Sabtu, 28 Ogos 2010

You Are What You Eat!!! - untuk insan berdarah A

Diet Mengikut Jenis Darah A
ini anak ADIK aku=cucu mak/bpk yg ke 16! (bukan menu DEMC!), lahir pada 27082010. 

Entry ni nak share pasal diet yang sesuai dengan jenis darah kita. Walaupun, darah sama merah, (darah mak =http://www.lagendamahsuri.com/ tu pon merah! kenape x jd link ni??), tapi mungkin anda jenis A,AB,B atau O. Cara nak tahu jenis darah? Sila jumpa doktor perubatan yang bertauliah. heheee.. 

Untuk darah A (insan terpilih yang menawan macam penulis,hohoo..):
-disaran jadi vegetarian (pensayur? huhu..) & mkn buah byk2.
-elakkan produk susu/daging sebab sistem p'cernaannya sensitif.
-elakkan ikan siakap putih, cumi-cumi (ape ni?), daging lembu, daging salai (kecintaanku..), roti, kuih-muih,kek, kentang, minyak jagung, minyak kacang tanah.
-hadkan mkn ikan/ayam
-boleh ambil susu masam, telur organik, ayam kampung, bijirin, susu soya.
-JANGAN makan buah mangga, betik, jeruk & pisang! (buah pon ade yang kene pantang!)

*Doktor ckp, insan-insan A ini m'hasilkan LENDIR > banyak drpd darah lain. Maka, ada risiko dapat alahan ASMA, jangkitan TELINGA & gangguan saluran p'nafasan. ENT lemah ni kot..mmmmm..

Sekian, itu je dulu. Dah azan subuh ni, nak solat dulu. Untuk darah jenis lain, korang google la sendiri. hehe! acah je.. sok lusa la sambung. Insya Allah..

** Congratulation to SitiRahmahTukiran & AzriAli for new born baby girl. Jangan bagi name panjang2..Susah bdk tu nak menulis time exam nanti. Turn oral test pon sure lambat!!

Selasa, 24 Ogos 2010

when u'r happy n u know it clap ur hand! clap! clap!

Tribute to zaer xangonila!
ini header blog zaer

mmmm...sahur pagi ahad lps, incik Curly shouted: suruh belek blog incik zaersaspen n suspicious lo, subuh2 disahut begitu. Rupa-rupanya, jeng..jeng..jeng.. waaaaaahhhhhh...
itu adek zaer gebu (gmbr ikon dia la, x prnh jumpe live!) telah post entry psl daku. Lalu daku pon sgt t'haru.. speechless gitu!

la la la.. bolehla eksyen mcm kazen besfren=bdk-johor!
tp yg kureng syoknye, daku telah disalah tafsir sebagai 'bro' oleh itu adek zaer. cessss...! tp mmg daku ni laser tapi b'sopan-santun. muahahaa... malanglah bakal laki aku!  waka waka!

TQ very much to zaer! All the best!
*dek, 'secondary' tu salah eja daa... akak ni ketua editor simpanan tau! wink!

Ahad, 22 Ogos 2010

Puasa dan Bersenam

Gambar dari RAPI Julai 2010
Sape rajin b'senam time puase ni? hmmm...
Atikel ni bagi tau, senaman ini hanya untuk kekalkan stamina je. Contoh senaman yang sesuai ialah berjalan, naik tangga, mengemas rumah etc (yang ringan2 je & dalam rumah!)

Eloknye, bersenam selepas 2 jam berbuke. Biar bakar lemak2 yg diambil semasa b'buke. Cth: solat sunat tarawikh laa... dapat pahala, body fit!

Rahsia cepat slim ialah berpuasa & maintain b'senam. Sila b'senam yang santai2 je..jangan paksa diri. Streching & teknik b'nafas kena betul. Barulah kualiti O2 dlm darah kita meningkat. Badan cergas & hilang rasa mengantuk. Sekian.

Khamis, 19 Ogos 2010

J-A-N-G-A-N @ selak !!!!!!!!!

Merdekakan diri daripada HUTANG menjelang HARI RAYA
Artikel Utusan Malaysia ~ 6 Ramadan 1431H
Kepada semua yang ada niat nak 'gali lubang baru', sila palang atau batalkan, takpun blanco je niat anda itu kerana ianya sangat tidak suci murni. Sepatutnya kita buat persiapan lebih awal macam mana nak dapatkan side income, not side loan. Oleh yang demikian, kita akan mengKURUSkan beban hutang kita, if any (kecuali kalau anda sudah ada financial freedom!) Sila baca artikel yang ditulis oleh En Hassan Mohd Noor di atas.

Diterbitkan oleh AKPK
Selain daripada itu, kalau jumpa buku di atas, silalah beli - murah je. Jauh lebih murah daripada telefon bimbit canggih anda. Petikan yang paling best (ikut ayatku) = 'Tak kisah banyak mana gaji anda dapat, yang penting macam mana anda belanjakannya'.

Akhir kata, jauhi diri anda daripada KEBERHUTANGAN SERIUS!
Sekian, terima kasih.

Selasa, 17 Ogos 2010

Menu Berbuka Paling Ringkas, Padat & Mantap - DELICIOUS!

MENU DARURAT!

Menu darurat _dendang perantau.. 6 Ramadan 1431H.
Biasa pakai saprah srt khabar je, nak masuk blog kena la deco meja!

Salam  7 Ramadan kepada semua muslimin & muslimat.
Buat julung-julung kali, dengan bangganya daku nak tepek entry pertama yang menyentuh topik MAKAN.

Daku bukan anti makan cuma x suka memasak je. Namun demikian, sekali daku b'silat di dapur, mmmmm....10 thn org memuji-mujinya. Kalau x caya, sila rujuk kepada saksi ini.http://jumir-myspace.blogspot.com/ Dia byk alibi..hehe.. 

Gambar kat atas itu ialah menu semalam, darurat x de air! Mujur ade stok air jarang IMTIYAAZ n tong merah besar dlm bilik mandi. Bolehla buat roti telur-with baby tomato, salad, papaya, mango..air jarang je!

Bangun 4am tadi baru ade air..Syukurlah nak. Seksanya b'buka seorang diri tanpa kemudahan bekalan air. huhu...insaf! Terbantut niat suci murniku nak memasak semalam. Kononnyeee...sebab Jumaat lepas (PJ Hilton-sangat best! sila view di http://jumir-myspace.blogspot.com/) & Ahad di Istana Budaya (TQ adik-adikku...eleh! nak bodek k.ipar yg gorgeous ni ke?)

Moralnya:
wahai warga M'sia, sila jimatkan air ye. Negara kita ni bakal dilanda krisis air begitu juga dengan tenaga elektrik.

Jumaat, 13 Ogos 2010

Tips - Bingung pilih Internet? - i

before~Telefon TM dalam kenangan..

after~b.band celcom-World Cup 2010

Usah bingung! tepuk poket tanye la diri sendiri. Gambar hiasan di atas ialah gambar 'before & after' kami..biasanya nak yang best mestilah bayar lebih!

kisah benar:
Pada Rabu lepas, saya telah menerima sekeping CEK berjumlah RM148.70
Alhamdulillah.. segala puji bagi ALLAH yang memberi banyak rejeki.. 

heheee... sape bagi cek itu? En noneng ke?
hahaaaa.. online 2,3 kali sebulan ade hati nak kenen en noneng! insaf...isk!


(Rabu lepas, 04082010=bday ibu kuceng yg selalu m'dera anak2nye...)
tapi aci potong kuku kompem bukan dia yg bg. anyway TQ daun keladi for delicious ikan bkr! epiBelatedb'day 4u-welcome to 32! me 23 :)
wey, cek itu telah dipos oleh pihak TM, sempena menghargai pelanggan baik yg bayar ontime macam saya. Dahla ontime, advance paid pulak tu.. ???
 bukanlaaa... itu $$ raya-TM bagi! wink!
Nampak sangat tipu. Memang pon!

 Itu cek refund deposit RM75 + overpaid bil streamyx. Selaku pelanggan yang b'dedikasi seperti diriku, TELEKOM telah menunaikan janji manisnya tapi pelanggan mestilah pulangkan that full set of streamyx modem-must be in good condition!
Teminated on June 10th, refund on Aug 2.. efisyen ke? mesti banyak proses tu.syukurlah nak..

Dulu bini EnKerinting (dia lg!) asyik tertanya-tanya akan rupa paras streamyx itu..
mmm...so acik tepek la ni..


Modem TM-rigerrrr

Riger biru=modem, perlu cocok kat fixed home line..manyak wayar looo...! tunggu semua 4 lampu bling! bling! baru bole online. Speed? ok!
Tepon lawa (gambar before) tu boleh call out/in tapi kene set up klu nak gune internet & call serentak.

Analysis: Costing= STREAMYX vs CELCOM vs DIGI vs MAXIS?
tuan2 & puan2 bole rujuk kat previous entry.
klu en http://unwanted86.blogspot.com =pakar it tu suke streamyx, bagaimana pula dgn anda?
semuanya b'gantung kepada faktor lokasi + fleksibiliti..

Selasa, 10 Ogos 2010

Better LATE than N.E.V.E.R!

gambar hiasan je, henpon rosak

heheeee.... kenapa telefon bimbit anda boleh rosak?
dah takdir..
redhalah nak...
malang tidak berbau.
Sediakan payung sebelum hujan!
Prevention is better than CURE!
Oleh itu, silalah ambil insurans + savings.
Sambil membantu penjual insurans, kita beli payung besar untuk diri sendiri/family.
Pilihlah skim insurans yang kita yakin pelaksanaan sistem Islamnya.
Mudah-mudahan > berkat, dapat rebate zakat, cukai..

Bingung pilih Internet?-ii

ANALISA intenet:

      Streamyx           Celcom          Maxis          Digi
  1. wajib ade fixed line           -                        -                        -
  2. deposit RM75            ikut pakej            ikut pakej      ikut pakej
  3. caj install tel RM50           -                        -                        -
  4. caj talian tel RM25prorated -                          -                             -
  5. setem RM10                           RM10                  -                             -
  6. caj bulanan RM1.05                RM2
  7. kebal gangguan= Ya          Ya                       
  8. flex' = Tak                       Ya                      Ya                    Ya
  9. cordless/cordfull          cordless             cordless          cordless


LinkWithin

related posts with thumbnails