Selasa, 9 November 2010

Tips Lawan Mengantuk ~ Semasa Menghadiri Ceramah

Mengantuk ke?! Asyik sangap je..
Secara amnya, kita cuma boleh fokus 100% semasa setengah jam pertama sesi ceramah itu sahaja. Melainkan anda sedang mengadap penceramah tersohor seperti Tun Dr Mahathir atau           Dr Fadzilah Kamsah (sekadar menyebut beberapa nama-nampak sangat x tau!)..

TIPS:
1.  Set NIAT yang ikhlas untuk menuntut ilmu.
2.  Persedian mental perlu mantap sebelum melangkah masuk ke dewan kuliah.
3.  Digalakkan bawa bekalan jajan
     (gula-gula/kismis. Sila jangan makan asam kecut - melemahkan otak!).
4.  Bawa buku nota + pen/pensil untuk mencatat ilmu.
5. Selain mencatat ilmu, boleh lukis karektor peserta lain yang turut mengantuk!
6.  Buat-buat tanya soalan dengan penceramah (pastikan soalan relevan!)
7.  Main cubit-cubit dengan peserta di sebelah (pastikan yang kenal/biase je)
6.  Handphone (silent please!) juga berguna untuk tujuan no. 4
    ~ seiring dengan perkembangan IT. Contohnya spt berikut:-

  

cak cak sebelum start ceramah..
^Aiza & Aida^

Tuan penceramah yang macho
^Mr Nasa masih lekat slang US^
 
yang jarang berlaku.. ^K.Shafiqah & K.Shima^


sesi latih tubi dengan jayanya..
LEFT: ^K.Rock, Pinaz, Zarra, Mrs Curly^

saat-saat kritikal lagi genting..
sedang memikirkan soalan pop kuiz
encik penceramah..
^Liza & Mrs Curly^

kian rebah..
^pelakon same & hp Zarra^

take 5 - segar sekejap
* nyah, mak ado problem besau ni..
^MamaFarish & Mrs Curly^ 


* camni, pok pek pok pek, bla bla...
- asyik interprem beliau je!
^pelakon yg same!^
 
sesi perbincangan tanpa meja bulat
^pelakon same yg ramai2 & K.Laily^

ceria setelah berjaya dengar ceramah sehingga tamat..
World PEACE!!
^pelakon same, Abg Chaq & K.Syam White^

* Ceramah ini mendapat sambutan hangat sehingga kerusi tak cukup untuk
menampung peserta.
Oleh yang demikian, ada yang sanggup duduk bersila di lantai dewan.
  
Sekian, terima kasih :) 

16 ulasan:

noor afzan berkata...

nak dgr ceramahpun ada tips juga ye..
haha~
kewl.

blog-tips-kurus berkata...

noor afzan,
selalu google TIPS.. sekadar sharing & caring ye:)

mama lala berkata...

ada gak pic makcik lala..comot amek..

blog-tips-kurus berkata...

mama lala,
hihiiii...gune Sony E 2.0 je..uhuks!

iqbalsyarie berkata...

Penyampain yg sangat santai dan tips yang sangat praktikal. Terima kasih berkongsi. Sangat baik :)

Post-post menarik.
Allah wujud ke?

Allah Sangat Baik. Setuju?

blog-tips-kurus berkata...

oh iqbalsyarie,
Syukran..ngeeeeee..(blushed!)

S.U.R.I.A. berkata...

insiden baju sama tu xtahn..hahhaha

blog-tips-kurus berkata...

cik S.U.R.I.A,
expect the unexpected!
(mujo depa x same group, siap b'gambar b4 start kuliah. Sporting akak2 tu!)

zai berkata...

haha.:D

blog-tips-kurus berkata...

zai,
hohoho....

[^^Daus^^] berkata...

ehehe, nice2 nk pratikkan lah :P

King Of Single berkata...

yeahh! ur rite..
aku slalu gak gne fon type nota pnting ;p

blog-tips-kurus berkata...

mr [^^Daus^^],
(susahnye nak taip name dia.....)
at your own risk, man!

blog-tips-kurus berkata...

hi King of Single;
let's fully utilised our hp:)

Tanpa Nama berkata...

budak cumel btudung pakai spek mata tu ade gak kat n3 saudari...kim salam ye kat dia...

blog-tips-kurus berkata...

cik/encik tanpa nama:
ade 2 org speky bertudung;
yg tudung hitam je Single n Available:)

LinkWithin

related posts with thumbnails