Khamis, 14 Mac 2013

Secret Foods That Make You Run Faster

Jumaat 15 Mac 2013, ada towerthon di pejabat. 
Towerthon ini ialah acara memanjat anak tangga dengan maju jayanya. (boleh rujuk contoh gambar di bawah - awek cun posing naik tangga tahan nafas tarik perut ke dalam so boleh nampak perut agak kempis!!).   

Lihatlah dunia!!
Sesungguhnya setelah 3 dekad hidup (3 dekad????!! awet 'mudanya' saya!!!!), saya akan menyertai towerthon setinggi 22 tingkat kali 11 anak tangga sahaja. 

iklan jap:
Encik Ghost Writer itu sangat awet muda rupanya walaupon sudah 48 tahun.
Sangat tidak percaya. huh!!! (>.<)

Taman Seribu Bunga di Melaka

What should i eat to make me run faster?
This article might be help us. credited to yahoo.com



1. Makanlah baked beetroot sejam sebelum berlari. 
Boleh improve stamina kita. Siapa tak kenal beetroot (ubi merah ke?) boleh rujuk gambar ini:
beetroot from google 

2. Makan oatmeal. 
Oatmeal will help us to keep our blood sugar sugar stable and maintain our speed. Cuba makan semangkuk oat sejam 2 sebelum berlari. Semalam sistolik dan diastolik saya berada pada paras merah!! Glukosa dan kolestrol juga pada paras marabahaya. Kena rajin puasa minggu depan..

3. Fresh Fruit
Sila makan buah-buahan segar dan mudah hadam. Contohnya buah pisang. 'banananaaaaaa'. hehe! Pisang kan tinggi karbohidrat dan kurang berasid berbanding epal dan buah sitrus lain. Buah mengandungi banyak air so kita boleh stay hydrated for our run.

4. Dark Leafy Green
Sayur berdaun hijau gelap ini adalah sumber nitrat yang boleh increase our speed and endurance. wow!! macam popeye makan spinach!! Sayur ini boleh improve energy levels and enhance our run. Artikel ini syorkan makan pasta dengan salmon, brokoli, baya, kobis, daun salad, kale atau swiss chard. Tak kenal? Rujuk gambar ya:


swiss chard. hijaunya!!

kale. hijaunya juga!!


5. Green tea
Minum teh hijau boleh regulate blood sugar levels and preventing energy crashes. Green tea pon ada kafein, so akan bagi energy juga. 

Teknik towerthon?
Jalan je laju-laju. Jangan lari nanti pengsan. haha!
Try aim not to pause too long. Nak restart susah ooooooo!!!

*anepringgo advised me to keep on jogging daily to keep fit.
Ok, me surrender!!



9 ulasan:

Tukang Karut berkata...

3 dekad? Bukan dah masuk 4s ke?????

Telor Power berkata...

Saya tahu oatmeal saja yg utk tambahkan tenaga n kawal stamina semasa bersenam. Yg lain2 baru tahu

ghost writer berkata...

amalkan hidup yang sihat. meski pun isap rokok, pagi latihan jasmani, petang main bola, malam main futsal. haha!

Khai faiz berkata...

Pagi buat senaman, petang buat senaman.. makan tetap makan... masalah paling besar sekali

AkuBiomed berkata...

Amalan makan oat ketika sarapan sebelum pergi kerja. Patutlah laju naik tanggi dipejabat. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Telor P,
tak sedap le oatmeal tu!!

blog-tips-kurus berkata...

Ghost,
main je ni... (",)

blog-tips-kurus berkata...

Khai,
jangan mkn berat lewat malam..

blog-tips-kurus berkata...

Bro Akubiomed,
makan pisang lagi best! :)

LinkWithin

related posts with thumbnails