Isnin, 3 Oktober 2011

Petua Halau Badak Guna Bunga


media.photobucket

Anda ada masalah untuk menghalau badak sumbu?
Jangan risau.. petuanya senang je. Sila guna pokok chamomile yang berbau harum tu sebab badak sumbu sangat tidak menggemari bau chamomile. 

Petua ini diturunkan oleh penduduk etnik Tharu di hutan Nepal (badak sumbu sering merosakkan tanaman mereka). Manalah tahu... kot ada badak datang mengganggu mimpi anda. Macam la sempat nak cari chamomile nanti masa tu.. Atikel ini tak ajar cara sebenar yang digunakan. Cuma dinyatakan guna chamomile dan terpakai kepada badak sumbu sahaja. Sekian. Jangan jadi 'Badak Makan Anak'.. (>.<)

#Utusan Malaysia, 30.9.2011

75 ulasan:

IMANSHAH berkata...

xbela badak lah..hehe

Tukang Karut berkata...

cucur badak sedap!

khaifaiz berkata...

kalu nak halau budak yg bau macam badak cm mana plak yer... heheheh

delarocha berkata...

bluehyppo kat shopping complex tu nak halau camne?

ps : sengaja dtg cni..ahaksss

Prince Halilintar berkata...

owh..baru tahu..

AmirFX berkata...

Kalau guna pewangi chamomile boleh tak?

UYC berkata...

hahaha.. halau TM bluhypo bleh kekekeke

blog-tips-kurus berkata...

ImanShah,
hey! bukan suruh bela lo.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

TK,
badak juga yg femes! :)

blog-tips-kurus berkata...

KhaiF,
ape kata anda je yg jauhkan diri dari situ.. :)

blog-tips-kurus berkata...

delarocha,
yg tu 'kiyut miyut'. jangan halau! ;)

blog-tips-kurus berkata...

Prince H,
..ye, pengetahuan am.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Amir,
kena tanya etnik Tharu tu le. mungkin < berkesan. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

UYC,
tak boleh! hehe!

Adylia Qarissa berkata...

putrajay tak ada badak sumbu...huhuuuu...

agaknya badak sumbu nie hampir pupus dah kot..balik kampung pon jarang sangat boleh tengok binatang nie..

Azham Vosovic berkata...

fuh, ada badak merata-rata eyh kat sana? kat sini da hampir pupus heheheh

LadyBird berkata...

ade x petua tuk halau kambing ke..lembu ke.. hihi~

dill berkata...

cane nak cari bunge tu kalau tgh lari pasal kene kejar ngan badak ye? hihi

dill.

ghost writer berkata...

tapi jangan guna bunga api.badak memang suka api.nak dipadam jer kejenya.

abah khalisha berkata...

masalahnya abah tk bela badak..hehehe

faiz berkata...

dkt taman takde badak sumbu..heheh

zuar berkata...

cara halau bluehippo lak nk buat cne.huhu

Cik SHiNJU berkata...

sini payah nk jumpe badak..
bunga chamomile pun ai x kenal..huhuhu nama jawanye ape?

Zulfikar Hazri berkata...

apa percentage kita duduk di KL akan dihambat oleh badak sumbu???

hahahaha.. ada kot kalau zoo terlepas... tapi.. zoo negara ada bape ekor eh?

kekekeke

Nur Misnan berkata...

tak der bunga teh chamomile pun jadi... hik3

hanaahmad berkata...

kalaulah badak tu macam kucing dok merayap2 tengah kl. haha

HEROICzero berkata...

saya tiada masalah badak di sekitar saya . maaf .

blog-tips-kurus berkata...

Adylia Q,
kampung anda di mana ye? pernah jumpa ke??

blog-tips-kurus berkata...

Azham V,
banyak kot! kalau tak, takkan keluar di akhbar.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

LadyBird,
ape kate cari tuannya dulu.. biasanya bertuan kan? ;)

blog-tips-kurus berkata...

dill,
badak tak kejar cik dill le. jangan kacau dia. hehe!

blog-tips-kurus berkata...

ghost w,
oooo... makhluk itu suka main api ya? ish! ish! ;)

blog-tips-kurus berkata...

abah K,
selain pihak zoo, ade ke org Msia yg bela badak ye? hehe!

blog-tips-kurus berkata...

Faiz,
badak pon tak suka lepak situ, susah dia nak cari makanan dia. ;)

blog-tips-kurus berkata...

zuar,
badak biru itu, jangan dihalau.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

cik shinju,
tak tau le 'kembang' ape.. hoho!

blog-tips-kurus berkata...

ZH,
dah lame tak melawat zoo itu. kena buat lawatan sambil belajar le nanti, sambil kira badak. haha!

blog-tips-kurus berkata...

Nur M,
hehe! teh chamomile mesti sedap! :)

blog-tips-kurus berkata...

hana A,
makin sesak le. saiz dia kan 'comel'.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Hero,
ok! kot nanti terpergi Nepal, guna le petua ni. haha!

Hanie_Dew berkata...

badak yang takde sumbu camane nak halau?


hihihi..lame tak gi sini. ampun kak.

zulkbo berkata...

salam..
takut bunga rupanya
si badak ni ye..?ha ha..
sebab dia bau busuk manjang..
he he

Cikli berkata...

kahkahkah

blog-tips-kurus berkata...

Hanie,
hehe.. syuuhh! syuuhhh! :-)

blog-tips-kurus berkata...

bro zulkbo,
wa'alaikumussalam.
seperti yang dinyatakan atikel itu.. hehe! :)

blog-tips-kurus berkata...

Cikli,
(>.<) hehe!

ORLANDO AHMAD berkata...

minat cucur badak free

L berkata...

waaaaaa... sapa bela badak kat cni.. huhu

derhaka pada ibu bapa??=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-jahanam-3.html

aleen aiden berkata...

badak adelah benda hidup yg comel.seriyes!Hu3

Anastasyea berkata...

Ingatkan badak suka hidu bau bunga .. hehehe (",)

www.anastasyea.com

Suhami Ahmad berkata...

hahaha....atok tergelak baca entry nih...klu orang macam badak sumbu berkesan x?

Suhami Ahmad berkata...

hahaha....atok tergelak baca entry nih...klu orang macam badak sumbu berkesan x?

ABU berkata...

macm mana nak halau...jumpa badak pun aku tak pernah lagi hahahaha

Denaihati berkata...

buat masa ni tengok badak sumbu kat zoo n tv(National Geographic), lum terserempak kat kg lagi. kalau jumpa
mesti terperanjat badak...he..he..
panggil perhililitan je la, biar diaorang tangkap.

blog-tips-kurus berkata...

Ustaz OA,
cucur pon guna nama badak.. ;)

blog-tips-kurus berkata...

L,
hehe! tiada.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

Aleen A,
makhluk comel.. :)

blog-tips-kurus berkata...

Anastasyea,
mungkin dia alah.. :)

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
belum cuba.. orang tu tak mengganggu, kan? :-)

blog-tips-kurus berkata...

Abu,
kot la kalau jumpa.. hihi!

blog-tips-kurus berkata...

Denaihati,
haha! boleh bagi petua ni kat org Perhilitan.. :-)

apik pehe berkata...

badak ni cair dengan bunga kot

blog-tips-kurus berkata...

Apik P,
mungkin.. hoho! :-)

Jue berkata...

urm x pnah lg jumpa badak secara live
x ingat zoo ada tak hohoho

lagu laju lari dr cari mende tu utk halau badak hihihhi

Hans berkata...

hahaa
ini kalau mimpi badak harap2 ingat la tips nih
hehehe

RedVixen berkata...

takpe aku try kat badak di zoo.... harhaharhar (kompem kena blacklist)

~SaL IjOu~ berkata...

tetibe rasa nak mkn kueh badak berendam~

blog-tips-kurus berkata...

Jue,
hahaha! lari! lari! :)

blog-tips-kurus berkata...

Hans,
hehe! sempat ke cari bunga tu? :)

blog-tips-kurus berkata...

RV,
haha! good luck! (*.*)

blog-tips-kurus berkata...

Sal,
badak pon ada kuih. hihi! :-)

Asrul "iLham" Sany berkata...

xbela badak, tapi badan bak macam badak

T_T

blog-tips-kurus berkata...

AiS,
haha! comel! comel! (^.^)

caliph shuriken berkata...

owh, bru tau info ni.. nice sharing ^^

blog-tips-kurus berkata...

caliph s,
hehe! info badak.. ;)

LinkWithin

related posts with thumbnails