Selasa, 13 Mac 2012

Tips Membeli Kemeja

tiada model kemeja, ganti dengan dominos pizza je.

Bagaimana anda pilih kemeja yang sesuai dengan anda?
Mestilah anda pakar memilih kan? 
Atau kaum suami serahkan sahaja urusan tidak rasmi ini kepada para isteri yang arif lagi bijaksanasini..

Cara nak pilih saiz kemeja yang tepat ialah tengok kolarnya:

1. Titik fokus kemeja bermula pada bawah muka lelaki iaitu kolarnya. Biasanya saiz kolar ialah 14, 14 satu per dua, 15 dan 16. Ukuran saiz kolar yang betul ialah ikut dimensi leher iaitu di bawah halkum.

2. Kalau perimeter leher jatuh antara setengah inci, sila pilih kemeja yang kolarnya longgar sikit. Sebab takut kain mengecut lepas dicuci, kot....

3. Saiz kolar kemeja yang dipakai perlulah rasa selesa di bahagian leher.
*Selesa = tidak cengkam atau rasa tercekik terutama apabila kepala tunduk ke bawah.

4. Kalau nak test kolat ketat atau tidak, masukkan dua jari di celah antara butang dan leher. *Ia perlu muat dan selesa.

5. Titik kolar perlu sentiasa sentuh dada apabila pakai tali leher.
*Ia tidak sepatutunya terlekat atau ada ruang antara titik kolar dari dada, terutama apabila gerakkan kepala.

6. Kenalah ambil masa untuk fitting.. Selamat bereksperimen! :-)

credited: Mingguan Wanita Jun2010

**Penduduk Klang, PJ, KL, Hulu Selangor dan Kuala langat, sila simpan stok bekalan air secukupnya!! Start 8 pagi esok (Rabu), sampai 8 malam Khamis akan ada gangguan bekalan air di kawasan anda. Sebab kerja-kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1 di Ijok. Sila baca Kosmo hari ini ya.

**Masa inilah yang sesuai lepak rumah abang, kakak, paman.. darurat! hihi!




45 ulasan:

dill berkata...

oh. akan diusulkan pd Orlando. hehe

dill.

Suhami Ahmad berkata...

yes, pasni atok takdop masalah nak boli kemeja laie...hihi

MaryaYusof berkata...

As salam Tips,

Tips bg nama samaran kat akak, senang nak pgl... Tak syoklah panggil tips...Boleh x? :)

Tq for the info, smlm baru beli baju kemeja utk abg, terlepas sudah but berguna for shopping akan dtg...insya'Allah... Tq tips!

Pssst bgtau kat blog akak pun tak pe ye :)

Karukord Jagau's berkata...

ooo gitu kekdah nyaa ...huhuhuuu

faiz berkata...

pkai boli je sblm ni...

akubiomed berkata...

Tidak pernah tahu tip ini. Selalu minta isteri komen apabila beli baju.

Telor Power berkata...

nice :)

alanbaik berkata...

skrg kemeja pun mcm2 cutting. ade easy fit, slim fit, loose, american design, european design. tapi yang pastinya semuanya not easy to iron hahaha. ade ke kemeja yg tak payah iron?

JR berkata...

T.kasih atas tip ni. Sblum ni kalau beli saya pakai sedap badan aje. Pergi try kat fitting room, kalau kemeja rasa selesa terus beli...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

ok boleh dipertimbangkan bila beli kemeja hubby nanti

James Alexander berkata...

as usual, your tips always make a smirk appear on my face...


thx though...

Cik Rose Cute berkata...

TRY DALAM BILIK FITTING ROOM DULU BARU BELI HIHIHI

ciK LyndaWawa berkata...

hahahaa..silap tips ni..hehehe

~SaL IjOu~ berkata...

Alhamdulillah..naseb bek cuti n balik kg~ ^^

tehr berkata...

Sejak kahwin ni
Serah kat isteri je beli baju
hehe

AmirFX berkata...

Tips yang bagus.. Hihi.. Nanti cuba.. Sebelum nie beli baju yang nampak cantik jer terus g kaunter dan bayar...

Uncle Jonni berkata...

ingatkan nak beli piza... kehkehkeh

blog-tips-kurus berkata...

dill,
di mana beliau?? 'orang hilang'??

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
buktikannya wahai atok. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

MaryaY,
ohooooo!!
isteri mithali ni. untuk boy pon boleh ni. :-)

blog-tips-kurus berkata...

KJ,
iyo! atikel tu le kabo... ;)

blog-tips-kurus berkata...

Faiz,
janji lawo, iye??! (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

bro akubiomed,
isteri = the best!! (*.*)

blog-tips-kurus berkata...

Telor P,
bagus majalah tu, kan..! :)

blog-tips-kurus berkata...

AlanB,
rugilah tokey iron kalau macam tu.. huhu!

blog-tips-kurus berkata...

JR,
itu adalah amalan semua orang. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Baby Mama,
yeah! selamat mencuba! :)

blog-tips-kurus berkata...

JA,
where on earth are u now?
welcome home. (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

Cik Rose,
sama laaa... hihi!

blog-tips-kurus berkata...

cik Lynda,
hoho! (>.<)

blog-tips-kurus berkata...

Sal,
selamat cuti sekolah ye teacher. :-)

blog-tips-kurus berkata...

bro tehr,
isterilah segalanya.. (^.^)

blog-tips-kurus berkata...

Amir,
... dan kalau tak best, sedekah je kat orang, kan? :-)

blog-tips-kurus berkata...

Uncle J,
'model terjun' tuuuuuuuu... ;)

LadyBird berkata...

lady suka lelaki berkemeja..
tp xpernah membeli kemeja tuk lelaki :)

Norden Salam berkata...

selalu kalau beli baju xde pon nak ukur2 leher ke apa...cuma pilih sama ada s, m, atau l..hehe

semutsengal berkata...

kemeja dengan pizza ada kaitan ke ?


Oh.oh, mesti kalau nak beli kemeja, kenalah mkn pizza dlu.


AHHHAHAHAHAHAHAHA

Asrul "iLham" Sany berkata...

asal nampak seksi diperut sudeh muahahaha

khaifaiz berkata...

nice tips... hehe... boleh cuba nanti

blog-tips-kurus berkata...

LadyB,
tak lama lagi, kena beli la tuuu... ;)

blog-tips-kurus berkata...

Norden S,
memang macam tu pon. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Semut S,
tak yah pakai baju pon boleh mkn piza (korang le tu!!) :-)

blog-tips-kurus berkata...

AiS,
SEKSInya aje! ;)

blog-tips-kurus berkata...

KhaiF,
tq. silakan.. :-)

Ammar Damia berkata...

untuk banyak pilihan kemeja lelaki berjenama sila lawati ammardamia.blogspot.com

LinkWithin

related posts with thumbnails