Khamis, 11 April 2013

Hot Tips Lulus Exam PTD

jangan baca gosip artis jek!!

Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.
Nama glamer ialah exam PTD.
Skim jawatan ialah M41 (maknanya M untuk PTD, 41 ialah gred lepasan Ijazah).
Semua kelulusan Ijazah yang diiktiraf kerajaan Malaysia boleh apply jawatan ini.
Exam terbaru akan diadakan pada 13 April 2013 (Sabtu), bermula jam 9pagi hingga 3petang. Ada 4 seksyen (A-D) yang turut melibatkan esei B.Melayu and English.  


Tips Nak Lulus Exam PTD:
1. Baca arkib berita for the past 6 months. (dalam Utusan online ado ni..).
2. Praktis tulis esei dengan penguasaan hebat kedua-dua bahasa utama di Malaysia itu.
   (Make sure ringkas, padat & menjawab soalan)
3. Ambil tahu pengetahuan am Malaysia dan dunia.
4. Tahu ilmu Matematik atleast syllabus SPM. 
5. Jangan derhaka kepada ibu bapa.
6. Rajin-rajin belanja saya. hehe!

*credited: kawan ibu Amani yang dah berjaya jadi PTD.. acik pon tak kenal beliau!




2 ulasan:

sitiezahim berkata...

salam..hehe dulu saya penah dapat exam ni. sehari suntuk..jem otak hihihi

Tukang Karut berkata...

ptd? ermmm... miimpi je la...

LinkWithin

related posts with thumbnails