Sabtu, 28 Ogos 2010

You Are What You Eat!!! - untuk insan berdarah A

Diet Mengikut Jenis Darah A
ini anak ADIK aku=cucu mak/bpk yg ke 16! (bukan menu DEMC!), lahir pada 27082010. 

Entry ni nak share pasal diet yang sesuai dengan jenis darah kita. Walaupun, darah sama merah, (darah mak =http://www.lagendamahsuri.com/ tu pon merah! kenape x jd link ni??), tapi mungkin anda jenis A,AB,B atau O. Cara nak tahu jenis darah? Sila jumpa doktor perubatan yang bertauliah. heheee.. 

Untuk darah A (insan terpilih yang menawan macam penulis,hohoo..):
-disaran jadi vegetarian (pensayur? huhu..) & mkn buah byk2.
-elakkan produk susu/daging sebab sistem p'cernaannya sensitif.
-elakkan ikan siakap putih, cumi-cumi (ape ni?), daging lembu, daging salai (kecintaanku..), roti, kuih-muih,kek, kentang, minyak jagung, minyak kacang tanah.
-hadkan mkn ikan/ayam
-boleh ambil susu masam, telur organik, ayam kampung, bijirin, susu soya.
-JANGAN makan buah mangga, betik, jeruk & pisang! (buah pon ade yang kene pantang!)

*Doktor ckp, insan-insan A ini m'hasilkan LENDIR > banyak drpd darah lain. Maka, ada risiko dapat alahan ASMA, jangkitan TELINGA & gangguan saluran p'nafasan. ENT lemah ni kot..mmmmm..

Sekian, itu je dulu. Dah azan subuh ni, nak solat dulu. Untuk darah jenis lain, korang google la sendiri. hehe! acah je.. sok lusa la sambung. Insya Allah..

** Congratulation to SitiRahmahTukiran & AzriAli for new born baby girl. Jangan bagi name panjang2..Susah bdk tu nak menulis time exam nanti. Turn oral test pon sure lambat!!

10 ulasan:

ctrahmah berkata...

baby pon darah A:)

Jumir berkata...

I pun berdarah A. Nampaknya kite memang terdiri daripada golongan orang2 yang pandai dan terrorist....! He3.

Che Armster berkata...

cumi tu sotong..

btw darah B punya mana?

blog-tips-kurus berkata...

pn ct oit,
mari list down A's people. senang cari donater :)

blog-tips-kurus berkata...

Jumir
i'm clever n pretty, absolutely not a TERRORIST!

blog-tips-kurus berkata...

Che Armster,
TQ 4 e info. rujuk mane tu ye? btw, B da siap :)

che fara a.k.a fanadz berkata...

salam singgah..
saya berdarah A jugak..
susu takbole? tapi suke minum susu.huhu.

blog-tips-kurus berkata...

che fara a.k.a fanadz,
sila rujuk doktor pakar ye. tp klu susu soya kita buat sendiri tu sangat bagus! tak do pengawet:)

Suhami Ahmad berkata...

Untuk darah jenis B takde pun?

blog-tips-kurus berkata...

atok SA,
nanti ai post yek. tengah buat research. sabo yek! :-)

LinkWithin

related posts with thumbnails