Saturday, February 11, 2012

Bela Kucing Sihatkan Jantung

late 'gemok' yang kurus; kucing kampung!
sekali pandang, kucing mak aku ni seiras John Al-Buayak; iaitu kucing si Olando Ahmad romeokampung.blogspot Jari Yang Terbarai tu. mane ntah Ustaz Jerman celops tu. lama tak nampak beliau..


Petua ini diambil daripada Harmoni:
belalah kucing untuk sihatkan jantung.

Kenapa kucing?
Sebab kajian oleh penyelidik di Universiti Minnesota, Amerika Syarikat mendapati kasih sayang dan cinta yang ditunjukkan oleh kucing kepada anda mampu meredakan stres. Kajian tu mendapati berbanding anjing, bela kucing mampu kurangkan risiko sakit jantung hingga 40%.  Anjing kan mughalazah.. janganlah orang Muslim terlupa sampai terpeluk anjing ya.. Peluklah kucing.. Kucing adalah haiwan kesayangan Nabi. Kucing tahu kalau kita tak suka dia..

*Kajian kucing ini telah dibentangkan dalam International Stroke Conference 2008 oleh American Stroke Association di New Orleans, Amerika Syarikat.

Pembela kucing dapat elakkan sakit jantung. Tapi perlulah jagaan yang sangat rapi supaya tetamu tidak 'sakit jantung'  apabila tercium bau yang kurang menyenangkan daripada output kucing itu.. 

credited: Harmoni, edisi tak tahu..

*kawan-kawan yang disayangi,
maaf tak sempat balas kunjungan. sibuk nak pilihanraya ni (konon!)




44 comments:

CikPuan Fara said...

saya pencinta kucing yg tegar! kucing mmg boleh hilangkan stress.. tgk dianya manja pun xleh nk marah kannn? hihi

Unknown said...

allergic dengan kucing....
camner tu... fobia giler...he3
dulu kechik2 pernah kena serang ngan kucing....

dill said...

err..suke gitu2 je ngan kucen. hehe

dill.

akubiomed said...

Kucing juga tidak sesuai untuk wanita yang merancang keluarga kerana kucing adalah pembawa parasit Toxoplasma kalau memasuki badan wanita akan memakan janin.

Air liur kucing yang kering pada bulu kucing akan terbang memasuki saluran pernafasan akan memberi masalah sukar pernafasan iaitu serangan Asma kepada pesakit yang ada sejarah Asma.

Saya bukan membenci kucing kerana saya mempunyai sejarah ketika kecil membela kucing. Oleh sebab atas alasan-alasan diatas saya terpaksa melupakan hasrat membela kucing setelah berkeluarga.

LadyBird said...

salam akak..

btl2.. menyihatkan jantung sebab kalau tension je.. bile main2 ngn kucing dpt hlgkan stress..

Telor Power said...

aduh....kenapa kucing, saya dah tak boleh bela kucing dah huhuhu

biela bell said...

tak bela kucing tapi suka tgok kucing sbb tak brani nak pegang kucing.huhuhu

AmirFX said...

Kerja kat SPR ker? Mak kita tak suruh bela kucing.. Nanti kucing gigit kiterang.. haha...

Unknown said...

Salam,
Kena pelihara kucing nampaknya. Seekor pun takde kat rumah ni.

blog-tips-kurus said...

CP Fara,
selamat kalau kita tiada asma. :)

blog-tips-kurus said...

remyH,
oooooo.. patutnya kucing la yg takut kita,kan...??

blog-tips-kurus said...

dill,
kena la start suka banyak sekarang, kan...?? (>.<)

blog-tips-kurus said...

bro akubiomed,
penghidap asma memang kena elakkan kucing. takpelaa.. bela ikan pon terapi juga. :-)

blog-tips-kurus said...

LadyB,
kalau tak bermasalah, takpe.. :)

blog-tips-kurus said...

Telor P,
ikan ok kan?? :-)

blog-tips-kurus said...

biela b,
aikkk?? dia tak makan kita, kita pon tak makan dia.. (^.^)

blog-tips-kurus said...

Amir,
ish! idak le.. heh!

kucing baik le.. ;)

blog-tips-kurus said...

Dato' LF,
waa'laikumussalam..

kena ready kalau nak bela. perlukan sedikit pengorbanan.. :-)

Telor Power said...

BTK : ikan best gak mcm kat M3 tadi....ikan betta bellica, mamja plak tu boleh main kat tangan tuan dia hehehehe

mmg sempoi plak tgk ikan manja2 nie.

Empayar Utama said...

Anak-anak saya (cewah) ada athma (dululaaaa); doktor pesan kalau boleh elak dari kucing. Tak tanya pulak "kenapa?" masa tu. Agaknya aku silap dengar kot mungkin dia pesan balik rumah nanti kalau jumpa kucing jangan langgar - elak kucing tu yea... Agaknya :)

blog-tips-kurus said...

Telor P,
bunyi macam metallica je.. :-)

blog-tips-kurus said...

EU,
haha!
heppp!! kalau jumpa anjing pon, jangan langgar le pakcik.. (",)

Pembunuh Tanpa Bayang said...

membela beberapa ekor kucing.dan kesemua mereka hanya di kutip di tepi jalanan.kasian tak sampai hati lihat mereka yang kecil kecil hidup melarat.

Ain Zulaikha said...

ain dah ada lebih 100 kucing jaga kat rumah ni, tapi sekarang tinggal 2 je.. sebab yg lain ada yang mati sebab sakit, menghilangkan diri, dan lain2 sobs3

Unknown said...

output? hahaha

ghost said...

kucing aku yang bernama fishball sudah lama tinggalkan aku.sejak-sejak dia ada bf baru,katil aku langsung tak dijenguknya.

baguznet said...

nak bela kucing tp x blh, lama dulu je pernah. igt nak bela arnab tp x tau blh ke tidak

Unknown said...

Yeap...sy teringin nk pegi Tioman...nak kuatkan jantung kt sana hehehehehe

Hans Hanis said...

saya suka bagi kucing makan jer
jaga nih masih xmampu
:-)


P/S : Tolong Bantu Hans Menang iPad 2 ->

http://hanspunyablog.blogspot.com/2012/02/pusingan-akhir-contest-gadget-impian.html

blog-tips-kurus said...

P'bunuh TB,
nobelnya hati & akhlak kamu.. Jab.Kebajikan Kucing cum Yayasan Kucing ni. :-)

blog-tips-kurus said...

Ain Z,
aaaaa....?? ni betul Jab.Kebajikan Kucing ni. :-)

yg hilang tu biasanya sebab nak mati jauh dari Ain...

blog-tips-kurus said...

atok SA,
kena hati-hati. jom rujuk ulasan bro akubiomed di atas-org medic tu.. :-)

blog-tips-kurus said...

Ghost W,
kucing sama kucing..
kamu cepatlah kawen yek! lalala..

blog-tips-kurus said...

baguznet,
ada masalah kesihatan yek?

blog-tips-kurus said...

Azham V,
jauhnyaaaaaaa!!
orang kaya memang macam tu. hihi!

blog-tips-kurus said...

Hans,
boleh cuba tu..

Insya Allah.. All the best! :-)

Unknown said...

owh..ye ke..tp kalo kucing kt umah chii.bleh bikin stress je..slalu menyelinap masuk bawah katil n almari..agagaga

blog-tips-kurus said...

chii,
menduga iman tu. hihi!

Abu Bagi said...

sebab dia comel.. eeee gramnya geramnya :P

skit jantung den kegeraman hahahaha

Tengku Puteri said...

sy pun bela kucing....heee

blog-tips-kurus said...

Abu,
pulaaakkkk!!! haha!

blog-tips-kurus said...

Tgku P,
sihat kan? heeeee...! :)

~Sal Ismail~ said...

alamak..kite x ley ngan kucing..huhu~

blog-tips-kurus said...

Sal,
asma yek??

LinkWithin

related posts with thumbnails