Selasa, 30 November 2010

Teater NATRAH dan Tips Pergi Istana Budaya

cinta, perjuangan dan air mata

Kepada Kak Eirma & tenaga produksi NATRAH,

Setinggi-tinggi tahniah diucapkan atas karya & sumbangan anda. 
Karya yang dihasilkan memang sangat hebat dan menghiburkan,
walaupun PA cakap Natrah I lebih hebat daripada Natrah II. 
Tapi saya tetap suka sebab saya tak tengok Natrah I:)


TIPS ~ IB:

a) Sila berpakaian sopan, kemas & smart casual.
b) Jeans dibenarkan tapi jangan yang koyak rabak/lusuh.
c) T-shirt berkolar sahaja.
d) Sila bawa payung (semua saiz dibenarkan) sebab REMY ISHAK
    menyanyi sangat merdu (pandai menari pulak tu!).
    Just Kidding! Sebab sekarang musim hujan & Remy memang best!
e) Parking = percuma.
f)  Tiket - tambahan RM1.50 dikenakan sama ada tunai/kad kredit.
g) Diskaun 20% kepada yang berumur >55 tahun & pelajar
    (sila tunjuk kad matriks). Tapi tiket >RM100-tiada diskaun sebab
    tiket tu ade portion for charity fund.
h) Dilarang merakam pementasan.

Istana Budaya,
Jln Tun Razak

50694 Kuala Lumpur

Tel : 603-4026 5558

Faks : 603-4026 5552

E-mel : boxoffice@istanabudaya.gov.my

Tempahan On-line : www.ticket2u.biz

 * TQ very much to Jang,
    TQ for your $$$.. part of them contributed to charity fund..:)


Sabtu, 27 November 2010

Spell It Right & Tips penggunaan Di!

Teringin nak memasuki pertandingan Spell It Right (SIR)
Mesti terbayang wajah anggun Kak Dibah. Comel!

Dengarnya, Kak Dibah sedang mencari pelapis baru. Mungkinkah si jelita di bawah ini layak memegang tanggungjawab itu? Anda sendiri yang tentukan. Tak perlu undi SMS! (dalam hati je..) :)
  
Ini bukan peserta SIR tapi peserta Cabutan Bertuah.
Keputusan? Macam biasalah...:)
(masih pelakon yang sama: bini abaii & ibu mithali (kucing sahaja)

(camno nak tegakkan gambar ni?)
Yang ini memang peserta SIR = pemenang ke4 kot!

Barisan peserta yang berumur & bijaksana..
(Pasangan yang tengah sahaja belum bekerjaya)
 
Bahasa Melayu tetap dimartabatkan!




Nota Penggunaan Perkataan 'Di':

1. Perbuatan - dekat
    Contoh: Dinikahkan, Dikafankan, Dikuburkan.

2. Tempat/Arah - jarak/jauh
    Contoh: Di kawasan perkuburan, Di dalam liang lahad,
    Di atas, Di bawah, Di depan, Di sana, Di situ


Hanya perkataan yang menunjukkan perbuatan sahaja ditulis rapat
   iaitu menjadi satu perkataan. (Tiba-tiba terasa diri ini seperti cikgu.
    Akulah cikgu yang paling garang lagi menawan! hahahaaa...!)

   Semoga jadi panduan untuk kita semua untuk terus maju dalam
   bidang penulisan. Walau apa jua bahasa yang anda gunakan,
   tulislah dengan bijaksana dan berhemah. Jangan terlalu rakus
   ghairah menggunakan perkataan singkat sehingga mencacatkan
   keindahan bahasa dan memeningkan/merencatkan perasaan aku
   untuk membaca.
  
    Sekian, Selamat Maju Jaya, Berusaha!!


* terkini:
   Kak Dibah baru sahaja maklumkan bahawa Pencarian Wajah
   Baru SIR itu terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab yang tidak
   dapat  dielakkan. Harap maklum:)






Khamis, 25 November 2010

TipS apabila diTAG!

Mesti korang semue selalu kene TAG kan?
(TAG = tanda/label)
Baguslah tu. Sebab itu maknenye:-
1. pengeTAG itu ingat kat korang.
2. pengeTAG itu nak korang rase same2 azabnye nak jwb soal-selidik TAG itu.
3. pengeTAG itu nak korang wat new n3 yg link/sebut name blog depa.
4. rentetan drpd no.3, maka pengeTAG itu b'jaye promot blog depa..
5. pengeTAG itu nak berkenalan > rapat dgn korg/sibuk nak tau hal korg!
6. pengeTAG itu minat kat korang kot..
7. pengeTAG itu....etc!


* TiPS baik apabila diTAG:
   - sila jwb dgn ASAP! ASAP = As Soon As Possible! (macamla korang x tau kan!)

* TiPS jahat apabila diTAG:
   - just wait n C ... kot2 ade blogger yg TAG soalan same, bolehla jwb sekali:)
   muahaahhaaaa..!!!


Tag # 2 ni: Lady_Dyla 

Tag # 3: PA
TAG # 4: atok
TAG # 1: (yg ni ade kontrobasi)

* Kepada semua pengeTAG yg budiman & menawan, minta maaf banyak-banyak sebab telah GAGAL memberi maklum balas seperti yang diharapkan. (agaknye korg pon da lupe yg korg TAG aku!). Basically, aku ni insan biasa je.. kalau korang sudi bace semua n3 aku, korang akan kenal siape diri ini... Kalau aku jawab pon, mungkin wujud unsur2 ketidakjujuran.. Biarlah ianya misteri (poyo!). Walaubagaimanapun, jangan biarkan hidup anda diselubungi MISTERI!!






Selasa, 23 November 2010

info: 5S - Siri 1

5 S..Tau tak ape mende 5S tu?

Supaya kita ni nampak bijak, mari ambil tahu serba sedikit berkenaannya..


* 5S ialah kaedah pengurusan yang boleh mewujudkan persekitaran tempat kerja
 yang berkualiti, selesa & selamat.

* Kaedah ini berasal dari JEPUN, bermula tahun 1980-an.
* Sekarang, India pon cemerlang dalam 5S ni.




* Maksud 5S (sambil belajar bahasa Jepun):-

1. SEIRI~SISIH/Sort out
2. SEITON~SUSUN/Systemize
3. SEISO~SAPU/Shining
4. SEIKETSU~SERAGAM/Standardize
5.SHITSUKE~SENTIASA AMAL/Sustain


* Sokongan top mgt sangat penting bagi menjayakan kempen 5S ini.
   Contohnya, KUAD kami telah berbesar hati untuk menaja t-shirt berjenama
   ini kepada semua staff kesayangannya (termasuk untuk dirinya) untuk
   dipakai semasa hari Jumaat-hari gotong-royong misi S no.1!
   
Here, we proudly present u our new 5S T-shirt:-
.
.
.
.
L.O.V.E yg x berape nak jadi; dibantu oleh:
bini abaii & CP
 

pelakon yang same lagi..
 
rase macam aweks kilang berprofil tinggi!
(bini abaii tutop molot sorg - x aci!)

confession-shoes/sandal addict!
range $$: RM5 to dot dot only maaaa...
* Rule 5S: hanya 1 pasang kasut je bwh meja!


bini abaii lagi - sedang gigih mengemas..


Memandangkan kami ni terdiri daripada staff yg memang berdedikasi &
integriti tinggi, maka dengan gembiranya kami telah memanjangkan
kempen 5S ini ke kediaman masing-masing.. Anda, bila lagi?

Untuk maklumat lanjut berkenaan 5S, anda boleh rujuk sini.

Sabtu, 20 November 2010

Doa Ketika Kehilangan Sesuatu..

sekadar hiasan indah..


Korang pernah hilang barang atau sebenarnye misplaced je..
relax, jgn panik. Take a deeeeepp breath: inhale & exhale...
(mcm nak yoga plak!)

Ape nak buat? Memanglah kena cari sampe jumpe. Kalau henpon,
bole miskol je. Kalau kunci? heheee...

Adik-adik,
sila Istighfar, Basmallah, Selawat & bace doa kat bwh ni ye:

Doa Ketika Kehilangan Sesuatu
Maknanya:
Dengan nama Allah, wahai petunjuk kesesatan &
pemberi balik barang yang hilang,
berilah kembali barangku yang hilang dengan berkat kemuliaanMu,
kerana barang itu drpd pemberianMu & limpah kurniaMu..


* Sila sentiasa bersedia untuk kehilangan orang yang tersayang
   sebab MATI itu pasti cuma masa & tempat je kita x tau..

   Moralnya:
   Hargai mereka terutama ibu bapa & keluarga. Selain drpd itu,
   sila berusaha untuk setelkan hutang2 (duit, puasa etc) &
   always be nice :)

# knp ending aku camtu? sendiri confused!









Khamis, 18 November 2010

Info - Beristinjak & Tips Qada Hajat..

Beristinjak = menyucikan qubul & dubur (kecuali kentut) selepas buang air..
Rukun Istinjak = 1. Islam
                                2. Guna air, batu, kertas, daun..
                                3. Najis mestilah keluar dari qubul/dubur. 
Sunat Istinjak = 1. Dilakukan dengan bilangan ganjil: 3x, 5x / 7x.
                              2. Guna tangan kiri. 
Hadis: Dalam sebuah Hadis Rasulullah SAW ada disebutkan: 
Nabi SAW telah melalui dua buah kubur, ketika itu baginda berkata:
“Kedua orang yang ada di dalam kubur ini diseksa. Yang seorang diseksa kerana mengadu domba, yang seorang lagi kerana tidak beristinjak kencingnya.”
(Sepakat ahli Hadis)

* Bayangkanlah akibat kalau kita beristinjak sambil lewa...


Doa Setelah Selesai Istinjak:
Ya ALLAH!
Sucikanlah hatiku dari munafik dan peliharalah kehormatanku dari segala kekejian.
 

# Saje nak share gambar berikut sebab agak menarik..:) 

19 November = Hari Tandas Sedunia
ini pintu tandas @ Solaris 2.
* masuk & tisu - FOC!

sinki & cermin yang mewah! 

sebelum masok pon dah menarik..


kulihat hijaauuu... yg ni @ SOGO
   

@ SOGO - dindingnye agak kreatif &
tisu nipis percuma setelah bayar tol 30 kupang!



* TiPS qada hajat:
- Berdehem 3x.
- Beratkan posisi kiri.
- Sila pakai selipar & tutup kepala.
- Jangan borak/dok lame2 dlm bilik air.

- boleh bace blog berikut (credit to them):-
  1. jalanakhirat.wordpress.com
  2. tajdidkurun15.blogspot.com
  3. biliksebelah.wordpress.com
  4. musafirseoranghamba.blogspot.com 



Selasa, 16 November 2010

TiPS to deal with Difficult People..

patut ke meludah merata-rata?


biarkan je dia terjun tanpa labunya..
(nmpk tak boy at the back tu
tengah manjat gate?)


takkan nak buat x tau je, nanti pending..

just say babai to that person..


because life must go on no matter what!


* Women's Weekly-June 2010*

 We should develop 3 key skills to deal with this type of people:-

1) Verbal Skills  - Always defend your view in convincing manner.
                        Keep your remarks unemotional encourages them
                         to respond positively.

2) Negotiation - Learn how to compromise but always keep
                       the end result in sight. There is no point in winning
                       small battles if u lose the war.

3) Humour - Useful when defusing a heated situation.
                   'People cannot laugh & be angry in the same time'
                    Just recall' an amusing incident can lower the tension:)


Faham kan? So marilah amalkan ramai-ramai ye.
# Special credit also to Mr K - online talking dictionary!

Isnin, 15 November 2010

Kalau aku kaye...

Alhamdulillah...
orak jadi wong sugir pon orak opo.
cukup sihat, mangan, jajan, kerjho apik, umah cilik, kreto?
mmm... embohla kapan arek tuku.
tengah milih seng ngisor ki...:-


karo wak Senin..

kurang praktikal untuk jarak jauh


lajuuuuu.. tapi susah parking!


jimat petrol tp kena bagi mkn rumput



dahla kena bagi mkn rumput, kelajuan terhad!



laluan air je ni..




mcm bole parking belakang opis tapi umah...?


mmmm... jalan kaki je. syukurlah nak!
** Curiousity kills the Cats!
     Is it wrong to be PRUDENT??

Selasa, 9 November 2010

Tips Lawan Mengantuk ~ Semasa Menghadiri Ceramah

Mengantuk ke?! Asyik sangap je..
Secara amnya, kita cuma boleh fokus 100% semasa setengah jam pertama sesi ceramah itu sahaja. Melainkan anda sedang mengadap penceramah tersohor seperti Tun Dr Mahathir atau           Dr Fadzilah Kamsah (sekadar menyebut beberapa nama-nampak sangat x tau!)..

TIPS:
1.  Set NIAT yang ikhlas untuk menuntut ilmu.
2.  Persedian mental perlu mantap sebelum melangkah masuk ke dewan kuliah.
3.  Digalakkan bawa bekalan jajan
     (gula-gula/kismis. Sila jangan makan asam kecut - melemahkan otak!).
4.  Bawa buku nota + pen/pensil untuk mencatat ilmu.
5. Selain mencatat ilmu, boleh lukis karektor peserta lain yang turut mengantuk!
6.  Buat-buat tanya soalan dengan penceramah (pastikan soalan relevan!)
7.  Main cubit-cubit dengan peserta di sebelah (pastikan yang kenal/biase je)
6.  Handphone (silent please!) juga berguna untuk tujuan no. 4
    ~ seiring dengan perkembangan IT. Contohnya spt berikut:-

  

cak cak sebelum start ceramah..
^Aiza & Aida^

Tuan penceramah yang macho
^Mr Nasa masih lekat slang US^
 
yang jarang berlaku.. ^K.Shafiqah & K.Shima^


sesi latih tubi dengan jayanya..
LEFT: ^K.Rock, Pinaz, Zarra, Mrs Curly^

saat-saat kritikal lagi genting..
sedang memikirkan soalan pop kuiz
encik penceramah..
^Liza & Mrs Curly^

kian rebah..
^pelakon same & hp Zarra^

take 5 - segar sekejap
* nyah, mak ado problem besau ni..
^MamaFarish & Mrs Curly^ 


* camni, pok pek pok pek, bla bla...
- asyik interprem beliau je!
^pelakon yg same!^
 
sesi perbincangan tanpa meja bulat
^pelakon same yg ramai2 & K.Laily^

ceria setelah berjaya dengar ceramah sehingga tamat..
World PEACE!!
^pelakon same, Abg Chaq & K.Syam White^

* Ceramah ini mendapat sambutan hangat sehingga kerusi tak cukup untuk
menampung peserta.
Oleh yang demikian, ada yang sanggup duduk bersila di lantai dewan.
  
Sekian, terima kasih :) 

Sabtu, 6 November 2010

Kenapa Tak Perlu Kurus?

obes semasa kecil =masih comel! 

Sekarang ni, ada macam-macam ubat untuk kuruskan badan.
Tapi ada yang rasa semua benda tu tak perlu. Sebab?
Sebabnya lebih kurang macam kat bawah ni:-

1- Faktor genetik.
    Bahasa senang fahamnya-Keturunan korang memang gemuk-
    gemuk sejak azali. Tak boleh buat ape dah..

2- Awek/pakwe korang pon gemuk atau lebih gemuk dari korang.
    (kire nak matching la ni!)

3- Awek/pakwe korang langsung tak kisah pasal kegemukan/
    ketembaman itu. Malah selalu diusik manje..

4- Walaupun montel, korang sihat wal-afiat (buat masa ni).. 

5- Korang sangat suke hati sebab kawan2 kate korang kiyut miyut 
     macam teddy bear, so x yah kurus.

6- Pasal korang memang dah kurus kelengkeng cikeding.
    Buat ape nak kurus lagi!!??

**Atikel Ujang 391, 1 Nov 2010.

sape sorok kunci kereta sukan aku??!!

Khamis, 4 November 2010

Tribute to nasi-kerabu ~ Merci Beaucoup Mademoiselle !!


Sape suke makan nasi kerabu?
Sila jangan keliru antara NASI DAGANG vs NASI KERABU!! 
Kalau masih keliru, p terjah cik blog ni & beliau akan BELANJA
kita dengan gembiranyee......
Kan Lady_Dyla ??!! hihiiii...

5 Oktober (tarikh keramat) lepas,
sy m'jadi pengikut bertuah beliau=222!
Pada saat ini, mesti pengikut beliau sudah mencecah jutaan orang.

Kami punye banyak persamaan iaitu:
1- suke nombor yang cantik
2- berasal dari Pantai Timur (sebab tu kami kiut miut! oopppss)
3- suke sports, Korean Dramas, Faizal Taher yg < disukai oleh PA,
    Ramlee AM, Anjung Seri & Ujang!


To Ms Dyla,
Walaupun kite x pernah face to face & kerjaya berbeza, 
 I wish U 'All The Best'
May Almighty God ALLAH bless U & family.
Jangan lupe jemput kawen nanti yek! 

Rabu, 3 November 2010

Tribute to Mr Krole - Merci Beaucoup Monsieur..!!!!!!!!

Alhamdulillah..

Akhirnya beliau berjaya membazirkan masa, tenaga, idea etc utk saye.

Saye sgt terharu & rase bertuah dapat kenal seorang blogger tegar seperti beliau. W/pun kami hanya berkenalan di alam siber je, tapi saye rase beliau memang seorang yang komited dan berintegriti tinggi. Maka bertuahlah MRS Krole nanti (sape si dia tu?), sejuk perut mak beliau mengandung 9 bulan (kalau dia bukan pre-mature baby!), bertuah ayah & his siblings, his employer, bla bla bla...
(cukupla tu yek!)


Lihatlah dunia,

aku pon ade banner yg dibuat khas oleh Mr Krole.
Syukran, TQ vm, Merci Beaucoup, xie xie ni, kesuwon..:)
May Almighty God ALLAH bless u & family, rejeki makin berkat, sihat etc.
i'm speechless & wordless so got to stop here. tata :)

*maskot nganga kesukaan!

 
http://internetmpay.blogspot.com




** Tips Pilih Kawan:

1- Berkawan biar > 1000, berkasih biar 1 je..
2- Cari kawan drpd pelbagai genre latar belakang/budaya/bahasa.
3- Kalau kita berkawan dengan pembuat minyak wangi,
kita pon akan tercalit jua kewangiannya itu. Insya Allah.
(kot dpt free perfume ke..)
4- Buat baik berpada-pada, buat jahat langsung
JANGAN BUAT!!
5-Jangan khianat! Takut kawan x dapat maafkan kita-
susah kat Padang M nanti..
Don't Do What You Don't Want People Do To You!

LinkWithin

related posts with thumbnails