Selasa, 21 Februari 2012

Cium Ros Tips Tingkatkan Daya Ingatan

bunga raya atau hibiscus (kalau tak kenal!)

Suka bunga ros?
Ok, tak suka.. bunga mawar? pon tak suka?? rugi.. rugi..

Ketahuilah olehmu bahawasanya dengan mencium atau menghidu bau bunga ros, kita boleh tingkatkan daya ingatan dan kecekapan minda.

Bau yang wangi seperti bau bunga ros boleh aktifkan sel-sel otak yang kurang aktif semasa kita tidur. Atikel ini tidak menyatakan dengan teliti berkenaan kajian tersebut. Jadi persoalan tentang 'kalau pasang air-freshner ros, ok ke?', tidak mampu saya jawab. Ok je kot, sebab bila kita cium bau wangi, automatically we'll feel good. (>.<)

credited: dara.com~April2011

28 ulasan:

khaifaiz berkata...

bunga raya ada bau tak kak

Waqheh berkata...

hahaa...pewangi dlm kete gua vanila...camne boleh tingkat daya ape hah? tahu tak?

Ain Zulaikha berkata...

mana nak dapat bunga rose kat sepang ek ? huhu tetibe teringin nak cium bau dia T__T

blog-tips-kurus berkata...

KhaiF,
bau hari raya. yeay!!

blog-tips-kurus berkata...

Waqheh,
'makan' la. ape lagi..!! hoho!

blog-tips-kurus berkata...

Ain Z,
florist le dear.. (>.<)

Hans berkata...

terus keluar rumah pergi bau bunga ros dekat pokok
hehehehe

akubiomed berkata...

Keliru gambar disiarkan bunga Raya tetapi entri cerita bunga ros. :-)

chii berkata...

alahai...mana la nak cari bunga ros ni..

Suhami Ahmad berkata...

kalo bungo orked?? atok suko bau bungo orked

ghost writer berkata...

aku akan rajin2 ke baazar yg jual bunga ros.tak mau beli,aku cuma mau cium.

Tukang Karut berkata...

kalau ganti dengan bunga taik ayam boleh tak?

biela bell berkata...

kena belajar jadi pencinta bunga ros la gini.hehehe ;p

EmpayarUtama berkata...

huh serabut jugalah bila masuk opis walaupun kedai bunga selang 2 pintu je hahahahahah

blog-tips-kurus berkata...

Hans,
untungnya ade pokok ros. pokok sendiri ke jiran punya? hehe!

blog-tips-kurus berkata...

akubiomed,
sebab koleksi peribadi tak de gambar bunga ros. huhu!

blog-tips-kurus berkata...

chii,
kedai bunga la dear. hihi!

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
belasah je la tok. janji wangiiiii..! :-)

blog-tips-kurus berkata...

Ghost W,
hamboiboi!! biase ni!! (",)

blog-tips-kurus berkata...

TK,
namanya sahaja dah tak nyaman! ape lagi baunya... ;)

blog-tips-kurus berkata...

Biela B,
fiwit!! hehe!

blog-tips-kurus berkata...

EU,
aura bunga tak sampai di pejabat korang yek? banyak semburan kimia kot!! ;)

Telor Power berkata...

adakah ia hanya pada bunga Rose sahaja atau bunga2 lain yg wangi pun boleh digunapakai dlm tips nie BTK?

blog-tips-kurus berkata...

Telor P,
atikel ni kabo bunga ros je. mesti tempat depa tu banyak bunga ros berbanding bunga lain.. ;)

logorithm berkata...

Oh iye ker? Kalau cium bau air kordial bunga ros boleh tak? Tak pon cium bau pelembut fabrik perisa bunga ros jenama Downy ok tak? :-p

LadyBird berkata...

betul2.. ade info ni dlm buku lady.. mencium bau bauan segar

blog-tips-kurus berkata...

bro Logo,
boleeeeeeeeehhhhhhh!
jgn cium dadah yek..

blog-tips-kurus berkata...

LadyB,
aaaaaa.... yg segar & semulajadi yek? :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails