ini karipap besar, tiada gambar jagung rebus.. |
Walaupun makanan ruji kita orang Melayu ialah nasi, tapi sekali sekala makan jagung rebus adalah sangat nikmat. Nyaman!! Baiklah, berikut diwartakan satu petua untuk merebus jagung. Senang sahaja!
1. Masukkan sedikit gula ke dalam air rebusan.
2. Tutup tudung periuk dan biarkan mendidih.
* Jangan masukkan garam. Nanti isi jagung jadi keras. oooo.. begitu ye...!
* Petua ini diambil daripada majalah, tapi lupa namanya. Maafkan saye... ;)
## Karipap besar pelbagai rasa dan perisa itu boleh dibeli di kebanyakan pasar malam. Contohnya di Pasar Malam Minggu, Bandar Jengka. Dekat UiTM Jengka, Pahang pon ada (pasar hari Rabu).
30 comments:
saye baru tau ni. time kasih :)
dill.
dill,
sama-sama kasih. :-)
Nak jagung rebus 1 MsTips...please...!
Eh, cantiklah jagung rebus awak cam karipap
lapar ar plak...hehe
oo mcm tu ke rebus jagung? ingakan main sumbat dalam kuali je. hahaha. dah lama x makan jagung rebus
Jadi tak payah masukkan garam yer?
Panas..Perlukah Aksi Berahi Aaron Aziz dan Jasmin Hamid?
wok J,
1 je keeeeeeee??? makan nasi jela!
EU,
haha! 'petanda' la tu.. hati-hati.. :-)
Dzul,
makan semasa lapar, ye.. :)
kyuubi,
begitulah ye, anak-anak.. :)
JR,
NO! no! <kan garam ye bos! :)
oh, punyala tenung apekah itu jagung..karipap rupenye..=p
Sal,
iya teacher Sal, itu ialah karipap=curry puff. :-)
jagung manis mmg sedap di rebus! tanpa garam, ermm dah masak baru isi la ni..
krukk krukk..bunyi perut kosong.
Eh mana jangungnya sebalik gambar karipa-karipap cinta pula diletakkan. :-)
Hello, how are you? I have something to show you, before it is going to be late.
A new antivirus product.
KASPERSKY 2012
KASPERSKY ANTI-VIRUS (KAV)
1PC = RM 40
3PC = RM 60
KASPERSKY INTERNET SECURITY (KIS)
1PC = RM 40
3PC = RM 70
Any order, you can send me your interest to my email.
mandin26[at]yahoo.com
OR for a better process, you can go to my blog, and fill in the ORDER FORM. It is much easy because it go directly to my email.
http://rahman-kaspersky2012.blogspot.com/
Make sure you insert your handphone number for easy contact. THANK YOU.
Ehhh.. Ingtkan letak garam gak dalam rebusan jagung tu... hihi...
dalam masakan biasanya garam dibubuh last sekali..sebb nak elak bahan masak keras...
CekWa,
selalu dapat jagung manis yang tak manis.. :(
hiro,
musim hujan, cepat lapar. tak musim hujan pon lapar jugak. hehe!
akubiomed,
kah! kah! love puffs!! :-)
rahman,
mmmm.. macam tak berkenaan je ni.. ;)
Amir,
hehe! simpan garam tu yek.. :)
Waqheh,
tu dia... M'sia Masterchef sudah bagi petua. xie xie ni sifu. :-)
Jagung pun ada petua utk merebus .. nice =)
wah..siap terjemah lam english..ehehe~ =p
tapi napa kadang2 jegung rebus macam masin?
atok SA,
mesti bubuh garam tu-nak bagi rasa lemak, kot! ;)
Post a Comment