Khamis, 28 Oktober 2010

Put On Weight!! ~ Tips To Work Out!


aku yg pemalu ....

FAKTA:
Antibiotik boleh mendatangkan beberapa kesan negatif kepada tubuh kita.
Contohnya mual-mual, tekak loya, sampai satu tahap nak telan air liur pon susah!
trauma!!

Yang paling best, antibiotik (gambar di bawah) ini boleh mengGEMUKkan badan
sebab sangat membuka selera makan (aku laa...). Memang berat aku naik 2 kg
sepanjang hampir 2 bulan on that pills. Sebab tu amik gambar tutup muka..
Mujurlah ada  penasihat amatur (yang >< sama je tu), sentiasa memantau
pemakananku. Walaupun doktor suruh makan 2biji x 2kali sehari, kesannya tetap
sama. Bukan aku pandai2 beli kat farmasi sebab ni ubat terkawal-mahal kot!
Syukurlah boleh claim..

Contoh Antibiotik: TETRACAP 250

Agen penaik nafsu M.A.K.A.N!!

Aku berazam untuk bersenam 1 jam sehari untuk mengalihkan perhatian/fikiranku
tehadap MAKANAN! Lagipon sambil2 motivate orang tu supaya turun BERSENAM!

TIPS TO WORK OUT: (lupa drpd mag ape, maybe Women Weekly)
1) Mesti mkn sikit - 1 jam sebelum b'senam
- semangkuk bubur/kekacang, pisang, epal etc.

2) Minum secawan kopi - 1 jam sebelum b'senam
- bantu kita b'senam > lama.

3) Don't cut Carbs - swap white carbs to BROWN ones
- kalau b'senam dgn teratur, mesti ambil karbohidrat yang BUKAN PUTIH!
- Karbohidrat penting sebagai sumber tenaga dalam diet kita.


Isnin, 25 Oktober 2010

Tips - (18sx) Malas exercise, Lakukanlah Sexercise!!

WARNING: entry ni khas untuk LEGALLY married couples!!

mmmm... atikel dari column NURANI LELAKI, Utusan Msia pg 10, 21.10.2010
gmbr hiasan: Who's that?  future FIL, maybe...

Kepada bloggers (sudah menikah secara SAH) yg mls b'senam
sbb pnt bw je, bolehlah cuba alternatif ni:-

1- Buka pakaian = 8 kalori sejam
2- Cium = 68-90 kalori sejam
3- Urut = 80 kalori sejam
4- B'hubungan badan = 144 kalori sejam

ooppsss!!
kalau nak detail, sila cari atikel ni as mentioned above.
Selain bakar lemak, mampu kurangkan tekanan,
bantu perkembangan otak & membuatkan badan sihat cergas!!

* Tekan tubi (30minit) = 171 kalori

sejenak bersama boboi (lupe namenye) @ Lake Garden

Aktiviti rutin hujung minggu ialah beRIADAH di Lake Garden.
(kalau x blk kampung sbb mak dtg sini)
Lepas penat tangan kanan & KIRI sebab badminton n bolibol,
belajar sepak bola dgn wok J. Boboi (anak sape ntah) turut
dipelawa main futsal setelah kami kesian tengok beliau
asyik menjeling manje.... We miss U:)
Alat-alat senaman kami yang berjenama terkenal!

Rabu, 20 Oktober 2010

b.a.k.a.l Ibu Mertuaku?


[dialog dlm Getz-hiway Karak, 2yrs ago..]
Alya (6) - b.Ani ade bf tak? bile nak tunang?
ibu NeneE (25)  - cibuk je bdk kecik ni. bf b.ani jauh laaa...
b.Ani (23) - (mmm...mmg sgt jauh. kat sane daahhh.. tp >< mcm gmbr ni je..)


Autograf terakhir drpd si dia...TQ google!




ni la bf sushi aritu..
belakang tu minum air jarang...
 aaaaa...gelak ke jeles?
atleast aku x print muke depa gune printer ofc tau!

Janganlah pertikaikan jodoh seseorang, cepat sangat ke..lambat sangat ke..banyak jodoh? x matching ke.. itu semua kan kuasa Allah. Silalah jaga hal sendiri tapi keprihatinan anda semua amatlah dihargai..

Tapi sukacita jugak nak paparkan wajah 'ibu mertuaku' ..
(idaman gadis Malaya JayPiEn) jeng! jeng! jeng! uuuuu...

aa..aa...sila jgn jeles meles!
.. dan mereka yang gagal menakluk hati MIL.. (please go back & practise!)
CC tetap pilih Javanese even korg posing x maut!
* Speks ibu mertuaku:-
1-open-minded
2-sporting
3- 1 & 2
4- :)
 


Isnin, 18 Oktober 2010

BAJET 2011 - tips jimat petrol & pre-paid

Setting the Stage for Growth - The Star 16102010

Budget 2011 that lays the foundation for Msia to become a
high-income nation will centre on 4 key strategies:

1-Reinvigorating Pte Investment - merancakkan pelaburan swasta
2-Intensifying Human Capital Development - membangunkan modal insan
3-Enhancing Quality of Life of the Rakyat - meningkatkan kualiti hidup rakyat
4-Strenghtening Public Service Delivery - memantapkan penyampaian perkhidmatan awam

**betul ke terjemahan aku tu? JOWO x pas, English pon ala ala je.. name je anak Wak Salleh!

Bajet 2011 korang da buat?
mmm...sekarang ialah zaman berjimat-cermat. Tol x naik
(tol Phg x masuk list!).
& ada 300 jenis barang yg tax-free..perfume, henpon akan murah tapi harga minyak mesti naik sebab bergantung kepada harga minyak dunia. Bukan gov kita tetapkan sendiri yek!

So, dengan bangganya nak bagi TIPS PETUA:
a) utk korang jimatkan penggunaan minyak,
    terimalah incik MAX POWER made in JAPAN. ($$ back gerenti!)
    korang boleh call suspek di bawah (abg ipar aku dgn bininye=akak aku!).
     Nak testimoni pon ade. bole shout Pn Pensyarah yang kerap
     berulang-alik KL-Penang ni http://aqmaralbi.blogspot.com/ (akak ipar aku)


call Yusli 010-3344 246/245

b) nak jimat pre-paid sambil buat side $$?
    bertukarlah kepada pre-paid incik XOX.
     Starter pack-RM8.80, FoC 150 SMS x 12 bulan to inter XOX &
     Celcom line.  bole cek sini XOX
call Yusli 010-3344 246/245
*Jangan segan silu untuk call/SMS /shout depa ye.
  Bgtau je depa bahawa  korang ni peminat tegar aku, ceh!!
  Mesti dpt diskaun-$$ sedare!

c) Tanam sendiri bahan-bahan masakan.
   Contohnye beli sepasu cili yg dah byk buahnye cam gmbr ni.
   Baby aku ni bername LOLO, DOB=10102010, POB=Kafu Kepong.

Lovely LOLO, lebat cilinya...
close-up my LOLO..

* Sungguh menawan kan? tepuk dahi tanya akal masing2 yek! hihiii..
   Selamat Mencuba!!

Jumaat, 15 Oktober 2010

Kecintaanku...

hiasan wae, comel banget!

Ku syg kue..
Sebab e opo tho?
Bace nang ngisor iki yo:-
1- Kue rajin masak, (ngemas pon rajin!)
2- Kue ayu cumel, angger kurus koyo bien, laaaaggi apik!!
3- Kue = kakak, PA, bonze & supir ku.
4- Kue bijak..
5- Kue konco se-umah, pernah sebilik, pernah se-sekolah-
*podho jaghong asrama wedok!
6- Kue sughir?? -asyik tukune jajan, emas permoto, intan berlian.. waka waka!
7- Kue pande sukan-kabeh iso main!
8- Kue baik banget.
9-infiniti..mmm...opo meneh yo?
alaaahhh... koyo seng ngisor meneh iki lah,
ye bener wae opo seng konco ne ngomen kui!
(bocah2 kui opo dibhayar?) ceesssss!!!


http://jumir-myspace.blogspot.com/
entry 12102010

  ni baru betul gambar kami -
@ Colmar Tropicale French Castle,
Bukit Tinggi, PAHANG je..


**sopo arek karo aku, kenek takon kue yo!

Khamis, 14 Oktober 2010

Maher Zain ~ Pernah terlupa Al Fatihah..

mmm..kat Utusan (14102010):
'1 yg pasti, saye b'syukur & b'nasib baik kerana dadah & alkohol belum sempat lagi jadi teman setia saya...'

Untungnya beliau, cepat dapat hidayah. Antara insan yang terpilih ni..

dare to eat me??

** gambar ~ google je web korea.. bukan gmbr MZ tapi adik kat Korea!

Selasa, 12 Oktober 2010

Confession of a non public figure

Dear my beloved ayah bonda,
I'm so sorry for keep u waiting year by year until lovely NenE came into our family-
(another gift from Almighty God ALLAH.. Alhamdulillah..)

Frankly, i don't bother by others Qs -
well, i don't ask for their $$, i never owe them & i'll don't burden them, i'm just 23!!
Btw, thanx for their concern & please take care of your own families, ok :)

 BUT when both of U ask, it really hurt me.
Deep in my heart, i burst into tears.. rain heavily but no snow.. huhuhuuuu...
I pray ALLAH for sending some1 that can make both of U happy
I pray for the best.. 

Thank you ALLAH  for every single thing..

** as promised, ni lah finalist menantu yg ditunggu-tunggu tu.
    mak pilih lah calon-calon kat bawah ni:-
                   a) Maher Zain (credit to U)
                   b) Zinadine Zidane (credit to googel image)
* tapi depa semua wes kawen! kepiye??!!  huhuuu..


a) Maher Zain



b) Zidane - pointed nose ~ same laaa.... :)


Isnin, 11 Oktober 2010

Salam Perantauan..

** Ini bukan Kreativiti Menipu, TRONOH jadi TORONTO!**

 Kehadapan ayah bonda,
Maafkan anakanda kerana mungkin tak dapat pulang beraya Aidil Adha yang dijangka tiba pada hari Rabu, 17 November ini. Ketidakpulangan anakanda yang disayangi ini adalah kerana .... (maaf, tak dapat dinyatakan di sini).

Di kesempatan ini, anakanda ingin memohon ampun dan maaf daripada ayah bonda atas semua kesalahan lalu dan yang akan datang. Sila halalkan juga segalanya ya ayah bonda.. Diharap ayah bonda sentiasa mendoakan anakanda yang jauh di perantauan ini. Restu ayah bonda sentiasa anakanda harapkan dan sangat hargai.

Akhir kata, sudi-sudilah ayah bonda tatap gambar-gambar di bawah ini buat pengubat rindu (kalau rindu laa...)

*Lokasi ~ Dunia Salji, Tanah Tinggi Genting Negeri Pahang Darul Makmur..
Tarikh ~ 29 Syawal 1431..
Model ~ anakanda bersama bonze 3G
bestnye peluk beliau!

V=Victory!

nota kaki = TIPS p Snow World:-
i -  kalau nak kesan gambar > dramatik, sila datang pada daftar pada awal pagi. Nanti ada ala-ala glasier, stalaktit & stalagmit..

ii- tiket RM17/orang - 40 minit. (termasuk sewa jaket, sarung tangan & kasut TANPA stoking!)

iii- pakai kasut sendiri pon boleh kot.. better pakai seluar jeans/fabrik tebal!

iv - pakej kombo gambar saiz 8R + 3R=RM30 sahaja. Dilarang bawa masuk kamera.

v - Personal locker disediakan untuk simpan belongings. Cuma boleh masuk bawa diri je.. sediakan 2x50sen syiling!

*kami x smpt main gelongsor gune tayar beso tu.. rugi lo!



Sabtu, 9 Oktober 2010

Tips nak GEMUK - Mari Berenang!


Life must goes on...

Ku tinggalkan 5 Okt, sekarang ialah 9 Okt, 1.35 pagi waktu GH (Hidup mesti diteruskan ok!, even countdown to 2011 is just around the corner & yet my mission is still incomplete!!)


Suasana tenang & nyaman ini sesekali dicemari oleh bunyi zzzz...
(iaitu bunyi jiran2 bilik depan kiri kanan ni berdengkur kuat sangat! mesti sebab depa tidur terlentang atau obes atau leher depa pendek?)
Jangan ambil mudah sebab dengkuran luar biasa ini mungkin tanda2 anda berpenyakit & menyusahkan orang ramai! arrrgghhh!!!!

Tika & saat ini, bukan bab dengkur yang nak diutarakan tetapi ingin berkongsi tips nak GEMUK. Jangan betulkan skrin anda sebab ini memang blog tips KURUS tapi atas permintaan terakhir beberapa 5-6 org rakan bw (nama2 akan diteg kemudian!), maka ku perturunkan jua petua itu. Sedia semua, mari kita lihat cara mudah nak gemuk seperti aksi mendebarkan berikut. jeng! jeng!

jari telunjuk jari hantu ialah V=Victory!
(aksi biasa kanak-kanak yang belum ambil UPSR)
 1) Berenang sambil makan-makan bersama sepupu sepapat!

Bocah-bocah, sila minta ibu masing-masing sediakan beberapa wadah makanan lazat seperti BBQ & ubi kentang gembira digoreng sebab ia banyak kolestrol untuk gemuk. Kami sangat gembira memakannya sambil chit chat! Kami kecil lagi, tak pandai mengumpat & berikrar x akan mengumpat. dun wori!


ahli kelab renang NONEM!
 2) Menyertai kelas renang NONEM.

Disebabkan kelas ini tak do lesen & name glam, suke ati korg la nak dtg ke tak. Janji bayo yuran sebab bisnes is bisnes! Alaaa...duit banyak, drpd beli rokok baik join the club. Bole masuk SKT or CV! ('swimming pool kartun' sedang diisi air..Dijamin tiada yang lemas w/pon x b'lesen sebab sangat cetek!)


dalamnye banyu ne..mari posing!

3- Amalkan tidur selepas makan berat (nasi putih yg byk kanji & lauk pauk tanpa sayur).

4- Selalu stay up sambil mulut kunyah jajan kudapan.  Makan nasi pon ok!

5- Jgn sarap tapi makan heavy lunch, dinner & late supper!

6- > makan, tidur, tengok tv, ngadap lappy~bw! < senam.

7- Jauhi tangga, mesti guna lif & parkir kenderaan dekat lif.

8- Jangan minum air jarang. Air mesti manis dan berais!

9- infiniti : Buat yang atas tu dulu. Bagi banyak belum tentu buat.
Testimoni bole rujuk cik 3G http://jumir-myspace.blogspot.com/. Betul, tak tipu! baik punyaaa..!!

* Jangan ikut petua di atas sebab itu gemuk tak sihat. Tips Gemuk Sihat akan ada nanti. Insya Allah..!

Selasa, 5 Oktober 2010

Tragedi 5 Oktober..

timmy - sekadar penyeri. bila DOB dia?

1) Fakta Gembira:
Selamat Hari Tua Kepada semua insan bertuah yang lahir pada tarikh ini. Antaranya: En Ahmad Azivik Azbe b. Abdul Aziz (x-schoolmate) &
Mohd Syahrir Zakaria (x-boss!)
** En Azbe sahaja masih berstatus solo .. :)

2) Fakta :( 
 5.10.1999 - 5.10.2010, dah > 1 dekad Mohd Herman b.Ahmad  
 (x-schoolmate) kembali ke rahmatullah akibat kemalangan jalan raya
 Al-Fatihah... 

Kepada semua yang sudi baca entry ni, sila sokong kempen MUFORS yg banyak keluar kat iklan nuffnang tu. MUFORS = Malaysians Unites For Road Safety, dalam B.Melayu = Malaysia Bersatu Untuk Keselamatan Jalan Raya. Sila pandu dengan cermat. Ingatlah, orang yang tersayang nak kita balik dengan selamat... :)

*Atleast 18 lives are lost unnecessarily on M'sian roads DAILY
~ seperti yang diiklankan pada MUFORS.
(jumlah ini belum masuk kucing/ayam/lembu/kambing/ba alif ba ya...!)


bile en miow jd polis trafik

I've learnt that no matter how bad your heart is broken
the world doesn't stop for your grief
i've learnt that the people you care most about in life
are taken from you too soon...
Life unexpected!

sumber gambar: http://tremendous.com/ & incik google

Jumaat, 1 Oktober 2010

Diet Darah O - Penderma Universal

encik Bunny tak menyatakan darah beliau, mungkinkah O..?

Ciri-ciri O yang budiman :

* Sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain (orang kuat ni..!)


* Mudah mengadaptasi pelbagai makanan

* Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik. chaiyo!

* Elok ambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat seperti daging, buah-buahan, ikan & sayuran

* Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

* menghindari produk susu dan gandum.

* menghadkan pengambilan buah-buahan (tadi suruh mkn buah. keliru!)

* menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi (boleh ke x mkn nasi?!)

perlu hindar brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang.

* telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging. fahamkan ayat ni ye. sila baca dengan teliti ;)

* Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus!


Menu diet untuk orang O (tips kurus!):

Sarap: Dua potong roti bakar lapis mentega & sebiji pisang
Snek: Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek: Sepotong kuih
Makan Malam: Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

*sumber FAKTA & gambar bunny ialah daripada internet.
 untuk maklumat lanjut, sila rujuk dengan doktor bertauliah ya! :)

LinkWithin

related posts with thumbnails