Selasa, 30 April 2013

DIY Facial Masks For Acne Skin

That Winter The Wind Blows
credited forums.soompi.com

*tulisan Korea tu maknanya That Winter The Wind Blows. hehe! Jo In-sung (Oh Soo) yang tinggi lampai berjari runcing macam wanita ni rajin manicure kot!

Ini ada satu rahsia.
Rahsia buat topeng. Biasanya orang sebut mask..
Hanya gunakan bahan-bahan mudah di rumah.
Resipi mask ini khas untuk yang ada masalah acne seperti jerawat dan rajin buat sendiri. Namanya pon DIY..  

*malas alih suara.. simple English je ni. (>.<)


ACNE PRONE SKIN
Oats and honey are well known for their anti-inflammatory properties, so soak in some wholegrain goodness with a warm oat and honey mask to help tackle those annoying blemishes. 

Ingredients
1/2 cup of oatmeal
1/4 cup of water
2 tablespoons of honey
Squeeze of a lemon

Directions
Grind the oatmeal in a pestle and mortar (lesung batu) (a blender works too!). Add ¼ cup of warm water and 2 tablespoons of honey, then whisk until smooth and paste-like. Add a drop of lemon and apply.


credited: yhaoo.com

Khamis, 25 April 2013

Gerhana Bulan di Planetarium Negara 26 April 2013

Masjid Wilayah Jalan Duta

Saya suka lagu Gerhana, nyanyian penyanyi kegemaran mak saya iaitu M.Nasir.
Hahaha! Mak saya pon minat M.Nasir. Rahsia ini terbongkar beberapa tahun dulu, semasa kami menyelongkar buku resipi mak. Buku resipi dan wanita tidak dapat dipisahkan. Jaman sekolah menengah dulu, saya ada buku lirik lagu. ntah hape hape!

Anda pernah tengok gerhana bulan?
Pagi esok, saya berazam nak qiam sebelum 3 pagi.
Kekononnya nak tengok gerhana bulan.. harap-harap berjaya bangun awal pagi.
Untuk maklumat lanjut, mari kita terbang ke angkasa raya..  

Malam ni ada ceramah sempena gerhana bulan di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin. Putrajaya kan?
Solat sunat gerhana bulan akan diadakan di masjid itu juga pada 4 pagi esok
Maklumat lanjut di blog hebat abang hensem ini.




Isnin, 22 April 2013

Chamang Waterfall Kawasan Maut

kawasan maut di Chamang. hehe!

Carta statistik kemalangan di
Hutan Lipur Chamang

Air Terjun Chamang yang mengalir sangat deras

penduduk Malaysia yang sedang
bermandi-manda di Air Terjun Chamang

di tepi parkir Air Terjun Chamang

Kanak-kanak bawah umur
di gigi Air Terjun Chamang

jalan masuk ke Air Terjun Chamang

Air Terjun Chamang terletak di Bentong, hanya beberapa kilometer selepas bandar Bentong, ini kalau jalan menghala ke Raub. Faham kan?

Jalannya sudah cantik dan lebih selamat sekarang berbanding 10 tahun lalu. Kawasan parkirannya pon sudah besar, ada gerai menjual makanan dan keperluan asas seperti pelampung, baju dan seluar. Pakaian dalam rasanya tidak dijual di sini. Harap maklum. (>.<)

Tandas ada tapi syukurlah kami tidak ada kepentingan mendesak untuk menggunakan tandas. Suraunya? pon tidak perasan sebab tepat jam 1.00 petang kami bergegas pulang ke rumah kakak di Desa Damai berhampiran kawasan Air Terjun Chamang. hehe! In fact, kami belum habis explore kawasan air terjun Chamang ini.

*pagi-pagi Isnin dah spoilt mood sebab pemandu lelaki kereta Malaysia bernombor BKC 6--- yang memandu secara berbahaya di depan DBKL Jalan Raja Laut. watch out man!!






Khamis, 18 April 2013

PRU 13 Tongue Twisters

Sate Seksyen 8 Bangi

"I wish to wish the wish
you wish to wish
but if you wish
the wish
the witch wishes
I won't wish the wish
you wish to wish.."

www.uebersetzung.at


Selasa, 16 April 2013

Tips Rambut Kerinting

Tips Untuk Menjaga Rambut Kerinting Ikal Mayang

1. Guna cream-based shampoo semasa mencuci rambut.

2. Guna sikat bergigi jarang. Guna jari pon boleh. Lagi mudah nak pastikan proses mensyampu rambut rata kena seluruh kulit kepala. Rambut yang nampak kusut pon lebih mudah diuruskan. For curly hair, the less brushing, the better!

credited: yahoo.co & feministfiction.com

Brave Merida from feministfiction.com


Isnin, 15 April 2013

PRU 13 Tok Mun VS Cucu

Vitagen pon dah ada kolagen

Sketsa pagi Isnin yang indah antara Tok M dan cucunya bernama Atan yang belum akil baligh..

Tok M: Atan, cepat menyorok! Sekejap lagi cikgu kamu nak datang.

Atan:   Tok la yang kena nyorok cepat.

Tok M: aikk!! Kamu tu yang ponteng sekolah. Kenapa tok pulak yang kena menyorok?

Atan: Sebab Atan dah bagitau cikgu, Atan cuti sebab tok meninggal..

Tok M: !@#$%^&*#$%^*

credited: Mingguan Malaysia April 2013

** Tok M; atok kepada Atan di atas bukanlah Tok Mun popular yang pernah bertanding dalam PRU tahun 2008 dahulu. Tok Mun sebenar yang akan bertanding lagi dalam PRU 13 tahun ini ialah Puan Maimun Yusof; 94 tahun. Beliau akan bertanding bagi kerusi Parlimen Kuala Terengganu. Dulu Tok Mun bertanding atas tiket BEBAS, guna simbol kunci. Mungkin Tok Mun akan menjadi calon tertua pada pilihan raya umum 2013 ini.


Khamis, 11 April 2013

Hot Tips Lulus Exam PTD

jangan baca gosip artis jek!!

Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41.
Nama glamer ialah exam PTD.
Skim jawatan ialah M41 (maknanya M untuk PTD, 41 ialah gred lepasan Ijazah).
Semua kelulusan Ijazah yang diiktiraf kerajaan Malaysia boleh apply jawatan ini.
Exam terbaru akan diadakan pada 13 April 2013 (Sabtu), bermula jam 9pagi hingga 3petang. Ada 4 seksyen (A-D) yang turut melibatkan esei B.Melayu and English.  


Tips Nak Lulus Exam PTD:
1. Baca arkib berita for the past 6 months. (dalam Utusan online ado ni..).
2. Praktis tulis esei dengan penguasaan hebat kedua-dua bahasa utama di Malaysia itu.
   (Make sure ringkas, padat & menjawab soalan)
3. Ambil tahu pengetahuan am Malaysia dan dunia.
4. Tahu ilmu Matematik atleast syllabus SPM. 
5. Jangan derhaka kepada ibu bapa.
6. Rajin-rajin belanja saya. hehe!

*credited: kawan ibu Amani yang dah berjaya jadi PTD.. acik pon tak kenal beliau!




Selasa, 9 April 2013

Makan Prun Untuk Kurus

Ini ialah kek pecan butterscotch. yummy!

Kenal buah prun kan?
Pitted prunes cap Sunsweet tu sedap. InnerShine Brands pon guna pati prun.

Kalau nak turunkan berat badan, makanlah buah prun. 
Prun ada banyak serat. Jadi kita akan sentiasa rasa kenyang. Bolehlah menghindari tabiat makan terlalu banyak. Kononnyaaaaa..!!

Buah prun ni kaya dengan anti-oksida berbanding buah lain. Prun boleh elakkan pengoksidaan kolestrol dalam darah. Makanya boleh tolong cegah plak daripada berkumpul di bahagian arteri darah kita. Tekanan darah pon boleh rendah dengan zat kalium buah prun ini. Sekian.

credited: yahoo.com

Jumaat, 5 April 2013

Tips and Tricks For Looking Slim Part 2


i'm slimmer than chubby bunny ladybird..


Look Slimmer and Better in Photos 

1. "When posing in pictures, keep your head up and your shoulders back," says Jennifer Miller, Cosmopolitan's Photo Director who handles the magazine's cover shoots.

2.  "Keep your posture tall to slim yourself instantly. Turn your body three quarters to make yourself look thinner and more natural. 

3. Shift your weight to the back leg to give shape and sass to your look. 

4. To combat arm flab, put your hand on the hip facing the camera, which will immediately make your arm look trim." 

*credited: yahoo.com

LinkWithin

related posts with thumbnails