Sabtu, 10 Mac 2012

Teh, Kopi atau Garam Untuk Wangikan Kaki.

Lif di Masjid Besi Putrajaya-Zon Tidak Berkasut.

Kaki mesti dijaga rapi sepertimana anda membelai anggota tubuh yang lain. Jangan anak-tirikan kaki kesayangan kita itu.

Tips cegah bau kaki yang biasa:
1. Bersihkan celah jari kaki setiap kali mandi.
2. Potong kuku kakimu. Sunat potong kuku pada Isnin, Khamis & Jumaat.
3. Kurangkan makanan pedas & berkalori tinggi. Kedua-dua anasir ini akan membuatkan badan kita mudah berpeluh & membiakkan bakteria.
4. Guna foot patch untuk buang toksin-penyebab kaki berbau.
5. Simpan kasut di tempat yang ada pengudaraan baik. Guna silica gel kalau simpan dalam kotak.
6. Guna kasut berasaskan kain. Kalau kasut getah/plastik, kaki cepat berpeluh sebab panas dan pengaliran udara yang < baik. 
7. Pergi spa dan suruh awek spa urut kaki kita. Best!
8. Jumpa pakar kalau semua cara di atas gagal. Nanti doktor bagi antibiotik untuk hapuskan bakteria degil tu.  

Cara luar biasa:
1. TEH- Rendam kaki dalam air suam, campur hampas teh. Rendam 10 minit je.
2. GARAM -  Guna garam macam cara di atas, sukatannya suka hati.
3. KOPI - bungkus kopi dalam kain bersih. Masukkan dalam kasut semalaman. Sukatannya agak-agak jelah!

Sayangi kaki anda. Kaki anda berurat timbul?? Boleh cuba petua ini. (>.<)

credited: Rapi Feb.2012 yang cover girlnya Neelofa.

30 ulasan:

Telor Power berkata...

minat pada petua no.7 tu hehehehe

dill berkata...

wah! baguslah cik tips ni. banyak info bergune dari die

dill.

blog-tips-kurus berkata...

Telor P,
tau daaahhh...! hhhmmm... ;)

blog-tips-kurus berkata...

dill,
kita kopipes je ni. hihi!

Firestarter berkata...

tips yg berguna ni. terima kasih!! :)

JR berkata...

Ada yg kata biar kaki busuk, jangan hati busuk. Kaki busuk boleh diwangikan, tapi hati busuk cuma hanya mendapat dosa!!

akubiomed berkata...

Ada orang kata garam bukit bagus bukan setakat boleh hilang bau tetapi dapat membuat caj-caj negatif.

NurMisnan berkata...

bab kopi masuk kasut tuh best.. kalau bukak jer kasut semua bau kopi.. semerbak harumnyer... toksik kopi.. hik3

EmpayarUtama berkata...

Cara luarbiasa tu lepas guna masih boleh diminum ke?

Yang duduk tepi pantai bestle buleh rendam dalam air laut :)

blog-tips-kurus berkata...

Fire S,
sama-sama. :-)

blog-tips-kurus berkata...

JR,
nak wangikan dua-dua.. (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
gunalah garam bukit Halagel. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Nur M,
kopi tu serap bau ke nyahkan bau.. macam kita test bau pelbagai perfume.

blog-tips-kurus berkata...

EU,
sanggup ke? tapi kopi xx musang tu, ada org sanggup bayar mahal..

lieynanilaz berkata...

saya sekarang amalkan foot patch tu...tapi tq kongsi info...

Tukang Karut berkata...

rasa nak minum kopi luak lak sekarang ni...

blog-tips-kurus berkata...

lieyna,
amboi!! detox! :-)

blog-tips-kurus berkata...

TK,
aaaaa... namanya kopi luak. ;)

Pesta Jiwa berkata...

Sempoi...kompom jadi pengikut..

Pesta Jiwa berkata...

Mak ai...ramai nye pengikut blog ni 639 kumbang dan bunga...takpe aku bagi cukup 640..bagi genap..supaya x ganjil..tu je

Ahmad Haziq Azlan berkata...

wowo
bagus ni

Denaihati berkata...

tip hebat ni utk wangikan kaki ke hilangkan bau atau dua-dua sekali.
kadang2 bau kaki orang sebelah je yg perasan. kita tak terbau pun.

tehr berkata...

Ramai yg tak kenal bau kaki sendiri
Hanya tahu bau kaki orang je

blog-tips-kurus berkata...

PJ,
(orang lain udah puluhan ribu lagi yuuuuuu!!!) mekacih banyak-banyak bro. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Ahmad HA,
yo! yo! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

Denaihati,
(hehe! blogger femes ni).

bolehlah tu bro. tapi memang kita selalu tak perasan kelemahan sendiri.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

bro tehr,
haha! kebarangkalian itu barangkali.

~SaL IjOu~ berkata...

kalo pakai kasut mmg mcm tu la jadiknya..kene rajin2 jaga,kan~ =)

blog-tips-kurus berkata...

Sal,
jenis materialnya pon penting tu. :-)

LadyBird berkata...

kalau budak2 sekolah bukak kasut.. huhuhu.. baunye mmg menyengat..
kalau org tua lagi bersengat2..

LinkWithin

related posts with thumbnails