Selasa, 7 September 2010

DIET Ikut Jenis Darah-AB


N: bik Ani Aunt Ani, betul ke NeNe tomeii?
AA: yes my dear, kaoo kan keturunanku..hohhhoo..
N: oooooo..
* selingan hiasan je, tak mungkin mengganggu-gugat sensitiviti rakyat berbilang kaum di Malaysia.. :)


Pola makan AB ialah gabungan darah jenis A & B (dah nama pun 'AB' kan!!)
Berisiko dijangkiti SINUS, INFEKSI TELINGA & Gangguan Saluran P'nafasan.

CIRI-CIRI KHAS:
  • sistem p'cernaan sensitif - macam A
  • Disyorkan makan sikit-sikit tapi kerap.
  • Elok berolahraga setiap pagi to keep fit! (jam berapa nak bangun?mungkin akan lambat ketik punch card..)

MENU DIET:
SARAP : Air limau nipis, jus anggur, 2 keping roti + sepotong keju (potong saiz ngam-ngam je..)
SNEK : Yogurt
LUNCH : 4 hiris Dada ayam, salad, 2 biji buah plum & teh herba
SNEK : Teh herba & kek keju (mmm..yummy!!)
DINNER : Omelet, salad buah & kopi

DIGALAKKAN MAKAN:
- sea food, semua telur kecuali itik punya, susu fermentasi (melalui proses penapaian,minyak: zaitun, soya & kacang tanah
- kacang tanah, semua jenis sayur kecuali JAGUNG, TAUGEH & CENDAWAN
- semua jenis buah kecuali JERUK

HADKAN:
- daging lembu, udang, ikan laut, susu & dairy food & daging yang diproses.
- makanan b'asaskan kekacang
- roti, kek, kuih-muih & pasta.

** golongan AB ialah penerima universal=boleh terima darah A, B, & AB.

Sabtu, 4 September 2010

Diet Ikut Jenis Darah-B

nEnE lagi..tapi nEnE darah A

entry khas utk manusia Darah merah B

Darah B > fleksibel. Dr suruh elakkan frozen & canned food.
Digalakkan ambil makanan berasaskan susu  (kabohidrat tinggi).
Mudah dapat virus so sila makan sayur hijau banyak-banyak.

CIRI-ciri B:
  • perlu diet dgn pelbagai variasi makanan
  • hadkan makan daging
  • Olahraga yg sesuai: BERENANG & TENIS (dah kena cari pool & court!), JALAN KAKI  & MEDITASI (yg ni sangat murah!)
  • sila cari hobi/aktiviti ikut kreativiti anda bagi mengatasi stress.

MENU
  •  Sarap pisang, bijirin & 1 gelas susu non fat
  • Jus anggur
  • Lunch- sepotong dada ayam + 2 keping roti + salad + teh herba
  • Jus limau/yogurt/teh herba
  • Dinner-sepotong ikan salai + sayur rebus + buah2 segar + teh herba.
DIGALAKKAN:
  • daging lembu, kibas, arnab, ikan laut, aiskrim, telur ayam organik & kampung
  • minyak zaitun, beras merah+putih,buah-buahan, dairy food except 'BLUE CHEESE', makanan berasaskan beras.

KURANGKAN:
  • ayam, ketam, udang, kerang, telur puyuh+itik
  • minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya-minyak KELAPA SAWIT je yg boleh!
  • kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, pistacio, tempe, tauhu,kacang merah, makanan bergandum,mi segera,beras pulut.
  • jagung, lobak, tomato.

** kalau ikut DIET tu, kompem cepat KURUS! Best Of Luck!!!!!

Khamis, 2 September 2010

Kempen Kibarkan Jalur Gemilang!

'NENE' nak bergambar dengan jalur gemilang!
Kempen kibarkan jalur gemilang sehingga 16 September 2010.. 

Kenapa tarikh itu? Sebab itu adalah HARI MALAYSIA=tarikh MALAYSIA dibentuk, ye adik-adik. (masih ku ingat tarikh penting itu w/pun subjek Sejarah hanya mampu kugapai C5.. sangat sedih pilu!).

Minta maaf kerana tidak sempat tepek jalur gemilang lebih awal kerana beberapa masalah teknikal, yang tidak dapat dielakkan (mujur bpk buat feature wall jalur gemilang kat kampung, terpaksa interprem si baby NENE itu!). Lepas ni nak tepek jalur gemilang macam http://cuzshar.com/ tu.

Malaysia tetap di hatiku (ayat macam bermastautin di perantauan!) Alhamdulillah, syukur sangat lahir di bumi bertuah ini. Wahai rakyat Malaysia, sila berbakti untuk Alif Ba Ta - Agama, Bangsa & Tanah Air. Sekian.

LinkWithin

related posts with thumbnails