Khamis, 31 Mac 2011

kopi kurus & kopi saka


1. Kopi saka ~ boleh search @ darulruqiyyah.blogspot

2. Kopi kurus ~ macam2 ada.. cuba red guara-DCL. ade la yg mengaku telah berjaya mengurangkan ukur lilit pinggang=kempiskan perut. Mungkin kebetulan je kot!




kanan - kopi kurus
 

Di tempat kerja, anda mesti sediakan payung sebelum hujan - stok jajan mesti diwujudkan supaya tidak kebulur yang mana kelaparan boleh mendorong manusia menjadi ganas/bertindak tanpa rasional. panjangnye ayat!



stok jajan @ tempat kerja


Kalau p out-station, sila jangan lupa tapau gula/kopi/teh yg pihak hotel sediakan & letak kat pantry opis - dengan harapan budak2 opis akan bantu abiskannya.


guna Pal Sweet, kononnnnn....!

* Gula merah lebih elok daripada gula putih..

Ahad, 27 Mac 2011

MAKAN & JANGAN makan!!

asal-usul cat-fish

1. Mangan iwak (makan ikan) - tingkatkan kuasa berfikir.
Jangan makan ais krim-ada lemak tepu yang boleh sekat aliran nutrien ke otak.
* ikan masih mengungguli carta MAKAN!!

2. Sayuran hijau - penghasil hormon ceria.
Jangan makan coklat putih sebab ia bukan coklat & tiada pepejal koko (faham?!). Ia tak kan rangsang rasa riang gumbira.

3. Secawan kopi bantu tingkatkan daya fokus & tingkatkan ingatan jangka pendek.
Jangan minum kopi & energy drinks berlebihan - boleh ganggu tidur. Tidur yang berkualiti adalah masa untuk pulihkan sistem otak - otak pon nak rehat!

4. Yogurt rendah lemak (sumber lisin-pemusnah bakteria) atau kekacang (mengandungi banyak arginina-ape ni?!). Jangan minum soda banyak2 - boleh jadi murung & cemas.

5. Teh pudina boleh tingkatkan fokus & > tenang.
Jangan makan gula-gula ~ boleh tingkatkan paras gula & minda jadi kabur.

6. Blueberries - kurangkan risiko nyanyuk & Parkinson. Jangan makan beri yang belum masak.


* nak tau nama zat setiap makanan di atas, boleh rujuk 'remix-Julai 2009'.
kalau boleh jumpa laa... :-)


Sabtu, 26 Mac 2011

10 MAKANAN Penghapus Bad-Mood!!



1. IWAK = ikan = omeganya tingkatkan zat anti depresi dlm serum darah. so sape mkn ikan jadi tenang.

2. PISANG = banana = zat pisang boleh hasilkan serum darah lebih banyak & mengenyangkan. 

3. BAYAM = asid foliknya mampu menghalau rasa tension!

4. ANGGUR = Vit C merangsang adrenalin, seterusnya melepaskan semua tekanan!

5. CERI = zatnya seimbangkan suasana hati & hasilkan rasa bahagia.

6. BAWANG PUTIH = boleh hilangkan gugup.

7. LABU = Vit B6 & zat besinya mengubah darah jadi dextrose-boleh rangsang otak jadi gembira!

8. ROTI GANDUM = karbohidrat kompleks berfungsi macam omega ikan-anti depresi.

9. SUSU RENDAH LEMAK = untuk orang yang cepat panik!!

10. DAGING AYAM = selenium ayam ni bantu atur mood kita.

* nak tau nama zat setiap makanan di atas, boleh rujuk 'remix-Julai 2009'.
kalau boleh jumpa laa... :-)



LinkWithin

related posts with thumbnails