Sabtu, 12 Jun 2010

petua melawan BATUK & SELSEMA

Saya dalam bahaya sekarang, diancam oleh 2 virus tersebut. Penghuni rumah saya masih lagi batuk dan selsema. Kesihatan beliau amat merosot sejak pertengahan bulan Mei lalu. Kekebalan antibodi saya akhirnya goyah, tidak lagi mampu melawan virus flu itu.. Mujurlah saya masih kuat untuk melawan virus batuk, walaupun saya diburu oleh virus itu di rumah sendiri dan di tempat kerja. (ape ni, saya dikelilingi oleh pesakit2...)

Cara saya mengatasi selsema:

1) pi klinik terus. Saya memang alah dengan flu. Itu adalah fakta bagi bayi comel & hebat yang lahir pada bulan Januari. terimalah seadanya... :)

2) makan ubat yg dr Ruby bagi tu dengan penuh dedikasi. Dr Ruby sangat ikhlas bekerja, buka klinik seawal pagi.. she has passion in her work, even she is 85 now! so budak2, sila bekerja dengan ikhlas & enjoy your works!

3) sebelum mamam ubat2 itu, bacalah doa & niat supaya cpt sembuh ya. Sakit tu kifarah-cuci dosa2 lalu kita. huhuuu...

4) seeloknya bangun awal pagi before subuh n mandi terus. selain cepatkan pulih selsema, boleh pecahkan lemak2 degil dalam badan kita. (mmmm.. yang ni selalu gagal w/pon senang je nak buat..)

5) Ambil makanan berikut:

a. SUP AYAM
hidangan sup panas boleh membantu melancarkan pernafasan yang tersumbat dan memberikan tenaga tambahan.

b. MAKANAN PEDAS
Bawang putih, lada hitam/putih atau sos pedas boleh membantu melancarkan hidung yang tersumbat.

c. BAWANG PUTIH
Diakui boleh mengurangkan tanda-tanda selsema dan batuk. Tambahkan bawang putih dalam masakan atau kunyah seulas dua bawang putih mentah, kalau sanggup!

d. AIR
Minum banyak air masak dan jus buah-buahan tanpa gula & ais. Elakkan kopi, minuman manis dan berkarbonat.

e. BUAH-BUAHAN SITRUS
Buah-buahan sitrus seperti lemon, oren atau limau mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi. Kalau merokok, lagi memerlukan lebih vitamin C kerana merokok meningkatkan serangan selsema dan batuk. So, jangan merokok, makan je terus rokok tu. Perokok2 ni mengancam nyawa orang sekeliling sbb kita t'paksa jadi 'perokok sekunder' mereka. Cisssss...!!!!!!!!

f. VITAMIN C
Makan kentang, lada hijau, strawberi dan nanas dalam menu makanan harian sebagai salah satu usaha mencegah selsema dan batuk.

g. HALIA
Air rebusan halia bukan sahaja mampu membuang angin tetapi baik juga untuk mengubati selsema dan batuk.

* Prevention is better than cure!
Amalkan cuci lubang hidung setiap kali bangun tidur / balik dari keluar jalan2 terutama kalau naik kenderaan awam. Jangan lupa, cuci tangan dengan sabun dengan cara yang betul. Jumpa lagi ye adik2. tata..

Jumaat, 11 Jun 2010

Pergi Takkan Kembali

Setiap Insan Pasti Merasa
Saat Perpisahan Terakhir
Dunia Yang fana Akan Ditinggalkan
Hanya Amalan Yang Dibawa

Terdengar Sayup Surah Dibaca
Sayunya Alunan Suara
Cemas Di Dada

Lemah Tak Bermaya
Terbuka Hijab Di Depan Mata

Selamat Tinggal Pada Semua
Berpisahlah Kita Selamanya
Kita Tak Sama Nasib Di Sana
Baikkah Atau Sebaliknya

Amalan dan Takwa Jadi Bekalan
Sejahtera Bahagia Pulang

Ke Sana

Sekujur Badan Berselimut Putih
Rebah Bersemadi Sendiri
Mengharap Kasih Anak dan Isteri
Apa Mungkin Pahala Dikirim

Terbaring Sempit Seluas Pusara
Soal-bicara Terus Bermula
Sesal dan Insaf Tak Berguna Lagi
Hancurlah Jasad Dimamah Bumi

Berpisah Sudah Segalanya
Yang Tinggal Hanyalah Kenangan
Diiring Doa dan Air Mata
Yang Pergi Takkan Kembali Lagi

Khamis, 10 Jun 2010

Heal The World

little girl talking

(I think about the generations
and they say they want to make it
a better place for our children and our children's children
so that they they they know it's a better world for them
and I think they can make it a better place)


There's A Place In
Your Heart
And I Know That It Is Love
And This Place Could
Be Much
Brighter Than Tomorrow
And If You Really Try
You'll Find There's No Need
To Cry
In This Place You'll Feel
There's No Hurt Or Sorrow

Cuz There Are Ways
To Get There
If You Care Enough
For The Living
Make A Little Space
Make A Better Place

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

If You Want To Know Why
There's A Love That
Cannot Lie
Love Is Strong
It Only Cares For
Joyful Giving
If We Try
We Shall See
In This Bliss
We Cannot Feel
Fear Or Dread
We Stop Existing And
Start Living

Then It Feels That Always
Love's Enough For
Us Growing
So Make A Better World
Make A Better World...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

And The Dream We Were
Conceived In
Will Reveal A Joyful Face
And The World We
Once Believed In
Will Shine Again In Grace
Then Why Do We Keep
Strangling Life
Wound This Earth
Crucify Its Soul
Though It's Plain To See
This World Is Heavenly
Be God's Glow

We Could Fly So High
Let Our Spirits Never Die
In My Heart
I Feel You Are All
My Brothers
Create A World With
No Fear
Together We'll Cry
Happy Tears
See The Nations Turn
Their Swords
Into Plowshares

We Could Really Get There
If You Cared Enough
For The Living
Make A Little Space
To Make A Better Place...

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

Heal The World
Make It A Better Place
For You And For Me
And The Entire Human Race
There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

There Are People Dying
If You Care Enough
For The Living
Make A Better Place
For You And For Me

You And For Me

You And For Me
Make A Better Place
You And For Me
Make A Better Place
You And For Me
Make A Better Place
You And For Me
heal the world we live in
You And For Me
save it for our children
You And For Me
heal the world we live in
You And For Me
save it for our children
You And For Me
heal the world we live in
You And For Me
save it for our children
You And For Me
heal the world we live in
You And For Me
save it for our children

Sometimes Love Just Ain't Enough

by Patty Smyth

Now, I don't want to lose you,
but I don't want to use youjust to have somebody by my side
And I don't want to hate you,I don't want to take you,
but I don't want to be the one to cry.
And that don't really matter to anyone anymore.
But like a fool I keep losing my place
and I keep seeing you walk through that door.

But there's a danger in loving somebody too much,
and it's sad when you know it's your heart you can't trust.
There's a reason why people don't stay where they are.
Baby, sometimes, love just aint enough.

Now, I could never change you,
I don't want to blame you.
Baby, you don't have to take the fall.
Yes, I may have hurt you,
but I did not desert you.
Maybe I just want to have it all.

It makes a sound like thunder,
it makes me feel like rain.
And like a fool who will never see the truth,
I keep thinking something's gonna change.(

And there's no way home,
when it's late at night and you're all alone.
Are there things that you wanted to say?
And do you feel me beside you in your bed,
there beside you, where I used to lay?

And there's a danger in loving somebody too much,
and it's sad when you know it's your heart they can't touch.
There's a reason why people don't stay who they are.
Baby, sometimes, love just ain't enough.
Baby, sometimes, love... it just ain't enough.

Flying Without Wings

Everybody's looking for a something
One thing that makes it all complete
You'll find it in the strangest places
Places you never knew it could be

Some find it in the face of their children
Some find it in their lover's eyes
Who can deny the joy it brings
When you've found that special thing
You're flying without wings

Some find it sharing every morning
Some in their solitary lives
You'll find it in the words of others
A simple line can make you laugh or cry

You'll find it in the deepest friendship
The kind you cherish all your life
And when you know how much it means
You've found that special thing
You're flying without wings

So, impossible as it may seem
You've got to fight for every dream
Cos who's to know which one you let go
Would have made you complete

Well, for me it's waking up beside you
To watch the sunrise on your face
To know that I can say I love you
In any given time or place

It's little things that only I know
Those are the things that make you mine
And it's like flying without wings
Cos you're my special thing
I'm flying without

And in this place I long to be
You'll be where it ends
I'm flying without wings
And that's the joy you bring
I'm flying without wings

frozen-madonna

You only see what your eyes want to see
How can life be what you want it to be
You're frozen
When your heart's not open

You're so consumed with how much you get
You waste your time with hate and regret
You're broken
When your heart's not open

Mmmmmm, if I could melt your heart
Mmmmmm, we'd never be apart
Mmmmmm, give yourself to me
Mmmmmm, you hold the key

Now there's no point in placing the blame
And you should know I suffer the same
If I lose you
My heart will be broken

Love is a bird, she needs to fly
Let all the hurt inside of you die
You're frozen
When your heart's not open

If I could melt your heart

Selasa, 8 Jun 2010

dear friend,
TQ for the nice trip. (padahal KL-Pekan-Kuantan tu dah selalu p...)
TQ for drive me safely n patiently.
TQ for daily morning ride.
TQ for let me use your belonging, mine=mine, yours=mine!
TQ for materials n moral supports.
TQ for the sweet sour moments.
TQ for every single thing..

Isnin, 7 Jun 2010

tips to release your tension

terdapat banyak tips untuk mengurangkan tekanan perasaan anda.

- luahkan pada seseorang yang anda percayai. jangan disimpan dalam hati apa yang digeramkan sangat tu.. jangan makan hati berulam jantung! sila cari bahu untuk menangis ya!

- kalau ada borang maklum balas, sila gunakan saluran itu sebaik mungkin (komplen dgn jujur!) kalau tak, management tak tau sejauh mana kualiti servis depa.

- tengok TV especially kartun! sangat best terapi menonton kartun ini. Senarai kartun kesayangan saya ialah Upin Ipin, Keluang man, Kampung Boy, Shaun the Sheep,Untalkative Bunny, Detective Conan, Oggy & the Cocroaches & Shin Chan! :)

- baca komik: Conan, Doeramon, Ujang & Gila-gila (masih relevan!)

- makan! ais-krim, coklat, desserts, jajan etc... prosedur ini boleh memberi kesan yang berbeza kepada individu. AWAS!

- bersenam: on aerobic cd & lompat2 lah ikot instructor tu ye. bersenam dgn iringan muzik mmg best. Sebab tu Sehati Berdansa tu bagus utk pasangan suami isteri. hehe..

- 'beli tingkap': ni pon ade risiko gak. sbb selagi tak BELI, x puas hati.... so mesti beli gak tapi hadkan kepada seminimum mungkin ye. jangan bawa credit card!

- surfing n blog': ni aktiviti orang sekarang,tak kira umur..janji ada alat yg lengkap. Cuma sila kawal diri untuk melayari laman yang bermanfaat sahaja. U r what u eat! hoho..!

- itu je dulu..lain kali tambah lagi. lain orang lain caranya..

* layan moero attack pon best!

Moero Attack - 燃えろアタック

Ahad, 6 Jun 2010

PEPERIKSAAN KHAS MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM GRED 41

exam ni TELAH diadakan pada 10 April 2010. rasenye siri 1 untuk 2010 ni.


Dah semak resultnya? Kalau dah semak, baguslah. Jika
belum semak, sila tekan link di bawah ini:
==>http://aduan.spa.gov.my/res_ex14j/semak.asp

TAHNIAH kepada semua calon yang telah berjaya!
Kepada yang gagal, saya nak ucapkan tahniah juga kerana sanggup berkorban masa, tenaga, wang dan mengerah minda untuk menduduki exam tu. From 9-5, penat wo!

Saya bersama-sama housemate comel=K.Jue dan rakan ayu seUiTM dulu=Liza; telah menduduki exam tersebut di Hotel Cherating. Best, exam dalam dewan hotel..siap disajikan 2 botol mineral & jajan gula-gula, macam p kurus eh kursus! tengok laut biru.. diselangi dengan iklan en mat & pn minah saleh berjemur sun bath! mmmmm...agak 18SX!

sangat happy mase exam ni sbb first time p exam dgn h/met. kami dok bertiga, meja banquet. so duduk agak rapat tapi takut nak tiru-meniru. kami baik...:)

*nanti upload gambar.

Sabtu, 5 Jun 2010

Srikandi Cintaku

Dingin malam tirai kenanganku
Menyerlahkan sekurun ingatan
Terciptalah rimba kehidupan
Percintaan dalam perjuangan

Kesetiaan sebagai bekalan
Bisikan penuh pengharapan
Tiada garis dapat memisahkan
Segalanya kudratMu Tuhan

Alam bagai mengerti
Segala yang terjadi
Embun menitis panas simpati
Pertemuan tiada awal akhir

Perutusan berdarah ku terima
Gugur kuntum di tengah halaman
Medan ini kurasakan sepi
Terpaku pilu

Ku semaikan pepohon kemboja
Yang bunganya adalah hati ku
Semadilah dalam kedamaian
Semangatku tetap bersamamu

Kan kuusung oh! jenazah cinta
Semadikan nisan kasih suci
Semangatmu tetap bersamaku
Selama pasti

Debu malam meragut kenangan
Menyedarkan dari lamunanku
Percintaan dalam perjuangan
Kau abadi Srikandi Cintaku


* sangat suka lagu ini. my bro ade tulis cerpen yang turut diselitkan lagu ini. nanti nak update..

-penyanyi Bloodshed-komposer M.Nasir-pelirik Usop Kopratasa?
sila rujuk http://syahrilkadir.wordpress.com/2009/03/06/siapa-sebenarnya-penulis-lirik-srikandi-cintaku/
*credit to Mr Syahril!

Jumaat, 4 Jun 2010

berkenaan air sejuk lagi..

sambungan...

Air sejuk yang berais itu akan membekukan oily stuff yang kita makan. Kemudian ia akan melambatkan proses pencernaan. Apabila mendapan itu bertindakbalas dengan asid, ia akan break down dan diserap oleh encik usus kita, lebih cepat drpd solid food.

What happens next?
- Then, it will line the intestine. Very soon, this will turn into fats! Untuk memburukkan keadaan lagi, lemak-lemak ini sangat boleh mengakibatkan kanser. Oleh sebab itu, cara yang terbaik ialah minum air suam selepas makan ya! Sila ikut amalan tok nenek embah-embah kita tu.

Emel yang saya baca ni ada bagi nota penting berkenaan heart attacks. Katanya, kita kena tahu bahawa simptom serangan jantung itu TIDAK semestinya pada left arm hurting.

* You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Loya-loya mual & intense sweating are also common symptoms.

** Awas jika tiba-tiba jaw line anda sakit. Pain in the jaw can wake u from a sound sleep.
Nak tau? 60% orang kena serangan jantung while they are asleep, do not wake up!

So, let's be careful & aware. Air suam tu <>double trouble tak sedapnya kan?

moral: b4 sleep, elok mengucap 2 kalimah syahadah juga. mane la tau, termasuk dalam kumpulan 60% tu...

= Untuk mengesahkan fakta-fakta di atas, sila rujuk your doctors & Mr/Mrs Cardiologist. TQ!





vuvuzela


football's beautiful noise!

Pop kuiz hari ini:

Benda apakah yang dibuat drpd plastik, panjangnya 1 meter, berwarna terang ceria dan ada bunyi macam gajah?


Jawapan:

VUVUZELA -



ia bukan gajah mainan, godzila atau maajun kurus tetapi ia adalah trompet bising, berasal dari Afrika Selatan - diasaskan oleh penyokong tegar bola sepak mereka - menjadi simbol sukan di negara tersebut.


* w/pun ia adalah trompet, tapi ia bukan alat muzik.



Supplier vuvuzela iaitu Boogieblast cakap: "Put your lips inside the mouthpiece and almost make a 'farting' sound. Relax your cheeks and let your lips vibrate inside the mouthpiece. As soon as you get that trumpeting sound, blow harder until you reach a ridiculously loud 'boogying blast'.


ade berani? cubelaaa.... (practices make perfect!)

Khamis, 3 Jun 2010

Minum air suam


Saya nak kongsi satu emel berkenaan cara-cara minum air.
(Air = air masak / mineral / air 'jarang'! Bukan air bergula - kempen kurangkan gula dalam hidup kita.)





Correct Time to Drink Water....

Drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the human body:

i. 2 glasses of water after waking up - helps activate internal organs
ii. 1 glass of water 30 minutes before a meal - helps digestion
iii. 1 glass of water before taking a bath - helps lower blood pressure
iv. 1 glass of water before going to bed - avoids stroke or heart attack

* Setakat ini saya hanya amalkan cara (i) sahaja. Itupon 1/2 gelas, sebab memang dah tak tahan nak masuk wc! :)
Selamat mencuba!

cari tips kurus..?

Salam, hi every gorgeous readers n bloggers!!!!!!
'Happy Thursday' to every one.
(bestnye esok dah Jumaat kan? lagi best kalau Isnin sambung cuti kan?!)
Cuti-cuti Malaysia!!!!! lalalalaaa...

TIPS?
menurut Dewan Eja, makna TIPS ialah seperti berikut:
- small amount of money given as gift for service rendered.
- useful piece of advice, petua.
- useful hints or inside information, [no specif translation].

*untuk maksud blog ini, sila guna makna yang ke-2 & 3 sahaja. Harap maklum ya kawan2!

So, dalam laman ni, korang boleh rujuk beberapa koleksi tips saya. Bukan tips kurus je tau!
(Selaras dengan perkembangan dunia IT sekarang, scrap book saya akan turut mengalami proses transformasi menjadi e-book juga!)

Kita boleh cuba dan amalkan sama-sama. Sukacita dimaklumkan bahawa tahap keberkesanan ialah berbeza mengikut antibodi masing-masing. Cubalah dengan ikhlas dan istiqamah. Mudah-mudahan dapat KAF BA RO KAF ALIF TA NUN. Insya Allah..

LinkWithin

related posts with thumbnails