Sabtu, 26 Mac 2011

10 MAKANAN Penghapus Bad-Mood!!



1. IWAK = ikan = omeganya tingkatkan zat anti depresi dlm serum darah. so sape mkn ikan jadi tenang.

2. PISANG = banana = zat pisang boleh hasilkan serum darah lebih banyak & mengenyangkan. 

3. BAYAM = asid foliknya mampu menghalau rasa tension!

4. ANGGUR = Vit C merangsang adrenalin, seterusnya melepaskan semua tekanan!

5. CERI = zatnya seimbangkan suasana hati & hasilkan rasa bahagia.

6. BAWANG PUTIH = boleh hilangkan gugup.

7. LABU = Vit B6 & zat besinya mengubah darah jadi dextrose-boleh rangsang otak jadi gembira!

8. ROTI GANDUM = karbohidrat kompleks berfungsi macam omega ikan-anti depresi.

9. SUSU RENDAH LEMAK = untuk orang yang cepat panik!!

10. DAGING AYAM = selenium ayam ni bantu atur mood kita.

* nak tau nama zat setiap makanan di atas, boleh rujuk 'remix-Julai 2009'.
kalau boleh jumpa laa... :-)



28 ulasan:

ezzu berkata...

boleh try jgak nie...hahahahah

blog-tips-kurus berkata...

ezzu,
selamat maju & berjaya!! :-)

Latifah berkata...

nyum nyum... semuanya sedap kecuali bawang putih.. hehe...
aisey.. tetiba lapar la pulak...
=)

blog-tips-kurus berkata...

sebab bau yg < enak kan? tapi ubat kanser tu.. (kalau x silap!)

Hamba Ilahi berkata...

banyak nak kena cuba ni..

er, silakan letak link blog anda di sini

ayuorked berkata...

betul ke pakcik ,datuk smua beriman? hehhe.. haruslah u.. eh...mmg betull..kne amek mkanan yang berkhasiat ok..ehhehe

blog-tips-kurus berkata...

Hamba Ilahi,
selamat mencuba dengan selamat!

nanti saye letak ye :-)

blog-tips-kurus berkata...

ayuorked,
kena makan real food tau :-)

Catherine- berkata...

waaaaaaaaaaa... akak. saya mmg suka makan ikan!

yeyyy~


kalau nak pegi galeri nstp tu, pegi je kak.... x bayar pun nak masuk situ.

:)

kalau jumpa painting ada tulis "jangan jadi katak bawah tempurung tapi ada tingkap"
akak bergambar di situ yer..

hehehe ;p~

blog-tips-kurus berkata...

ooooo... begitu yek?
Insya Allah. jom! jom! :-)

Tasha berkata...

bagus2.....tips berguna. i like~

tehr berkata...

sebahagiannya adalah kegemaran saya terutama ikan pisang dan bayam

harap2 saya akan sentiasa tenang
insya allah

hans berkata...

nasib banyak juga benda yang saya makan dalam senarai nih

Jumir berkata...

Ikut petua

Suhami Ahmad berkata...

kalu atok nak pi interview makan bawang putih leh tak?

d_LA berkata...

sume makan kecuali susu..hehe..ade alternatif lain x nak ganti susu??

Peja berkata...

tapi hati2 ye... pisang amat tidak sesuai utk pesakit buah pinggang..

Firdaus Kasim berkata...

makanan yg paling mujarab ialah tidur je.. hehe

Ubi kentang berbentuk manusia bogel!

Cik SHiNJU berkata...

Aritu ade dgr dlm radio,sorg ustaz tu kata kalau makan bayam boleh hindarkan dr terkena pukau..

blog-tips-kurus berkata...

Tasha,
tq.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

tehr,
Insya Allah.. :-)

blog-tips-kurus berkata...

hans,
same laaa... :-)

blog-tips-kurus berkata...

wok J,
ye la tuuuuuuuu....... *_*

blog-tips-kurus berkata...

tok Suhami A,
boleh je.. biar pdn muka panel & mukamu sendiri!!

blog-tips-kurus berkata...

d_LA,
haha.. belum terjumpa lg la beb! ;)

blog-tips-kurus berkata...

Peja,
noted. tq bro! :)

blog-tips-kurus berkata...

Firdaus K,
tidur memang sangat best! :)

blog-tips-kurus berkata...

cik Shinju,
1st time dgr, tq.. :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails