali marah .

Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat? Sebelah kiri atau kanan? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, anda akan merasa sangat lelah . Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak , tetapi kesannya akan lebih baik jika diterapkan kepada orang dewasa .

Dengan mempraktikkan terapi pernafasan ini secara betul (menarik dan mengeluarkan nafas), keadaan tubuh anda akan sangat tenang.


* Artikel ini disalin daripada emel. Tatabahasanya agak janggal...

Sekadar hiasan jugak

3 ulasan:

blog-tips-kurus berkata...

dh ade komen...hehehe!

bdk johor berkata...

aii..komen diri sndiri nmpak.. hehe

blog-tips-kurus berkata...

ish! bile cikgu tucen test komen ni? ooo..smlm ye?suke ati org la b.Johor oit...

LinkWithin

related posts with thumbnails